Biografie

Kirk Douglas, s-a nascut pe 9 decembrie 1916 in Amsterdam, New York fiind un legendar actor si producator din USA . Este tatal actorului Michael Douglas. Parintii erau evrei rusi ,religie care i-a produs nu putine inconveniente in afara si inlauntrul profesiei,Numele sau real era Issur Danielovitch Demsky.De copil s-a afirmat in activitatile sportive ( in special lupte libere ) si artistice , placandu-i in special sa joace si sa “puna in scena”

Si-a luat licenta in litere a Universitatea din St. Lawrence.Dupa licenta pleca la New York ,unde a a obtinut un loc in Academia Americana de arta dramatica , unde a ramas pana in 1939.In 1941 s-a reintors gratie lui Lauren Bacall .Tot atunci isi incepe cariera pe Broadway.Curand fu chemat sa-si satisfaca serviciul militar in cadrul Armatei Statelor Unite , unde a stat intre anii 1942-1943 , pentru ca apoi sa se intoarca pe Broadway. Se intoarce la New York si in casa unei prietene o cunoaste pe Diana Dill ofrumoasa actrita – model care din 1943 va fi sotia sa si cu care va avea doi baieti : Michael Douglas si Joel.

La 30 de ani si cu o faima castigata pe Broadway, Lewis Milestone il propune ca june prim in filmul The Strange Love of Martha Ivers . unde se dovedeste a fi o revelatie . In 1949, interpreta un boxeur in filmul Champion de M. Robson, unde pentru interpretarea sa fu nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor .
Kirk se face cunoscut si prin caracterul sau temperamental si ideile sale de stanga , care i-au “ castigat “ numeroase antipatii

In 1951, Diana Douglas solicita divortul de Kirk motivand infidelitatea actorului care era de notorietate publica .Cei doi raman in relatii amicable , Kirk asigurandu-i o renta substantiala. In 1954 se casatoreste , pentru a doua oara , cu Anne Buydens, cu care are 2 copii . A fost nominalizat de 3 ori pentru Oscar dar nu l-a castigat niciodata pentru interpretare , in schimb i s-a acordat in 1996 un Oscar onorific pentru 50 de ani de cariera .

Multe din filme in care a jucat sunt epice , dar cel mai celebru rol al sau ramane cel din Spartacus regizat de Stanley Kubrick , unde a jucat cu un alt mare actor Peter Ustinov.

Un alt mare rol este si cel din Lust for Life - 1956 pentru care a fost nominalizat a treia oara la Oscar pentru interpretare - unde ii da viata pictorului Vincent Van Gogh si joaca alaturi de un alt mare actor Anthony Quinn.

Faima sa este comparabila cu a altor actori ca Sir Laurence Olivier sau Anthony Quinn, De asemeni a fost regizor second la numeroase filme , nu de putine ori a avut altercatii pe teme regizorale cu Stanley Kubrick . In 1991 a supravietuit unui accident de elicopter iar in 1994 a avut o trómboza care i-a provocat serioase probleme psihomotrice.

Actorul Kirk Douglas a primit o stea pentru film, în partea de nord, aria 6200, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.