Biografie

Actrița si scriitoarea Olga Delia Mateescu s-a născut la 6 noiembrie 1949, in Livezile, județul Bistrița- Năsăud. Este fiica unui medic si a unei actrițe care s-au despărțit dupa 3 ani de la nașterea actritei si aceasta a fost crescută la București, de bunici.
A urmat liceul la Reșița, unde s-a mutat împreuna cu mama sa, a absolvit in 1969 Facultatea de Filologie din cadrul Universității București, in 1973 a a absolvit si Institutul de Artă Teatrală si Cinematografică, la clasa profesorului Dem Loghin. Este doctor in Istoria Teatrului din 1999, profesor universitar doctor la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică București.
In timp ce studia filologia a făcut parte din trupa teatrului studențesc Podul, in 1973, la absolvirea IATC i se decerna Premiul Școlilor de Teatru si de atunci pana in 2003 a jucat pe scena Teatrului Național din capitală. A interpretat pe aceasta scena multe roluri, printre care Caterina -Furtuna de Nikolai Alekseevici Ostrovski, Maria Cristina Oniță -Acord de Paul Everac, Nana - Cine a fost Adam de Leonida Teodorescu, Doamna Ruxanda -Alexandru Lăpușneanu de Virgil Stoenescu, Kristina Chlebovska - Examenul de Jan Pawel Gawlik, Inocenta -Gimnastică sentimentală de Vasile Voiculescu, Ilinca -Tinerețea lui Moromete după Marin Preda, Rachel - Vassa Jeleznova de Maxim Gorki, Mira - Salt mortal de Aziz Nesim, Medeea - Trilogia antică după Euripide și Seneca, Narcisa -Tehnica raiului de Mihai Ispirescu, Ranievskaia - Mașinăria Cehov de Matei Vișniec, Sylvia Archibald - Așteptând la Arlechin de Noel Coward, s.a.
A sustinut recitaluri de poezie Spectacole de poezie ca Miniaturi lirice și coregrafice, in regia lui Miriam Răducanu , Ion Caraion, in regia lui Gavril Pinte, in regie si adaptare proprie spectacolele Pe la ceasul cinci spre seară de Federico Garcia Lorca si Scrisori basarabene.
A regizat la Teatrul Masca propria piesa, Grenada, este societara de onoare a Teatrului Național, membra a Uniter.
Debutul pe marele ecran a avut loc in 1974, cu filmul Tată de Duminică, in același an apărea si pe micul ecran, in filmul Bălcescu. A mai jucat in Cercul magic (1975), Domnișoara Nastasia (1976), Dumbrava minunata (1980), Așteptând un tren (1982), Misterele Bucureștilor (1983), Colierul de turcoaze (1985), Aștept provincia (1995), Secretul Mariei (2005), Vocea inimii (2006), Fumatul poate să ucidă (2010) .
A scris volume de teatru ca Exercitiu de nemurire, Statuia Libertatii, Caderea, Capricii, Medeea in razboi cu timpul, E…, Ferma de struti, romanele Manuscrisul si Câinele doctorului, volumul de proză scurtă Șampanie in lanul de grâu, este membra a Uniunii Scriitorilor din România.
Olga Delia Mateescu a fost căsătorita de 2 ori si are 2 copii.

Premii, distinctii: Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru dramaturgie, Premiul I. C. Brătianu, la Concursul National de Literatură Nihil Sine Deo- Brașov, Premiul UNITER pentru Cea mai bună piesă a anului 1997, Capricii.