Biografie

1969 Debut cu filmul de lung metraj ”Prea mic pentru un rãzboi atât de mare” dupã un scenariu de D.R. Popescu (Premiu la Locarno 1970, prezentat la Festivalurile de la Avignon, Mannheim, Quinzaine des Realisateurs 1971).
1970 ”Urmãrirea”, primul serial TV din România (7x52 min).
1973 Filmul ”Dincolo de nisipuri” a fost oprit de Ceausescu personal. Modificat de cenzurã în principal în banda sonorã. Dupã interventiile cenzurii si conflictul direct cu seful Statului, regizorul se stabileste în Germania, tara de origine a mamei sale.
1974 ”Dincolo de nisipuri” a participat la Cannes în “Quinzaine des Realisateurs” (”Cel mai important film românesc al anilor 70”, Mira si Antonin Liehm, UCLA Press, Los Angeles).
1981 Lungmetraj ”Nu te teme, Jacob!” Adaptare dupã ”O fãcile de Pasti” de I.L. Caragiale. Regizor si co-producãtor.
1981 Alãturi de “Mefisto” al lui Istvan Szabo, ”Nu te teme, Jacob!” e considerat ”Cel mai bun film vãzut la Berlin” (Louis Marcorelles – Le Monde), “Un vârf al productiei germane la Cannes” (Ron Holloway – Variety) si
”O capodoperã” (Yedioth Akronoth – Israel). Participã la numeroase Festivaluri Europene si la Telluride în Colorado. Timp de opt ani, deschide turneul ”Jewish Film festival” în SUA (Washington, San Francisco, Los Angeles, apoi Madrid si Moscova, 1988).
1984 ”Un bãrbat ca Eva”. Regizor si co-scenarist.
Actrita Eva Mattes obtine Premiul Festivalului European pentru cea mai bunã interpretare, pentru rolul Eva. Gândit ca un omagiu marelui regizor german R.W. Fassbinder, filmul a fost considerat “O capodoperã, care strigã sã fie vãzutã” (Sunday Telegraph – Londra), “Un omagiu cutremurãtor” (Vincent Canby – New York Times). Filmul a rulat sãptãmâni în sir în Londra, New York, San Francisco etc., fiind si azi un film de cult pentru fanii lui Fassbinder din SUA, Anglia sau Germania.
1985-86 ”Nonni” Scenarist serial TV pentru ZDF 13x52 min.
1986 Film TV în douã pãrti (2x132 min) ”Straniu obiect al dragostei”. Regizor. Cotã de 20% audientã la ZDF în ambele zile ale prezentãrii.
1987 ”Cãlãtorie surprizã”, film TV pentru ZDF. Scenarist si regizor.
1989 “Secretul pesterii de gheatã”, lungmetraj realizat pentru Cannon Films, pentru Pay-TV si Home Video. Regizor si producãtor.
Printre interpreti: Sally Kellermann (nominalizatã la Oscar pentru rolul din “M.A.S.H.”) si Michael Moriarty.
1993 ”Rosenemil”, lungmetraj. Scenarist, regizor si producãtor.
1994 ”Sub semnul iubirii”, lungmetraj, împreunã cu SATEL FILM Viena.
Co-producãtor.
1994 “Conferintã la nivel înalt”, telefilm, TVR1. Scenarist si regizor.
2000 ”Struma” (2x45 min.) Scenariu: Stelian Tãnase. Regizor.
”Mentiune specialã la al XVIII-lea Festival International de la Jerusalim”.

Radu Gabrea este Doctor în Comunicatii Sociale la Universitatea Catolicã din Louvain-la-Neuve, Belgia. Teza sa de doctorat “Werner Herzog si misticã germanã medievalã” a apãrut în Editura ”L’Age d’homme” din Lausanne. ”Cartea este, fãrã îndoialã, una din cele mai frumoase cãrti de cinema scrise vreodatã” (Henri Agel – Positif).

Ca regizor de teatru, Radu Gabrea a montat ”Maria Callas – La Divina”, dupã ”Master Class” de Terrence McNally – reprezentatie excelent primitã de publicul din New-York, Washington, Tampere (Festivalul International de Teatru), Helsinki, Canberra (Festivalul Cultural International), Sydney, Melbourne.

1972-1974 Profesor asociat la IATC predând Montajul.
1998-2000 Profesor asociat la UNTC.
1997-1999 Presedinte al Oficiului National al Cinematografiei (initiator al O.U.G. 67/1997, care constituie si azi baza legislatiei cinematografiei nationale).

A fost căsătorit cu actrița Victoria Cociaș.

Cineastul Radu Gabrea a încetat din viață la data de 09.02.2017, la vârsta de 79 de ani.