Marius Moga este un cantaret si compozitor roman dedicat genului pop. Succesul pe care l-a obtinut in tara i-a adus locul 85 din 100 la momentul anuntarii clasamentului „Mari romani”, in anul 2006.
Moga si-a petrecut primii ani intr-o familie cu multe interese privitoare la muzica: un strabunic al sau a compus pentru un ansamblu folcloric, in vreme ce bunicul cunostea banjoul si bunica a cantat in corul unei biserici. Tatal a invatat chitara, iar mama s-a preocupat de canto. Marius are un frate, Iulian, de asemenea cantaret.
In timpul liceului, Moga compune pentru Talk to Me, formatia sa de atunci, o piesa intitulata Noaptea. Este primul lui succes, care il asaza in fruntea scenei muzicale a orasului Alba-Iulia. In anul 2000, va fi invitat la Bucuresti din partea lui Adi Sana, membru al formatiei Akcent. Aici traieste in conditii mizere pentru cateva luni de zile; pentru Akcent semneaza piesa Ti-am promis, produsa in 2001 si cotata foarte bine in clasamente.
Marius Moga continua sa colaboreze cu multi muzicieni romani, indeosebi in calitate de compozitor. Va determina lansarea cu succes a mai multor formatii si cantareti. Intre numele alaturi de care a lucrat ii amintim pe: 3rei Sud Est, Anda Adam, Andreea Balan, Blondy, Corina, Cream, Hi-Q, Simona Nae, Paula Seling, Simplu, TNT.
Din 2004, Moga isi indreapta atentia tot mai mult catre initierea unor proiecte pe cont propriu. Cu ocazia filmarii in Romania pentru pelicula 7 secunde, muzicianul va intalni sosia protagonistului (interpretat de Wesley Snipes), jamaicanul Lennox „Buppy” Brown. Alaturi de Moga si formatia Simplu, Brown are ocazia de a reinregistra o piesa mai veche, nereusita; noua versiune este cantata atat in limba engleza, cat si in romana. Piesa va imprumuta numele filmului si se inscrie in coloana sonora a acestuia. Moga ii cedeaza jamaicanului (contra cost) o parte din drepturile asupra piesei; va declara in interviuri ca onorariul primit este cel mai mare de pana atunci. Tot in lumea filmului, muzicianul compune pentru seriale de televiziune si telenovele romanesti: Chiquititas, Daria, iubirea mea, Iubire ca-n filme s.a.
Tot in 2004, Moga infiinteaza proiectul Morandi, alaturi de Andrei Stefan Ropcea, poreclit „Randi”. (De altfel, titlul formatiei este o telescopare a numelor celor doi.) Initial, proiectul s-a dorit a se pastra sub pseudonim, dar tendinta publicului roman de a repera un lider muzical l-a adus in configuratia unei formatii. Morandi are succes in tara, dar si in Europa, incepand cu vara lui 2005.
Sub acuzatia de plagiat, lui Marius Moga nu i s-a permis participarea la concursul Eurovision 2007. Piesa respinsa se numeste Dracula, My Love si urma sa fie interpretata de Andra si Simplu.
Site-ul Muzweek.net consemna în 2006 statistica UCMR-ADA, conform căreia încasările lui Marius Moga în anul respectiv au ocupat locul doi, fiind depășite numai de vânzările compozitorului Adrian Ordean. Până în 2006, Moga a scris peste 300 de piese, dintre care 50 au ocupat cele mai înalte poziții ale clasamentelor din România. La acea vreme, se aprecia că 70% din producția muzicală românească i se datorează lui Moga.
Recunoscut pentru ușurința cu care compune, muzicianul a avut în primii ani tendința să le dedice artiștilor debutanți nu doar câte o piesă, ci albume întregi. Un record în acest sens este primul disc al cântăreței Cream, compus în doar 48 de ore.
Pe site-ul proiectului „Mari români”, în urma stabilirii clasamentului final au fost scrise câteva cuvinte în dreptul fiecărei persoane votate. Prezentarea succintă făcută lui Marius Moga este următoarea:
„Numele lui a devenit o marcă. Nu există proiect în care să se implice și care să nu aibă un succes răsunător. Cântăreți din cele mai diverse genuri sunt înnebuniți să colaboreze cu el, macar și pentru o singură piesă. Nu putem vorbi despre un nume de succes din muzica de astăzi cu care el să nu fi avut vreo legătură. Pe cea mai bună parte a lor, chiar el le-a lansat. Astăzi, pe lângă toate mai are și propria lui formație. Marius Moga!” —Prezentarea celor 100 de „Mari români”