John Pryce s-a nascut in Tara Galilor, comitatul Flintshire, in orasul Holywell, ca fiu al lui Margaret Ellen Williams, vanzatoare la un magazin, si al lui Isaac Price, un miner care avea si o mica bacanie de cartier. John era cel mai mic copil al familiei, inaintea lui nascandu-se doua fiice.
Educatia primara a primit-o la Holywell Grammar School, apoi la 16 ani, a urmat cursurile Liceului de arta, urmate de prezenta sa la Edge Hill College unde se pregatea sa devina profesor. In aceasta perioada a luat parte la cateva proiecte teatrale ale liceului, unde s-a facut remarcat si a primit recomandari sa mearga mai departe. Asa a obtinut o bursa la Royal Academy Of Dramatic Arts, perioada in care va fi nevoit sa se intretina muncind ca vanzator ambulant de tablouri. Desi stilul scolii de teatru i s-a parut cam rigid, a absolvit cursurile si s-a alaturat celor din Royal Shakespeare Company, unde incepe sa joace. Pasul urmator este mutarea la teatrul Every man din Liverpool unde va deveni chiar directorul artistic. Aici o va si cunoaste pe actrita irlandeza Kate Fahy, cu care se va casatori in 1974, alaturi de care este si in prezent. In aceasta perioada isi face si prima aparitie pe ecran, intr-un episod al serialului SF,Doomwatch. In 1976 isi va face aparitia si pe marele ecran, interpretandu-l pe Joseph Manasse in drama Voyage of the damned. Nu renunta la teatru, continuand sa apara in piese shakesperiene, in roluri precum Petruchio sau Octavius Caesar. Atrage mai mult atentia in 1980 cu rolul Hamlet pentru care castiga un premiu Olivier, fiind considerat cel mai bun Hamlet al generatiei sale.
Marele lui succes pe marele ecran vine odata cu Brazil, o analogie la 1984 al lui Orwell, film aclamat in Europa si Statele Unite, dar si rasplatit cu cateva premii BAFTA si 2 nominalizari la Oscar.
Anii '90 il gasesc cu cateva roluri minore, dar si cu o noua orientare spre musicaluri, spre care a fost atras dupa ce a vazut-o pe Patti LuPone in musicalul Mizerabilii. Punerea in scena a musicalului Miss Saigon se bucura de succes in Anglia, dar rolul lui cu greu a fost acceptat in Statele Unite deoarece se considera ca ironizeaza si jigneste rasa asiatica din care facea parte personajul sau. Totusi se pune in scena si in Statele Unite, performanta extraordinara aducandu-i un premiu Tony in 1991. Interpretand cu precadere roluri negative, Pryce se remarca si inEvita, Tomorrow never dies si Carrington, alaturi de Emma Thompson.
In anii noului mileniu nu se bucura de roluri importante pe marele ecran, dar are un mare succes in My fair lady pe scena teatrului londonez. Totusi se remarca prezenta lui si jocul foarte bun in filme precum Piratii din Caraibe sauAfacerea "Colierul".