Biografie

MICHAEL SHEEN este recunoscut ca unul dintre cei mai talentați din noua generație de actori britanici, consacrați atât pe scena teatrelor cât și pe ecrane.
De curând, Sheen a fost văzut pe ecrane în The Damned United, o poveste cu umor negru despre fostul jucător de la echipa Leeds United, Brian Clough, care trebuie să fie timp de 44 de zile managerul campionilor fotbalului englezesc în 1974. Sheen joacă rolul lui Clough. Filmul este regizat de Tom Hooper (John Adams) după un scenariu de Peter Morgan, având la bază romanul lui David Peace. A fost lansat în martie 2009, ajungând în topul încasărilor in Marea Britanie și atrăgând recenzii favorabile pentru Sheen, înainte de a fi primit la fel de bine și în Statele Unite.

Dintre proiectele lui Sheen care vor urma se numără filmul lui Tim Burton Alice in Wonderland/ Alice în Țara Minunilor, în rolul iepurelui alb, mult așteptata versiune a operei clasice a lui Lewis Carroll și Tron.
Anul trecut, Sheen a fost văzut pe ecrane în două filme de succes. A jucat rolul lui David Frost în Frost/Nixon, regizat de Ron Howard, o adaptare a piesei cu același nume de Peter Morgan, care a fost nominalizat la Oscar la categoria ,,Cel mai bun film". În continuare, Sheen a avut rolul principal în Underworld: The Rise of the Lycans/ Lumea de dincolo 3: Revolta Lycanilor, un prolog al francizei Underworld.

Un alt rol important a fost cel din Music Within, povestea lui Richard Pimentel, un pionier al drepturilor celor cu dizabilități, care activa în organizația Americans with Disabilities Act. Sheen a interpretat rolul prietenului lui Pimentel, Art, un geniu țintuit în scaunul cu rotile, care-și folosea talentul pentru a schimba prejudiciile celorlalți legate de handicapul său.

Sheen a interpretat rolul prim-ministrului britanic, Tony Blair, în drama laureată a premiilor Oscar a lui Stephen Frears, The Queen/ Regina. Odată cu filmul, Sheen a primit multe aprecieri pentru interpretarea din acest film, precum și un premiu pentru ,,Cel mai bun actor într-un rol secundar" din partea Los Angeles Film Critics, o nominalizare din partea BAFTA la categoria ,,Cel mai bun actor într-un rol secundar". A mai portretizat politicianul britanic, tot în regia lui Frears, în filmul de televiziune The Deal. The Queen a reprezentat cea de-a treia colaborare a lui Sheen cu Frears. Și-a făcut debutul cinematografic în filmul regizoarei Mary Reilly în rolul lacheului dr. Jekyll, alături de o distribuție care i-a inclus pe Julia Roberts, John Malkovich și pe Glenn Close.

Sheen a jucat în filmul lui Ed Zwick Blood Diamond/ Diamantul sângeriu, alături de Leonardo DiCaprio și de Djimon Hounsou. Filmografia lui mai cuprinde filmele lui Ridley Scott - Kingdom of Heaven/ Regatul Cerului, Peter Howitt - Laws of Attraction/ Legile atracției, Richard Donner – Timeline/ Prizonierii timpului, al lui Stephen Fry - Bright Young Things, Shekhar Kapur The Four Feathers/ Fără onoare și al lui Brian Gilbert Wilde. Născut în Țara Galilor, Sheen a crescut în Port Talbot, un oraș industrial renumit ca fiind orașul natal al lui Richard Burton și al lui Anthony Hopkins. A făcut cursuri la Royal Academy of Dramatic Art (RADA) în Londra, unde, în al doilea an, a câștigat bursa Laurence Olivier pentru rezultate deosebite.

Pe vremea când era încă student la RADA, Sheen a obținut un rol alături de Vanessa Redgrave în piesa When She Danced, în 1991, care a reprezentat și debutul lui pe West End. Sheen a mai câștigat de atunci o nominalizare la Premiile Olivier pentru interpretarea rolului lui Mozart în producția West End Amadeus a lui Peter Hall. A continuat făcându-și debutul pe Broadway în 1999, în Statele Unite.

Sheen a mai primit o nominalizare la Premiile Olivier pentru interpretările din piesele Look Back in Anger și Caligula, pentru care a câștigat și un Premiu London Critics Circle și un Premiu London Evening Standard, la categoria ,,Cel mai bun actor", în anul 2003. A fost extrem de apreciat pentru interpretarea lui din piesele Romeo and Juliet, Peer Gynt și Henry V.

Producțiile de televiziune la care a participat Sheen includ portretizarea incredibilă a lui Kenneth Williams în serialul marca BBC, Kenneth Williams: Fantabulosa!. Pentru acest rol, Sheen a fost nominalizat la BAFTA în anul 2006 la categoria ,,Cel mai bun actor". A mai fost nominalizat la BAFTA și în 2005, pentru interpretarea din serialul Dirty Filthy Love, o dramă în care a jucat rolul unui arhitect care se chinuie să trăiască o viață normală deși suferă de o tulburare obsesiv-compulsivă.

Sheen a jucat pe Broadway în vara anului 2007, în piesa "Frost/Nixon" și a interpretat rolul lui Frost, Frank Langella fiind președintele Nixon. Sheen a fost nominalizat la Premiile Distinguished Performance de către Drama League pentru interpretare, primind multe alte distincții. Anterior, jucase piesa la Londra, unde Sheen a primit nominalizări la categoria ,,Cel mai bun actor" la Premiile Olivier și la Premiile Evening Standard.

În ianuarie 2009, Sheen a fost inclus pe lista de onoare a Reginei, pentru a fi numit Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE) pentru contribuția lui din domeniul artelor.