Biografie

Novak Đoković s-a născut pe 22 mai 1987, la Belgrad, și a început să joace tenis încă de la vârsta de 4 ani, debutând ca profesionist la 16 ani. Tatăl său, Srdjan, unchiul și mătușa sa au fost toți schiori profesioniști. Tatăl acestuia a fost și un foarte bun jucător de fotbal și a dorit ca Novak să devină schior sau fotbalist, dar acesta a excelat în tenis de la o vârstă fragedă. Frații săi, Marko și Djordje, sunt elevi și joacă, de asemenea, tenis. Idolul din copilărie a fost Pete Sampras; suprafața sa preferată este cimentul. Vorbește limbile: sârbă, engleză, italiană și germană și „înțelege puțin franceza”. Din anul 2006 locuiește la Monte Carlo.

Novak Đoković a avut, în turneele de juniori, un raport victorii-înfrângeri de 35-11, în competiția de simplu, și 20-5 în cea de dublu. În 2004, a atins semifinalele turneului Australian Open de juniori, atât în competiția individuală, cât și în cea de dublu.

În 2003, a câștigat primul turneu din seria Futures, la doar a treia încercare. Au urmat alte 2 semifinale în turnee din aceeași categorie, terminând sezonul cu 10-5 raportul victorii-înfrângeri. În 2004, a mai urmat o semifinală de turneu Futures și o victorie într-un meci de Cupa Davis. A câștigat un turneu Futures la Szolnok, în Ungaria, și după două săptămâni, pe 17 mai 2004, a câștigat primul său turneu Challenger, la Budapesta.[7] S-a calificat în primul turneu ATP la Umag, în iunie, dar a fost învins de Filippo Volandri în primul tur. A câștigat un turneu Futures la Belgrad, apoi a urmat prima sa victorie în circuitul ATP, la Open România, unde l-a învins pe Arnaud Clement, pierzând în turul următor, în 3 seturi, cu David Ferrer. La sfârșitul sezonului, în noiembrie, a câștigat turneul Challenger de la Aachen.

Și-a început sezonul 2005 prin debutul în turneele de Mare Șlem, la Australian Open, unde a pierdut însă în fața lui Marat Safin. Au urmat, în martie, două meciuri de Cupa Davis, câștigate împotriva țării Zimbabwe. Apoi, în aprilie, a pierdut două meciuri de Cupa Davis, cu Belgia: a fost învins de Christophe Rochus în 5 seturi și de Kristof Vliegen în 4. S-a calificat la Roland Garros și a câștigat primul său meci într-un turneu de Mare Șlem, învingându-l pe Robby Ginepri 6-0, 6-0, 6-3,[7] luând apoi primul set în meciul cu Guillermo Coria, înainte de a fi nevoit să abandoneze din cauza unor probleme respiratorii. După ce a trecut de calificări, a ajuns în turul al 3-lea la Wimbledon, învingându-l pe Juan Mónaco în numărul minim seturi și pe Guillermo García-López în 5 seturi, fiind învins de Sébastien Grosjean. A debutat în turneele de Masters la Cincinnati, trecând de calificări, însă a fost învins de Fernando González în primul tur. A ajuns în turul al 3-lea la U.S. Open, învingându-i pe Gaël Monfils (în 5 seturi) și pe Mario Ančić (în 4 seturi), pierzând în fața lui Fernando Verdasco în 5 seturi. S-a calificat apoi pentru turneul de Masters de la Paris și a ajuns, de asemenea, în turul al 3-lea, cu victorii în fața lui Victor Hănescu și a lui Mariano Puerta, fiind înfrânt de Tommy Robredo. A încheiat sezonul ca numărul 1 din Serbia și cel mai tânăr jucător din top 100, la 18 ani și 5 luni (terminând pe locul 78).

