Născută la Alba-Iulia în 1942, între 7 şi 9 ani Maria Mitrache a luat primele lecţii de dans cu doamna Penescu-Liciu, iar în 1952 a fost admisă direct în anul 3 de studiu la Şcoala de coregrafie din Bucureşti.
În 1959, la absolvire, este angajată prin concurs la Teatrul Naţional de Operetă, unde a fost prim-balerină până în 1978, jucând în zeci de producţii ale instituţiei, atât în ţară, cât şi în străinătate, avându-l ca partener principal pe Victor Vlase.
A colaborat şi cu Teatrul de revistă “Constantin Tănase”, a creat coregrafii pentru Teatrul de copii “Ion Creangă”, în 1963 a obţinut Diploma de Dans Modern la şcoala “Paluka” din Dresda, nemaivorbind de colaborările, în postură de coregraf, dar fireşte şi de balerină, cu Televiziunea Română, alţi parteneri ai săi fiind Cornel Patrichi, Thury Ştefan, Valeriu Tarna, Ion Alexe, Ion Tugearu.
În 1969 a apărut în filmul lui Jean Georgescu “Pantoful Cenuşăresei”, iar în 1976, împreună cu Victor Vlase, a contribuit la perfecţionarea coregrafică a echipei naţionale de gimnastică, din care făcea parte şi Nadia Comăneci, care ne-a reprezentat la Jocurile Olimpice de la Montreal.
Ajungând în această ţară în 1978, în primii ani a fost maestră de balet la “École Supérieure” şi la “Les Ballets Russes”, tot la Montreal.
În 1979 se stabileşte definitiv împreună cu soţul (apreciatul regizor de teatru, film şi televiziune Petre Bokor) şi cu fiul lor la Edmonton, provincia Alberta, în Canada, unde până în 1987 a fost maestră de balet la şase prestigioase instituţii, dar şi directoare artistică şi coregraf la Dance Art Academy, la Variation School of Dance, la Dansation Ballet School sau la Sanda Grey School of Dance. În cadrul Edmonton School of Ballet, unde a funcţionat timp de 7 ani, a fondat Edmonton Festival Company.
Un moment de vârf al carierei sale are loc în 1988, când fondează în Alberta împreună cu Richard Wacko şi Roxane Missouri Societatea de tehnică a dansului Vaganova, devenită ulterior Vaganova Dance Society.
În cadrul acestei societăţi non-profit a pus bazele companiei de dans pentru copii “La Rose Children Company”, precum şi a “Études Dance Studio Association” (unde până în 1992 a fost directoare artistică şi maestră de balet). Pentru şcolile din Edmonton, dar mai ales pentru Vaganova Dance Society, Maria Mitrache a realizat coregrafia la numeroase spectacole de balet, cum ar fi “Coppelia”, “Esmeralda”, “Oprirea cavaleriei”, “Frumoasa şi bestia”, “Circul”, “Don Quijote”, “1001 de nopţi”, “Soldăţelul de plumb”, “Balul vienez”, “Silfidele” şi altele.
De asemenea a organizat zeci de participări ale tinerilor dansatori din Canada la festivaluri de balet în Finlanda sau SUA, dar mai ales workshopuri de dans în Rusia, la Sankt-Petersburg (de 8 ori), şi în România (de 7 ori).
În paralel, însă, între 1989 şi 1991 a prestat ca maestră de balet atât în Indonezia, cât şi la renumita Şcoală de balet din Canberra, Australia.
În Australia, unde a mai predat tehnica dansului la diverse şcoli şi colegii, a fost aleasă ca membră a Women International Club.
Prestigiul internaţional al Mariei Mitrache i-a adus invitarea în juriile unor competiţii de top în Canada, Australia sau România.
În prodigioasa ei activitate în slujba dansului a fost recompensată cu multe premii, dintre care amintim o distincţie la Festivalul mondial al tineretului şi studenţilor de la Helsinki, “Medalia de aur pentru un cuplu de aur” (împreună cu Victor Vlase), în Lituania, Premiul TFE pentru coregrafie la Teatrul Francez din Edmonton, distincţia “Dame of Grace” din partea Ordinului Cavalerilor de Malta, Ordinul “Meritul cultural”, clasa I şi Ordinul “Meritul cultural” în grad de Cavaler în România, precum şi diplome de excelenţă, anul trecut, din partea Teatrului Naţional de operetă şi Musical „Ion Dacian” şi a Teatrului Excelsior.
În anul 2001, pentru îndelungata şi valoroasa activitate artistică pe scena Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian”, a fost distinsă cu Diploma de Merit cu titlul onorific de Societar.
În cazul prezenţelor în România alături de elevii şi studenţii săi, Maria Mitrache a susţinut spectacole şi a făcut schimburi de experienţă la Bucureşti (alături de ansamblul Arabesque), Constanţa şi Cluj-Napoca, cu sfaturi primite de aceştia şi de la Ileana Iliescu, oferind pentru prima dată în ţara noastră o montare cu “Frumoasa şi bestia”, iar la Sankt-Petersburg le-a oferit şansa rară de a colabora cu balerini şi coregrafi ai celebrului Teatru Mariinski!
În fiecare an, Vaganova Dance Society din Alberta, Canada, oferă o somptuoasă Gala cu faimoşi balerini străini, la care Maria Mitrache a invitat nu o dată şi tineri dansatori de la Bucureşti.
Re-stabilită de câţiva ani în Capitală, ea s-a dedicat relansării carierei fostului său soţ din tinereţe, compozitorul, actorul şi cântăreţul Sergiu Cioiu, fiind producatoare şi PR la toate evenimentele în care este implicat acesta.
La rându-i stabilit de decenii în Canada, Sergiu Cioiu a revenit spectaculos în ţară şi consacră mare parte din fiecare an lansării de cărţi (o autobiografie şi un volum închinat actriţei Liliana Tomescu), discuri (numeroase CD-uri remarcabile editate de casa de discuri Eurostar), piese de teatru radiofonic, spectacole, recitaluri în diverse festivaluri muzicale. Iată aşadar că după o viaţă închinată dansului, Maria Mitrache nu se poate despărţi de luminile reflectoarelor.