Julian Schnabel, pictor și regizor de film, s-a născut la 26 octombrie 1951 în Brooklyn, New York, Statele Unite, într-o familie de evrei-mama, Esta Greenberg și tatăl, Jack Schnabel. Schnabel s-a mutat cu familia în Brownsville, Texas, când era încă foarte tânăr. La Brownsville s-a format și s-a decis să-și urmeze cariera artistică.
A obținut B.F.A.-diploma de licențiat în arte plastice la Universitatea din Houston. După absolvire a fost admis în programul de studiu la Whitney Museum of American Art din New York. În 1975 a prezentat prima expoziție individuală la Muzeul de Artă Contemporană din Houston. În următorii ani a călătorit în Europa, unde a fost profund impresionat de lucrările lui Antoni Gaudi, Cy Twombly și Joseph Beuys.
La expoziția individuală prezentată la Galeriile Mary Boone în 1979 lumea artistică a început să-l considere pe Schnabel o nouă forță. A participat și la Bienala de la Veneția, în 1980, iar pe la mijlocul anilor '80 a devenit o figură importantă în mișcarea neo-expresionistă. În 1981, când și-a expus opera într-o expoziție organizată în comun de Boone și Leo Castelli, Schnabel s-a consacrat pe deplin. Este cunoscut pentru picturile realizate pe ceramică. În prezent Schnabel este reprezentat la The Pace Gallery din New York.
Lucrările sale conțin o notă fundamentală de brutalitate, fiind, în același timp, pline de energie compozițională. Schnabel susține că scopul său este să redea o stare emoțională, pe care oamenii să o poată trăi și în care să poată să se cufunde. Deși este cunoscut mai mult pentru filmele sale, Schnabel insistă asupra faptului că, mai întăi de toate, este pictor. "A picta înseamnă pentru mine a respira. Este ceea ce fac tot timpul. În fiecare zi creez artă, fie că este vorba de pictură, scris sau film."
Lucrările sale sunt prezentate în colecții la diferite muzee din lume, printre care Muzeul Metropolitan de Artă; Muzeul Whitney de Artă Americană; Muzeul de Artă Modernă din New York; Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles; Muzeul Regional de Artă din Los Angeles; Regina Sofia din Madrid; Tate Modern din Londra și Centrul Georges Pompidou din Paris.
Recent, Schnabel a prezentat o expoziție la Galeriile de Artă din Ontario, în Toronto, între 1 septembrie 2010 până la 2 ianuarie 2011, ocupând în întregime etajul al cincilea al galeriei. Expoziția a evidențiat că există o puternică întrepătrundere între picturile lui Schnabel și filmele sale.
Faptul că este iubitor și creator de artă s-a remarcat și în filmele sale. Schnabel a scris scenariul și a regizat filmele Basquiat, film biografic despre pictorul Jean-Michel Basquit (1996), "Viața și epoca lui Reinaldo Arenas" (Before the Night Falls), o adaptare a romanului autobiografic al scriitorului Reinaldo Arenas (2000), film care a marcat ascensiunea actorului Javier Bardem, apoi Schnabel a realizat "Scafandrul și fluturele", în 2007, pentru care a primit premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Filmului de la Cannes, Globul de Aur pentru cel mai bun regizor și o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun regizor.
Cel mai recent film al său, "Miral", a fost realizat la Ierusalim în 2009, tratând despre conflictul arabo-israelian, însă într-o manieră care îndeamnă la pace.
Schnabel și-a publicat autobiografia în 1987, la Editura Random House din New York și a lansat și un album, Every Silver Lining Has Cloud, în 1995.
În prezent Schnabel locuiește la New York, având ateliere la New York și în Montauk, în extremitatea estică a Long Island. Are și o casă în San Sebastian, în Spania. Din prima căsătorie, cu Jacqueline Beaurang, designer vestimentar, are trei copii: două fiice, Lola, pictoriță și realizatoare de filme, Stella, poetă și actriță, și un fiu, Vito, dealer în domeniul artelor.
Din cea de a doua căsătorie, cu actrița spaniolă Olatz Lopez Garmendia, are doi fii: Cy și Olmo. Garmendia a apărut în filmele "Viața și epoca lui Reinaldo Arenas" și în "Scafandrul și fluturele". Pentru a regiza filmul "Scafandrul și fluturele" Schnabel a învățat limba franceză.
Schnabel locuiește în 360 West 11th Street, într-un fost grajd pe care l-a cumpărat și l-a transformat în reședință, adăugând cinci apartamente de lux în stilul nord-italian palazzo. Se numește Palazzo Chupi și este ușor de identificat datorită culorii roz.