În 2006, și-a continuat ascensiunea, câștigând două turnee ATP, din 3 finale disputate și terminând sezonul ca fiind cel mai tânăr jucător din top 20. În plus, a făcut un pas important în turneele de Mare Șlem, ajungând în sferturi la Roland Garros.
În februarie, după ce a pierdut în primul tur la Australian Open, a ajuns în semifinalele turneului de la Zagreb (pierzând la Ivan Ljubičić) și în sferturile turneului de la Rotterdam (pierzând la Radek Štěpánek), cedând la ambele turnee în fața celor care aveau să ajungă campioni. A avut în următoarele 3 luni un raport victorii-înfrângeri de 2-5, până când i s-a schimbat soarta sezonului la Roland Garros, obținând în următoarele 5 turnee un raport victorii-înfrângeri de 17-4: A atins primul sfert de finală într-un turneu de Mare Șlem (unde a abandonat în meciul cu Rafael Nadal), a continuat cu turul al 4-lea în turneul de la Wimbledon (pierzând la Mario Ančić), a câștigat următorul turneu pe care l-a jucat (Amersfoort, unde l-a învins pe Nicolas Massu),[10] la prima sa finală de turneu din circuitul ATP; a obținut o serie de 9 victorii consecutive, prin apariția sa în a doua finală la rând, la Umag, fiind nevoit să abandoneze, din cauza unor probleme respiratorii, în timp ce conducea cu 3-1 în tiebreakul primului set, în fața lui Stanislas Wawrinka; a ajuns în turul 3 la U.S. Open, pierzând la Lleyton Hewitt. A obținut un raport 5-1 (victorii-înfrângeri) în meciurile de Cupa Davis, singura înfrângere venind în meciul cu Roger Federer. A câștigat apoi, în octombrie, al doilea său titlu, la Metz, învingându-l în finală pe Jürgen Melzer și a ajuns în primul său sfert de finală într-un turneu de Masters, la Madrid, cu victorii la Richard Gasquet și Andy Murray, fiind învins de Fernando González.
A obținut raporturi victorii-înfrângeri de 17-9 pe ciment, 14-5 pe zgură, 5-2 pe sintetic și 4-2 pe iarbă. A fost lider în circuit, ca raport al tiebreakurilor câștigate, cu 19-5 și a avut un raport de 2-7 în meciurile disputate cu jucătorii din top 10, cu victorii în fața numărului 9, Fernando Gonzalez (la Roland Garros) și a numărului 8, Tommy Robredo (la Wimbledon). A câștigat pe parcursul sezonului 645 de mii de dolari.

Sezonul 2007 l-a început cu un titlu la Adelaide și cu o prezență în optimile turneului Australian Open. După semifinala de la Rotterdam și sfertul de finală de la Dubai, au urmat în martie patru săptămâni aproape perfecte, în primele 2 turnee de Masters ale sezonului: la Indian Wells, unde a ajuns până în finală, fără a pierde vreun set, însă a fost învins de Rafael Nadal, apoi la Miami, unde a câștigat turneul fără a ceda vreun set, în sferturi trecând de Nadal și răzbunându-se pentru finala pierdută anterior, în semifinală repetând victoria din acceași fază a competiției, de la Indian Wells, contra lui Andy Murray (cedând în total doar 6 ghemuri în cele 2 meciuri), iar în finală învingându-l pe Guillermo Cañas, cel care a surprins prin victoriile sale în fața lui Roger Federer, în aceste două turnee. A devenit astfel cel mai tânăr câștigător al turneului de Masters de la Miami, la 19 ani și 10 luni și doar al doilea jucător care a câștigat turneul fără a pierde vreun set, după Ivan Lendl, cel care a reușit această performanță la ediția din 1989, beneficiind totuși de abandonul adversarului în finală. La întoarcerea acasă, în Serbia, a fost primit ca un erou, cu ovații, de către fanii veniți să-l întâmpine;a fost felicitat și de președintele Serbiei, Boris Tadić, care i-a urat succes în continuare, în carieră.

