Biografie

MORGAN FREEMAN a câștigat un premiu al Academiei pentru cel mai bun rol secundar în filmul lui Clint Eastwood, “Million Dollar Baby,” pentru care a mai primit și un premiu Screen Actors Guild (SAG) și o nominalizare la Globul de Aur. Filmul a marcat cea de-a doua sa colaborare cu regizorul Clint Eastwood, după rolul lui Freeman din filmul “Unforgiven,” premiat cu Oscar la categoria cel mai bun film.

Freeman a mai fost răsplătit cu trei nominalizări la Oscar®, prima pentru interpretarea plină de suspans din drama realizată în 1987, “Street Smart,” care i-a mai adus și premiile Asociațiilor de critici din Los Angeles, New York, și premiul National Society of Film Critics, ca și premiul Independent Spirit pentru cel mai bun rol secundar, sau prima sa nominalizare la Golden Globe. El a obținut cea de-a doua sa nominalizare la Oscar® și a câștigat premiile Golden Globe și National Board of Review Award la categoria interpretare masculină în 1989 pentru filmul “Driving Miss Daisy,” în care a recreat rolul pe care-l interpretase mai întâi pe o scenă de pe Broadway. El a obținut cea de-a treia sa distincție cu Oscar®, ca și nominalizări pentru Golden Globe și SAG, pentru interpretarea din drama lui Frank Darabont, din 1994, “The Shawshank Redemption.”

Printre rolurile mai recente se numără rolurile principale din filmele de succes ale lui Christopher Nolan, “The Dark Knight” și “Batman Begins”; sau filmul lui Rob Reiner, “The Bucket List,” alături de Jack Nicholson; filmul lui Robert Benton “Feast of Love”; filmele lui Ben Affleck, “Gone Baby Gone”; “Lucky Number Slevin”; sau “An Unfinished Life,” de Lasse Hallström, cu Robert Redford și Jennifer Lopez; filmul de acțiune al lui Jet Li “Unleashed,” scris de Luc Besson; și comedia “Bruce Almighty” și urmarea ei, “Evan Almighty.” Vocea sa distinctă s-a putut auzi pe coloana sonoră a filmului lui Steven Spielberg, “War of the Worlds” sau în documentarul premiat cu Oscar®, “March of the Penguins.”

Printre filmele anterioare ale lui Freeman se numără “The Sum of All Fears,” “High Crimes,” “Along Came a Spider,” “Nurse Betty,” “Deep Impact,” “Hard Rain,” Steven Spielberg’s “Amistad,” “Kiss the Girls,” “Se7en,” “Glory,” “Lean on Me,” “Clean and Sober,” “Marie,” “Teachers,” “Harry & Son” sau “Brubaker.”

În 1993, Freeman a debutat ca regizor cu filmul “Bopha!” iar la scurt timp după acesta a înființat compania cinematografică Revelations Entertainment. Printre producțiile cele mai recente ale acestei case de filme se numără comedia lui Brad Silberling “10 Items or Less,” în care Freeman a jucat alături de Paz Vega.

Cu o voce autoritara, acest placut si popular actor american a devenit una dintre cele mai respecate figuri ale cinematografiei moderne. Nascut in iunie 1937 in Memphis, Tennessee, tanarul Freeman a intrat la Los Angeles Community College dupa ce lucrase cativa ani ca mecanic in aviatia americana. Primul sau rol a fost intr-o piesa de teatru in 1969. Apoi a lucrat in televiziune, avand cateva roluri in seriale. In 1973 a reusit sa obtina un mic rol in thriller-ul "Blade", iar de aici talentul sau l-a propulsat mai departe, reusind sa obtina roluri cu regularitate.

In anii '80 Morgan Freeman a continat sa apara in diferite filme, unele reusite, altele mai putin. Cu toate acestea, a iesit in evidenta, primind o nominalizare la Oscar pentru rolul din "Street Smart" in 1987 iar apoi a uimit lumea cinematografiei prin obtinerea celei de-a doua nominalizari la Oscar, pentru rolul din "Driving Miss Daisy" din 1989. Tot in 1989 a aparut in filmul "Glory" alaturi de Mattew Broderick si Denzel Washington, un film despre razboiul civil din America. In 1994 a jucat in drama "The Shawshank Redemption" rol pentru care a obtinut a treia nominalizare la Oscar dar premiul i-a revenit abia in 2005 pentru rolul din "Million Dollar Baby".
Ca o completare la filmele sale, datorita vocii sale puternice si convingatoare, Morgan Freeman a fost ales sa fie gazda mai multor emisiuni de televiziune si documentare, cel mai recent fiind "La marche de l'empereur".

A fost insurat de doua ori, prima data in 1967 cu Jeanette Bradshaw de care a divortat in 1979. A doua sotie, alaturi de care este din 1984 se numeste Myrna Colley-Lee. Are patru copii, doua fete si doi baieti. De curand a obtinut licenta de pilot privat si are o barca ancorata in Caraibe, dar programul incarcat nu-i permite sa navigheze decat o data pe an. Adeseori este catalogat ca fiind cel mai mare actor in viata, lucru pe care nu-l aproba si spune ca este doar norocos. Are propia lui companie, Revelation Entertainment.

Oscarul castigat il tine intr-un dulap din biroul sau. Dulapul a fost facut de un bun prieten al sau in 1998 special pentru Oscarul pe care era sigur ca Morgan il va castiga. I-a atasat chiar si o placa pe care scrie:" Nu parcati. Rezervat pentru Oscar".

Actorul a fost onorat pentru rolurile sale din filme cu steaua numărul 7021 amplasată pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.