Biografie

Michael Ironside a făcut de-alungul anilor o impresie puternică și de neșters, realizand portretizari incredibile ale unor personaje de cele mai multe ori infricosatoare si “salbatice".

Născut ca Frederick Reginald Ironside pe 12 februarie 1950 în Toronto, Ontario, Canada, Michael a fost in primii sai ani ai adolescentei campion regional si vice-campion national la skandenberg. Datorita faptului ca lupta cu preponderenta cu bratul stang, acum, dupa 40 de ani, inca se mai observa o mica diferenta de grosime intre cele doua brate.

Ca fapt divers, de cateva ori in cariera a interpretat roluri ale unori personaje ce isi pierdeau cate un brat: Total Recall (1990), Starship Troopers (1997), El maquinista (2004) si Guy X (2005) iar daca n-ar fi fost prea ocupat, urma sa joace si rolul Murphy in RoboCop (1987), care isi pierde in film ambele brate.

Ambitia sa intiala a fost de a deveni scriitor, iar la varsta de 15 ani, Michael a scris o piesa, "The Shelter" (Adapostul), piesa ce a castigat premiul intai la un concurs universitar la care au participat competitori din toata Canada. Cu banii castigati in urma concursului, tanarul a realizat punerea in scena a piesei. Ironside a urmat cursurile “Ontario College of Art”, studiind arta actoriei cu Janine Manatis (aceeasi care avea sa-l “invete” mai tarziu si pe Jim Carrey) si apoi avea sa studieze trei ani si la “Canadian National Film Board”.

Ironside a lucrat ceva timp si in constructii inainte de a se ocupa de cariera de actor la sfarsitul anilor ‘70. Actorul avea sa primeasca o multime de laude in urma rolului Darryl Revok din productia "Scanners" a lui David Cronenberg si apoi in urma portretizarii lui Colt Hawker, un psihopat misogin in subestimatul "Visiting Hours".

Alte roluri memorabile includ “Detective Roersch” in thriller-ul "Cross Country", cel al nebunului Overdog in spectaculosul "Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone," cel al lui Jester in blockbuster-ul "Top Gun," Paul Hackett in "Extreme Prejudice," singuraticul veteran “Ben” in "Nowhere to Hide," al durului Lem Johnson in "Watchers," si al nemuritorului General Katana in "Highlander II: The Quickening."

In plus, Ironside a aparut cu success in doua filme de success al genului SF regizate de Paul Verhoeven, “olandezul pervers” dupa cum ii spune Kubrik,: cel mai bun rol de personaj negativ, ca “raul” Richter in "Total Recall" (alaturi de Sharon Stone si Arnold) si excelent, ca de obicei, in rolul veteranului locotenent Jean Rasczak in "Starship Troopers" (alaturi de Casper van Dien).

Ironside isi arata si latura sensibila in drama "Chaindance;" film pentru carea a fost co-scenarist si producator executiv. Michael a fost exceptional si in rolul mercenarului Ham Tyler in serialul pentru televiziune "V", in continuarea acestuia , "V: The Final Battle," si apoi in cateva show-uri TV de scurta durata. Tot intr-un serial TV, "SeaQuest DSV", Ironside a avut un rol principal care l-a facut sa fie iubit de public.

De asemeni Michael avea sa mai apara in programele de televiziune si in cateva roluri episodice de invitat, productii ca: “The A-Team," "Hill Street Blues," "Mike Hammer," "The Hitchhiker," "Tales from the Crypt," "Superman," "Walker, Texas Ranger," "The Outer Limits," "ER," "Smallville," "ER," "Desperate Housewives," "Justice League," si "Masters of Horror."

Recent Ironside a castigat multe aprecieri si o nominalizare la premiile “Gemini Award” pentru rolul de exceptie al unui lider al unei bande de motociclisti, Bob Durelle, in mult aclamatul serial Canadian, "The Last Chapter." Pe langa munca sa substantiala ca actor in TV si cinematografie, Michael si-a imprumutat vocea sa grava si distinctiva si in o serie de reclame si jocuri pentru computer.

Este la a doua casatorie, din ambele are cate un copil, una dintre ele este actrita Adrienne Ironside. Cand e intrebat ce fel de roluri prefer, obisnuieste sa raspunda:” Imi place sa joc tipi rai, fiindca tipii buni sunt batuti de mai multe ori in timpul filmului. Cei rai sunt batuti doar o singura data, la final. “