Biografie

Cassius Marcellus Clay s-a nascut pe data de 17 ianuarie 1942 in orasul Louisville, Kentucky ,SUA. Este cel mai celebru boxer al lumii si de trei ori campion mondial la categoria grea. In anul 1999, Ali a fost desemnat "Sportivul secolului" de revista americana „Sports Illustrated”. Pe cand era student la DuValle Junior High School, Cassius era mult mai interesat de box decat de citit. De fapt, furtul bicicletei a fost evenimentul care i-a declansat pasiunea pentru acest sport. Ali a raportat furtul unui politist care i-a facut cunostinta cu antrenorul Fred Stoner.Muhammad Ali a profitat de ajutorul lui Stoner pentru a ajunge o vedeta in liceul sau si pentru a castiga 5 campionate Kentucky, 2 campionate Golden Glove si 2 campionate pentru amatori. La varsta de 18 ani, Ali obtinea medalia de aur la Olimpiada de la Roma. Dupa intoarcerea in Louisville, campionul a decis sa se pregateasca pentru profesionisti. Pe 25 februarie 1964, boxerul s-a luptat cu Sonny Liston in Miami si a castigat campionatul mondial la categoria grea. Dar atentia publicului nu s-a concentrat asupra victoriei lui ci asupra stilului de lupta. Abilitatea de a conferi flexibilitate miscarilor l-a transformat intr-un boxer recunoscut drept gratios si puternic.

Acest campionat a fost punctul de plecare in cariera pe care si-a dorit-o. Ali incepea sa schimbe lucrurile atat pe plan rasial cat si politic. Pentru a isi manifesta nemultumirea cu privire la discriminarea rasiala din America, campionul si-a aruncat medalia castigata la Olimpida intr-un rau. In 1964, s-a convertit devenind islamic si primind numele de Muhammad Ali. Din acest motiv a devenit o figura controversata in afara ringului. In mai 1967, Asociatia Mondiala a Boxului i-a ridicat licenta si titlul si a fost condamnat la 5 ani inchisoare pentru violarea actului Selective Service Act. Dupa ce a fost eliberat, Ali s-a reintors in ring. In 1970 l-a infrant pe Jerry Quarry dar a pierdut meciul cu Joe Frazier, campionul in acele vremuri. Aceasta avea sa fie prima invingere la categoria profesionisti.Victoria impotriva lui George Foreman l-a ridicat in topul celor mai buni boxeri, cu atat mai mult cu cat Foreman castigase lupta cu Frazier. In meciul spectaculos de la Zair, Ali a folosit o tactica uimitoare: s-a lasat lovit pana in runda 8 si a revenit cu o forta uimitoare invingandu-l pe adversar.In 1975, Muhammad Ali s-a revansat in fata lui Frazier. Trei ani mai tarziu, Ali a pierdut titlul in favoarea lui Leon Spinks.

Muhammad Ali s-a retras pe data de 26 iunie 1979. Dar la varsta de 38 de ani a revenit pe ring pentru a castiga mai multi bani. A pierdut titlul World Boxing Council, infrant de Larry Holmes si a pierdut meciul cu Trevor Berbick. Dupa aceste experiente, s-a retras din box si a castigat 59 de meciuri dintr-un total de 64. In anul 1982, Ali a fost diagnosticat cu boala Parkinson.Primele semne ale maladiei au fost observate la Jocurile Olimpice din Atlanta unde a primit onoarea de a aprinde torta.

Dupa cariera impresionanta ca boxer, Muhammad Ali s-a implicat in politica. A participat la campania lui Jimmy Carter din 1980 si s-a implicat in actiunile de recuperare a celor patru americani rapiti in Liban. A fost fondatorul organizatiei WORLD, Organizatia Mondiala pentru Dreptate, Liberate si Demnitate. Muhammad Ali a inceput scrierea autobiografiei in 1977 intitulata „The Greatest” si a constituit subiectul numeroaselor documentare, unul din ele, „When We Were Kings”, fiind premiate cu un Oscar.Muhammad Ali traieste in prezent impreuna cu cea de-a patra sotie, Yolanda, in Berrien Springs, Michigan si este tatal a 9 copii

A fost recompensat cu o stea LIVE, amplasată în partea de nord, aria 6800, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood. A încetat din viață la data de 03.06.2016, în Scottsdale, Arizona.