Biografie

Jonathan Joseph Heder s-a nascut la data de 26 Octombrie 1977 si este un actor american. A devenit celebru dupa interpretarea personajului Napoleon Dynamite din filmul cu acelasi titlu, lansat in anul 2004. A jucat, de asemenea, in filme precum The Benchwarmers, School for Scoundrels, Blades of Glory, Mama's Boy sau Surf's Up.

Heder s-a nascut in Fort Collins, Colorado si este fiul lui James Heder, doctor, si al lui Helen. Are un frate geaman identic (Dan Heder), o sora si un frate mai in varsta (Rachel si Doug), precum si doi frati mai mici, Adam si Matt. Heder a absolvit gimnaziul Walker, iar apoi Liceul South Salem din Salem, Oregon in anul 1996. A fost membru in echipa de inot a liceului si a ocupat un loc de conducere in asociatia de teatru DRAMA, in anul 1995. Heder este membru al Bisericii lui Iisus Hristos a Sfintilor din Zilele de Urma si a participat la un eveniment organizat de biserica in Japonia pentru care a trebuit sa invete limba japoneza. In anul 2002, Heder a absolvit Universitatea Brigham Young si a lucrat apoi la un film de animatie generat pe computer, Pet Shop. Pe cand era student s-a imprietenit cu Jared Hess si a jucat in scurt-metrajul acestuia intitulat Peluca, transformat apoi in filmul Napoleon Dynamite. Heder este nepotul prezentatorului sportiv Vai Sikahema.

In prezent, Heder locuieste impreuna cu sotia sa, Kirsten Heder, in Los Angeles, California. Cei doi sunt casatoriti din anul 2002. Kirsten a nascut un baiat, Evan Jane Heder, pe 6 Aprilie 2007. In anul 2005 a circulat pe Internet stirea falsa conform careia actorul ar fi decedat dupa ce ar fi plecat de la petrecerea prilejuita de incheierea filmarilor la productia Moving McAllister. Jon are doua pisici pe care le-a botezat Kara si Julia.