Biografie

Jan Tomas Forman, cunoscut mai ales ca Milos Forman, este un regizor, scenarist, profesor, actor si profesor ceh, de două ori câștigător al premiului Oscar.

S-a născut pe 18 februarie 1932 in Caslov, un mic oras din centrul Cehoslovaciei. Este fiul lui Anna, manager al unui hotel si Robert Forman, profesor. Ambii părinți au fost persecutați de naziști în timpul Războiului Al Doilea Mondial, din cauza convingerilor religioase și difuzării de literatură interzisă. Tatăl moare în 1944 în lagărul de concentrare de la Buchenwald, mama - în 1943, la Auschwitz. Tânărul Jan a scăpat de arest, trăind ascus la niște rude îndepărtate. Tot atunci descoperă că tatăl său biologic este Otto Kahn, un arhitect evreu.

După război, este elev în liceul Regele George din Podebrady, unde a fost coleg cu Vaclav Havel, viitorul presedinte al Cehiei. După ce termină liceul, urmează cursurile Academiei de Artă din Praga, specializarea Scenaristică. Debutul regizoral îl face în 1960 cu filmulLanterna magika II. Adevăratul succes îl cunoaște în 1963, când filmul săuCerny Petr(Petru cel Negru) câștigăMarele Premiual Festivalului de Film de la Locarno. În 1968, după invazia trupelor sovietice în Cehoslovacia, emigrează în Statele Unite.

Forman s-a integrat rapid la Hollywood, prima producție filmată pe tărâm american - Taking Off(1971), câștigând Marele Premiu (Palme d'Or) al Festivalului de la Cannes.

În 1975 apare One Flew Over The Cuckoo's Nest (Zbor deasupra unui cuib de cuci), ecranizarea romanului cu același nume de Ken Kesey, un film despre revolta interioră a omului liber împotriva sistemului totalitar. Filmul a fost primit foarte bine atât de critici, cât și de public, mai târziu devenind un cult film. Multă lume l-a considerat o capodoperă a cinematografiei americane, fiind răsplătit cu 6 premii și 4 nominalizări Oscar( inclusiv Premiul pentru Cel mai bun regizor pentru Milos Forman), 6 premii Globul de Aur, 6 premii și 4 nominalizări BAFTA și alte 16 premii și 7 nominalizări. Ca fapt divers, One Flew Over The Cuckoo's Nesta fost singurul film, după It Happened One Night(1934), care a câștigat Oscarul pentru cele mai importante 5 nominalizări ( Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor în rol părincipal, Cea mai bună actriță în rol principal, Cea mai bună scenagrafie), performanță atinsă doar de The Silence Of The Lambs, în 1991.

Filmul l-a propulsat pe Forman în rândul celor cei mai apreciați regizori de la Hollywood și i-a adus celebritatea mondială.

Următorul succes Milos Forman îl cunoaște cu Amadeus (1984), o dramă inspirată după piesa cu același nume. Deși mulți consideră Amadeus ca o biografie a celebrului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart, de fapt filmul redă istoria tragică a lui Antonio Salieri, compozitor italian și rivalul indivios a lui Mozart, un om care treptat își pierde credința în Dumnezeu pe masură ce crește frustrarea în legătura cu conștientizarea că nu îl poate egala pe Mozart. Ideea principală a filmului - de ce Creatorul le dă oamenilor dorința de a crea, de a obține ceva (în cazul nostru - de a ajunge un compozitor excepțional), dacă nu le oferă și mijloacele necesare (talentul corespunzător)?

Cu toate că filmul a fost puternic criticat de biografii și cercetătorii vieții lui Mozart, regizorul fiind acuzat de deformarea vieții celebrului compozitor, Amadeus a fost nominalizat pentru 53 de premii, dintre care a câștigat 40, inclusiv 8 premii și 3 nominalizări Oscar, 4 premii și 2 nominalizări Globul de Aurși 4 premii și 5 nominalizări BAFTA, iar în 1998 Institutul American de Film (AFI) a plasat Amadeus pe locul 53 în topul 100 Years... 100 Movies. O dată cu Amadeus, Forman își trece în palmares al doilea Oscar.

După 1984, Milos Forman filmează mai rar, de fapt în 12 ani (1984-96) mai regizând doar 2 filme - Valmont și the People vs. Larry Flint, ultimul stârnind controverse în rândul societății americane, filmul fiind o biografie a lui Larry Flint, om de afaceri cu o reputație scandaloasă datorată implicării în industria publicațiilor și filmelor pentru adulți. Filmul a câștigat Ursul de Aur pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Berlin.

În 1999 apare Man on the Moon, cu Jim Carrey în rolul principal. Filmul se bazează pe viața și cariera spectaculoasă a comicului Andy Kaufman. Filmul a fost primit foarte cald de către public, și a primit Ursul de Argint al Festivalului de la Berlin (Cel mai bun regizor - Milos Forman), iar Jim Carrey, interpretul lui Kaufman din film, a primit un Glob de Aur.

Mai trec încă 7 ani până la următorul film ce poartă semnătura lui Milos Forman - în 2006 se lansează Goya's Ghosts (Fantomele lui Goya), cu Natalie Portman, Javier Bardem și Stellan Skarsgard în rolurile principale. Acțiunea filmului este plasată în timpul domniei regelui Carol al IV-lea al Spaniei, al cărui pictor de curte era celebrul Francis Goya. Bărbat puternic și influent, Goya intră în legătură cu Inchiziția spaniolă după ce muza sa, Ines, este arestată de biserică sub acuzația de erezie.

Următorul proiect al celebrului regizor ceh este The Ghost of Munich (Fantomele din Munchen), care va apărea cel mai probabil în 2012.

Deși s-a afirmat și a cunoscut celebritatea ca regizor, Milos Forman și-a încercat norocul și în actorie, apărând în câteva roluri minore.

În 1985, este ales președinte al juriului Festivalului de la Cannes, iar în 2000 - al celui de la Veneția.

Despre viața sa personală se poate spune că a fost căsătorit de 3 ori, ultima dată în 1999, are doi băieți din a doua căsnicie și încă doi din cea de-a treia. Ca o curiozitate, pe cei doi baieți din a treia căsnicie îi cheamă Andy și Jim, în onoarea lui Andy Kaufman și Jim Carrey. Încă un fapt divers - asteroidul 11333 Formana fost numit în cinstea sa.

În 1977 primește cetățenia americană. Este profesor emerit la Universitatea Columbia, iar în 2009 primește un titlu onorific din partea Emmerson College din Boston. Milos Forman a scris poeme și a publicat o autobiografie numită My Two Worlds (Cele două lumi ale mele).