Biografie

Nascut in data de 9 august 1973, este un actor scotian. Este cunoscut datorita, mai ales, rolurilor sale de televiziune, incluzand aici personajul Lucius Vorenus in serialul Rome, Dan Vaser in Journeyman si Dr. Owen Hunt in Grey’s Anatomy.

S-a nascut si a copilarit in Elgin, Moray, in Scotia. A fost membru al grupului local de actorie (Moray Youth Theatre). Adolescent fiind a avut oarecare succes cu trupa de rock Plan 9, cu care a efectuat turnee in nordul Scotiei. Pregatit sa studieze ingineria, a urmat cursurile Universitatii Edinburgh, dar a renuntat pentru a se inscrie la Queen Margaret College, tot in Edimburgh, pentru a studia actoria. In timpul studentiei a facut parte din compania teatrala a Universitatii Edinburgh (Bedlam Theatre).

Primul sau rol la nivel profesionist a fost in serialul de televiziune Father Ted in care l-a jucat pe Parintele Deegan in episodul “A Christmassy Ted” (1996). A fost Tommy in Trainspoting si Malky Johnson in Small Faces. In 2004 a intrat in pielea personajului James Hepburn al 4-lea conte Bothwell, al treilea sot al reginei Maria a Scotiei, in miniserialul BBC Gunpowder, Teason & Plot.

Apare in Kingdom of Heaven al lui Ridley Scott, isi imprumuta vocea personajului Jezz Torrent in GTA: Vice City, joaca in horror-ul Dog Soldiers (Soldatul Cooper). In drama BBC The Virgin Queen a fost Thomas Howard, al 4-lea duce de Norfolk.

Alte productii la care a participat sunt: Looking after Jo Jo (dealer-ul Basil), The Long Good Friday, serialul Rome in care a obtinut recenzii incurajatoare pentru modul in care l-a interpretat pe Lucius Vorenus etc.

Este casatorit cu Jane Parker cu care are doi copii, Joseph si Iona cu care locuieste in Los Angeles pe durata filmarilor serialului Grey’s Anatomy.