Biografie

Peter Michael Falk s-a născut pe 16 septembrie 1927, la New York, tatăl său fiind de origine poloneză iar mama rusoaică.Peter Falk și-a pierdut ochiul drept la vârsta de trei ani, ca urmare a extirpării unei tumori maligne, și a purtat un ochi de sticlă toată viața. În ciuda acestui handicap, el a practicat sportul în adolescență, în special baseball-ul și baschetul. A debutat pe scenă ca actor amator, într-o piesă școlară, la vârsta de 12 ani. Deși a obținut o diplomă de master în administrați publică, la Universitatea dinSyracuse, în anul 1953, Peter Falk afirma în memoriile lui că nu și-a dorit niciodată să urmeze o carieră de funcționar public.

El și-a început cariera actoricească în trupa de teatru "Mark Twain Masquers", iar în anul 1956 a debutat pe Broadway. În ciuda succesului înregistrat pe scenă, un impresar l-a sfătuit să nu se aștepte la o carieră de actor de film, din cauza ochiului de sticlă. Peter Falk a obținut roluri minore în câteva pelicule, la sfârșitul anilor '50, însă a câștigat recunoașterea industriei de film americane în anul 1960, când a strălucit într-un rol secundar în filmul „Murder, Inc”.

Deși filmul nu a beneficiat de critici favorabile, Peter a primit pentru prestația sa o nominalizare la Oscar. El a repetat acestă performanță în anul următor, când a mai primit o nominalizare la Oscar pentru rol secundar, datorită prestației sale din comedia „Pocketful of Miracles” (1961).

Falk a debutat în televiziune în anul 1957. El a apărut în mai multe filme și seriale de televiziune și a obținut chiar și un premiu Emmy, pentru rolul jucat într-un episod al serialului „The Law and Mr. Jones”, difuzat de ABC.

Deși a apărut în numeroase producții de televiziune în anii '60-'70, Peter Falk a devenit celebru datorită rolului locotenentului Columbo, interpretat pentru prima dată în anul 1968, în filmul „Prescription: Murder”. Succesul acestui film i-a determinat pe producători să realizeze un serial de televiziune. Pentru acest rol Peter Falk a castigat 4 premii Emmy.

In 2008 fiica sa adoptiva a afirmat ca actorul suferea de dementa si de boala Alzheimer. Starea de sanatate i s-a inrautatit dupa o interventie la sold in 2008. S-a stins din viata in noaptea de joi 23 iunie 2011 la locuinta sa din Beverly Hills.

Actorul a fost recompensat cu o stea pentru activitatea sa din televiziune, situată în partea de sud, aria 6600, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.