La Monte Carlo a fost învins în turul al 3-lea de David Ferrer, apoi a câștigat turneul de la Estoril, învingându-l cu 7-6(7) 0-6 6-1 pe Richard Gasquet, în finală. Au urmat două înfrângeri în sferturile de finală de la Roma și Hamburg, unde a fost învins de Rafael Nadal și respectiv de Carlos Moya.
La Roland Garros a ajuns până în semifinală, unde a pierdut în fața lui Nadal, deținătorul titlului, și cel care avea să câștige turneul pentru a 3-a oară consecutiv. La Wimbledon a ajuns până la aceeași fază a competiției, dar a trebuit să abandoneze în meciul cu Nadal, din cauza unor bătături la degetele de la picioare și a unor probleme la spate, precedentele 2 partide, jucate în zile consecutive, durând în total 9 ore; scorul în acel meci era 1-1 la seturi.
După acest rezultat, a atins poziția maximă pe care a avut-o vreodată în clasamentul ATP: locul al 3-lea.
Nu a reușit apoi să-și apere titlul de la Umag, pierzând în turul al doilea la Viktor Troicki și o săptămână mai târziu a cedat poziția a 3-a în ierarhia ATP lui Andy Roddick. A urmat apoi o importantă performanță, în turneul de Masters de la Montreal: prin victoriile sale în fața numărului 3 (la acea dată) Andy Roddick în sferturi, a numărului 2 Rafael Nadal în semifinală și a numărului 1 mondial, Roger Federer în finală, a devenit primul jucător de la Boris Becker în 1994, (la Stockholm), care i-a învins pe primii 3 jucători în ierarhia ATP la același turneu. A câștigat astfel al doilea său turneu de Masters și, totodată, a revenit pe poziția a 3-a în clasamentul ATP.

La Cincinnati însă, din cauza oboselii[25], a pierdut încă din primul meci jucat în turneu, în fața lui Carlos Moya.
Pe cimentul american, la U.S. Open, a realizat cel mai bun rezultat al său în turneele de Mare Șlem, ajungând până în finală, acolo unde a fost învins de Roger Federer, câștigător al turneului pentru a patra oară consecutiv, cu scorul 7-6(4), 7-6(2), 6-4. În turul al doilea l-a învins Radek Štěpánek cu scorul de 6-7(4), 7-6(5), 5-7, 7-5, 7-6(2), într-un meci ce a durat 4 ore și 44 de minute.
După US Open, a ajutat Serbia să se califice pentru prima dată în Grupa Mondială a Cupei Davis, în dauna echipei Australiei, cu victoriile sale în fața lui Peter Luczak (6-1, 6-4, 6-2) și Chris Guccione (6-3, 7-6(3), 7-6(5)) și în fața perechii de dublu formată din Paul Hanley și Lleyton Hewitt (3-6, 6-4, 6-3, 6-2), partenerul său fiind Nenad Zimonjic. Scorul final al înfruntării dintre Serbia și Australia a fost 4-1.
Pe 14 octombrie, prin victoria de la Viena din fața lui Stanislas Wawrinka a câștigat al cincilea său titlu al sezonului și al șaptelea al carierei.

Anul 2008 i-a adus noi performanțe, jucătorul câștigând primul său titlu la Australian Open, turneu la care a ajuns în finală fără a ceda vreun set. În mai, a cucerit al 10-lea trofeu al carierei, după victoria din Mastersul de la Roma. A obținut medalia de bronz la Olimpiada de la Beijing. A fost învins în semifinale la Roland Garros și US Open, în timp ce la Wimbledon a fost eliminat prematur, în runda a doua.

A început anul 2009 foarte aproape de a urca pe locul secund în ierarhia mondială, dar s-a accidentat în Openul Australian, abandonând competiția în sfertul de finală cu Andy Roddick și, astfel, ratând șansa de a-și apăra trofeul la Melbourne. A revenit în februarie, când s-a impus în turneul de la Dubai. A jucat finale în turneele din seria Masters de la Miami, Monte Carlo și Roma, dar le-a pierdut pe toate. După ultimul eșec, Đoković a cedat locul trei în ierarhia mondială în favoarea lui Andy Murray. În octombrie, s-a impus în Openul Chinei, în urma acestui succes urmând să revină pe treapta a treia a podiumului clasamentului ATP.

