Nicolae Radu s-a născut pe 6 decembrie 1929, la București și a decedat pe 4 iunie 1976, la București. A studiat la Institutul de Teatru din Cluj, clasa profesorului Ștefan Braborescu și Maria Cupcea. A debutat la Teatrul Național din Craiova, în piesa ''Mielul turbat'' de A.Baranga (1954) și a slujit scena craioveană timp de 23 de ani. A fost director al Teatrul Național din Craiova între anii 1965-1969. Ca director, impune pe scena din Craiova piese istorice din dramaturgia românească clasică, dar și piese din dramaturgia străină, preferându-i pe Shakespeare și pe Molière. Realizează cicluri sau festivaluri Goldoni, Caragiale, Shakespeare, Camil Petrescu, Baranga, Molière. Inițiează conferințe experimentale, dezbateri cu spectatorii, vizite ale colectivului teatrului în întreprinderi. De asemenea, inaugurează schimburi de experiență cu teatrele din Plovdiv (Bulgaria) și Novi Sad (Iugoslavia).
În timpul conducerii sale, Teatrul Național din Craiova a avut cel mai mare număr de premiere pe țară, cu piese contemporane, s-a înființat un studio experimental și a fost obținut premiul pentru interpretare și regie la primul festival al spectacolelor pentru copii și tineret de la Piatra Neamț unde Teatrul Național din Craiova a prezentat piesa ''Nu sunt turnul Eiffel'' de Ecaterina Oproiu.
Ca actor, a realizat creații memorabile în: ''Azilul de noapte'' (ca student), ''Vicleniile lui Scapin'', ''Cum vă place'', ''Nota zero la purtare'', ''Tânăra gardă'', ''Steaua fără nume'', ''Omul cu mârțoaga'', ''Ultima oră'', ''Tartuffe'', ''A douăsprezecea noapte'', ''Pygmalion'' și altele. A avut roluri de succes în cinematografie: ''Sentința'', ''Serata'', ''Mihai Viteazul'', ''Columna'', ''Zidul'', ''Alexandra și Infernul''. S-a realizat ca regizor sau asistent de regie în spectacolele: ''Zări de necuprins'' de N. Virta, ''Scrisori de dragoste'' de V. Stoenescu, ''Valetul de cupă'' de H. de Balzac.