Biografie

Paul William Walker IV s-a nascut pe 12 septembrie 1973 in Glendale, California. Parintii sai, Cheryl si Paul Walker III, au origini irlandeze, engleze si germane. Paul este cel mai mare dintre cei cinci frati. Are doua surori si doi frati.

Umeaza cursurile liceului Village Christian School, dupa care isi continua studiile, obtinand o diploma in biologie marina.

Scurta sa cariera in televiziune a inceput cu o reclama pentru Pampers si una pentru Showbiz Pizza, urmate de aparitii in seriale ca: Highway to Heaven (1985), Who’s the Boss (1991), The Young and the Restless (1992-1993), Touched by an Angel (1996).

Cariera sa cinematografica incepe in 1986, cu comedia horror, Monster in the Closet (1986). Apoi, in 1988, el si sora sa Ashlie, au fost concurenti ai show-ului tv “I’m Telling!”, unde au terminat pe locul doi.

A continuat cu cateva roluri in filme fara succes, pana in 1998, cand obtine un rol in comedia Meet the Deedles. Urmeaza roluri secundare in Pleasantville (1998), Varsity Blues (1999), She’s All That (1999), The Skulls (2000).

S-a afirmat cu adevarat abia in 2001, in The Fast and The Furious. Rolul lui Brian O’Conner il propulseaza la rangul de star. Isi reia rolul in partea a doua a francizei, 2 Fast 2 Furious (2003).

Apoi il regasim in roluri principale in: Joy Ride (2001), Into the Blue (2005), Timeline (2003) si intr-un rol secundar in filmul lui Clint Eastwood, Flags of Our Fathers (2006). In 2003 apare in video clipul lui Ludacris, Act a Fool.

Urmeaza thriller-ul Running Scared (2006) si productia Disney, Eight Below (2006), care a avut succes atat in box office, cat si la critici. Il regasim in filmul independent The Lazarus Project (2008), lasat direct pe DVD, si in The Life and Death of Bobby Z (2007).

In 2009 se intoarce in partea a parta a francizei care l-a facut celebru, Fast and Furious (2009), alaturi de cast-ul initial format din Vin Diesel, Michelle Rodriguez si Jordana Brewster. Anul 2010 ni-l aduce pe marele ecran in Takers.

In ianuarie 2011, Davidoff Cool Water for Men anunta ca Paul Walker va fi noua imagine a brand-ului, dupa ce anterior, imaginea lor fusese Josh Holloway.

Paul Walker se intoarce alaturi de personajele vechi, dar si de unele noi, in Fast Five (2011). Introducerea lui Dwayne Johnson in franciza a fost una castigatoare, Fast Five devenind filmul cu cele mai mari incasari in box office, din toate cele cinci ale francizei.

Paul traieste in Santa Barbara, California, alaturi de cei doi catei ai sai. Are o fiica, Meadow (nascuta in noiembrie 1998), impreuna cu prietena sa de atunci, Rebecca.

Este un impatimit al surf-ului si are centura maro in Jiu-Jitsu brazilian, sub coordonarea lui Ricardo “Franjinha” Miller. Dar prima si marea sa iubire ramane biologia marina, idolul sau fiind Jacque Cousteau.

Din 2006 face parte din consiliul de administratie al The Billfish Foundation. A reusit sa isi indeplineasca un vis, aparand in productia National Geographic Channel ce a avut premiera in iunie 2010, Expedition Great White. A petrecut 11 zile pe coasta mexicana, alaturi de Chris Fischer (CEO al Fischer Prodction), capitanul Brett McBride si doctorul Michael Domeier, de la Marine Conservation Science Institute, pentru a prinde si eticheta, masura, pentru a lua mostre de AND si a monitoriza prin satelit sapte rechini albi, pentru studierea tiparelor de migrare si imperechere, pe o perioada de cinci ani.

In martie 2010 a mers in Chile pentru a ajuta victimele cutremurului de 8.8 grade ce e avut loc pe 27 februarie 2010. Apoi, insotit de echipa sa, REACH OUT Worldwide, a ajutat victimele cutremurului din Haiti.

Paul este si un impatimit al masinilor, participand la Redline Time Attack, unde conduce un M3E92, ca parte a AE Performance Team.

A avut un Nissan Skyline R34 GT-R V-Spec II, cu care a aparut in 2 Fast 2 Furious, film in care si-a facut majoritatea cascadoriilor singur.

In 2013, dupa Vehicle 19, l-am putut vedea in Fast and Furious 6.

S-a stins din viata pe data de 30 noiembrie 2013, intr-un grav accident de masina produs in localitatea Santa Clarita, California, la volan aflandu-se un prieten.

Actorul era pasager în mașina unui prieten, pilotul Roger Rodas, amândoi participând la un eveniment caritabil organizat de asociația lui Walker, Reach Out Worldwide. Mașina condusă de aceștia, un Porsche Carrera GT, s-a izbit de un stâlp, apoi de un copac, cei doi nu au avut șanse să supraviețuiască impactului.

Acesta a lăsat în urma sa o fiică de 15 ani, Meadow Rain, pe care o avea cu fosta sa prietenă Rebecca Soteros.