Djokovic a început anul 2010 cu participarea la turnee demonstrative, în Australia. La primul Grand Slem al anului, la Melbourne, sârbul a fost eliminat în sferturile de finală de Jo-Wilfried Tsonga, dar a atins cel mai înalt loc al carierei în clasamentul mondial, urcând pe poziția secundă, în detrimentul lui Rafael Nadal. Primul titlu al anului a fost cucerit în februarie, la Dubai, unde, pentru prima oară în carieră, și-a păstrat un trofeu câștigat cu un an înainte. A avut un rol important în calificarea echipei Serbiei din Cupa Davis în sferturile de finală, în fața echipei Statelor Unite ale Americii, câștigând ambele meciuri în care a evoluat. Au urmat prestații mai puțin convingătoare la turneele Masters din Statele Unite și la cele pe zgură, Djokovic renunțând în această perioadă și la colaborarea cu antrenorul Todd Martin. La US Open a ajuns pentru a doua oară în carieră în finală, după cea din 2007. În semifinale l-a învins pe Roger Federer în cinci seturi, dar în ultimul act a cedat în fața spaniolului Rafael Nadal.

La Turneul Campionilor, disputat la Londra, a fost eliminat în semifinale, de Federer. A încheiat însă anul en-fanfare, câștigând Cupa Davis în premieră alături de echipa Serbiei. În finala contra Franței s-a impus în ambele meciuri disputate, trecând de Gilles Simon și Gaël Monfils.

La începutul anului 2011 a participat, alături de Ana Ivanović, la Cupa Hopman, competiție destinată echipelor naționale mixte. Cei doi au ajuns până în finală, unde Ivanovic a abandonat din cauza unei accidentări. La Openul Australian, Đoković a avut o prestație de excepție, cedând un singur set, în turul secund, în fața croatului Ivan Dodig, și câștigând competiția pentru a doua oară în carieră. Printre învinșii săi s-au numărat trei jucători din Top 10, Tomas Berdych în sferturi, Federer în semifinale și Andy Murray în finală, pe toți învingându-i în minimum de seturi. În ciuda triumfului, Đoković a rămas pe locul trei mondial. Seria de succese a continuat pentru sârb la turneul de la Dubai, pe care l-a câștigat după victoria în finala cu Federer. În primul turneu din Seria Masters al anului, la Indian Wells, Đoković a obținut trofeul după ce a trecut de Federer în semifinale și de liderul mondial Nadal în finală, succes în urma căruia a redevenit numărul doi mondial.

A urmat un nou turneu și un nou trofeu. La Miami, tot în Seria Masters, Nole și-a continuat seria de victorii și s-a calificat în finală, fără a ceda vreun set. În ultimul act l-a înfruntat din nou pe Nadal, pe care l-a învins cu 4-6, 6-3, 7-6, obținând al patrulea titlu al anului. Mai mult, Djokovic a înregistrat a 24-a victorie consecutivă și a devenit doar al treilea tenisman care l-a învins în două finale consecutive pe Nadal.

Sezonul pe zgură a început excelent pentru sârb cu trofeu în turneul de casă, la Belgrad. A urmat Mastersul de la Madrid, în a cărui finală l-a învins pe Rafael Nadal, obținând prima victorie pe zgură în fața ibericului. Seria de succese consecutive de la începutul anului a ajuns la 32 de meciuri.

După Mastersul de la Madrid a urmat Rome Masters 1000 unde, în finală, după un meci spectaculos, a reușit să îl înfrângă din nou pe Rafael Nadal cu scorul de 6-4 6-4, trecându-și în cont cel de-al 25-lea titlu și, astfel, a ajuns la victoria cu numărul 37, din tot atâtea meciuri jucate în 2011.

A fost numit „Sportivul Anului” în Europa (2011) de către agenția poloneză de știri PAP.