Biografie

Lucia Hossu Longin este realizator de televiziune, la Redacția Film, Seriale TV, Teatru a Televiziunii Romane; Redactor la Teatru și la Studioul de Film până în anul 1989.

Din 1991, începe realizarea serialului MEMORIALUL DURERII, care în prezent a ajuns la 120 de episoade difuzate, serial consacrat spațiului concentraționar românesc și rezistenței românilor în fața comunismului. Filmul a fost oprit în mai 2004, când serialul abordase ultimul deceniu al epocii Ceaușescu.

Lucia Hossu Longin este, de asemenea, autoare a altor filme documentare precum "România versus Chang", "Cardinalul Iuliu Hossu și Marea Unire", "Zbor deasupra unui cuib de oameni", "13 – 15 iunie 1990, Mineriada oră cu oră", "Sebastian" și altele.

Premii, distinctii:

Premiul Special al Uniunii Cineaștilor din România ( U.C.I.N.)
Marele Premiu al Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România (A.P.T.R.) de două ori, în anii 1992 și 1993
Premiul "Speranța" al Societății Timișoara pe anul 1995
Premiul PNȚCD pentru prezentarea filmică a vieții dramatice a ilustrului bărbat de stat Corneliu Coposu, în anul 1996
Premiul pentru Memorie la Festivalul Internațional M.I.P.A. 2000, Spania (Muestra Internacional de Patrimonio Arquitectonico)
Premiul pentru cel mai bun documentar acordat filmului "Memorialul Bucureștilor" la Festivalul Internațional de la Carmona – octombrie 2003
Diploma și Medalia Jubiliară "Cardinal Iuliu Hossu" – acordate de Biserica Română Unită cu Roma pentru obiectivitate și curaj în promovarea adevărului prin jurnalism – decembrie 2003
Premiul pentru Documentar al U.C.I.N. – 2005 pentru filmul "Janny Holt" (producător)

Lucia Hossu Longin este vicepreședintă a "Academiei Civice", fundație care administrează Muzeul - Memorial de la Sighet.
Serialul MEMORIALUL DURERII (100 de episoade) a fost solicitat de Arhivele Hoover din SUA (copie pe CD) și de Biblioteca Congresului din Washington.

Lucia Hossu Longin este membră a Academiei Europene de Film cu sediul în Germania.