Biografie

Malcolm McDowell este unul dintre cei mai dinamici și mai inventivi actori de talie mondială, care a dobândit un loc în istoria filmului cu rolul lui Alex din „A Clockwork Orange” de Stanley Kubrick. McDowell este cel care a conceput ideea continuării aventurilor lui Mick Travis în capodopera lui Anderson „O Lucky Man!” și a sărit în apărarea lui Jack Spintecătorul în introspecția romanțată a lui H.G. Wellls „Time After Time”.
A fost tiranicul Soran (care îl distruge pe căpitanul Kirk) în „Star Trek: Generations”; machiavelicul Mr. Roarke în „Fantasy Island” și pompos-comicul profesor Steve Pynchon în serialul de mare succes „Pearl”, unde a apărut alături de Rhea Perlman.
Pentru activitatea sa în cinematografie Cinemateca Americană l-a onorat cu o retrospectivă în iunie 2001, punându-i în evidență două roluri remarcabile: cel al lui Paul McGuigan în „Gangster No.1” și cel al lui Yurovsky, din „Assassin of the Tsar”, în regia lui Karen Shaknazarov.
Malcolm McDowell a mai jucat în „Royal Flash” de Richard Lester, „Cat People” de Paul Schrader, „Tank Girl” de Richard Talalay, „Raging Moon” și „Sunset” de Blake Edwards.

Actorul a fost recompensat cu o stea pentru rolurile sale din filme, aflată în partea de sud, aria 6700, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.