Biografie

Actor român de teatru și film, nascut pe 16 ianuarie 1951 in Tulcea, langa apa, actorul a fost mereu atras de activitati nautice, pictura, poezie (Broasca testoasa), muzica si tot ce inseamna arta.

Desi cu un numar impresionant de aparitii cinematografice, el a stralucit mai mult in teatru si radio/televiziune fiind un as al improvizației, unul din promotorii genului Stand-Up Comedy în România, cu modalități de exprimare artistică ce imbina actoria, pantomima, interpretarea muzicală vocală și instrumentală (pian, vioară, chitară și flaut), el absolvind o scoala de muzica (inclinația spre artă era evidentă din copilărie, deoarece a urmat școala de muzică din clasa întâi. A studiat 12 ani la vioară și pian tehnic, iar celelalte au venit firesc).

In liceu, a avut primele experiente scenice sub regia profesoarei de limba romana, apoi a urmat primul rol adevarat, cu o trupa de actori amatori, pe scena Teatrului Popular din Tulcea.

A absolvit Institutul de artă teatrală și cinematografică I. L. Caragiale din București, în 1975, la clasa prof. Sanda Manu și Octavian Cotescu. Diplomat în Arte, cu specializarea actorie teatru și film. Suplimentar, a absolvit cursurile de pantomimă și music-hall, ale aceluiași institut. Cunoștințele muzicale căpătate în 12 ani de studiu al viorii, precum și ușurința de a cânta la alte instrumente, cum sunt chitara și flautul, l-au situat pe Radu Gheorghe, de la începutul carierei actoricești, într-o poziție unică.

Aparițiile artistice ulterioare sunt grăitoare în acest sens și impresionează prin diversitate și originalitate. Debutează încă înainte de a termina facultatea, în spectacole la modă în vremea aceea, de muzică și poezie.

Din 1975, Radu Gheorghe juca la unul dintre cele mai bune teatre din tara, Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, avandu-i colegi pe Marin Moraru, Mariana Mihut, Florian Pittis, Gheorghe Dinica, Victor Rebengiuc etc. Activitatea teatrală a fost și este completată din plin cu numeroase apariții pe micul și marele ecran. Au rămas memorabile rolurile din filme ca: Mireasa din tren, Căsătorie cu repetiție, Grăbește-te încet, Alegerea, Căruța cu mere, și ultimul din filmul lui Ion Cărmăzan, Lotus.
Sau, în televiziune, piesele, Nunta lui Figaro, Institutorii și Actorul care l-a jucat pe Hamlet, filmul Trenul de noapte, serialul Un trio formidabil și numeroase emisiuni de varietați.

Radu Gheorghe consideră că pentru a face meseria de actor este necesar să fii înzestrat cu simțul umorului, cu atât mai mult dacă te axezi pe roluri comice, după cum și spectatorii trebuie să aibă simțul umorului : „Felul cum mă privea publicul la începutul carierei mele se datora noutății, dar recunosc că era o noutate convingătoare. O abordare nouă pe care personalitatea mea a impus-o spectatorilor. Am confirmat și am rezistat, iar cel mai valoros lucru în afara educației și a talentului înnăscut este dorința și ușurința mea de a rămâne veșnic proaspăt, precum și dorința de a păstra lucrul ăsta cât mai mult. Capacitatea de a improviza cere o anumită relaxare și curajul de a te arunca în valurile genului, cu riscul de a te îneca. Nu e ușor, e o responsabilitate pe care ți-o asumi, pentru că nu știi cum va reacționa publicul. Asta cere siguranță și încredere. Puterea de a răspunde la orice provocare venită din partea spectatorilor și credința că poți să treci peste posibilele probleme. Secretul este că niciodată nu aștept din partea publicului o reacție anume, tocmai ca să nu fiu surprins. Totuși te aștepți, îți dorești ca publicul să reacționeze civilizat. Cea mai neplăcută surpriză este să nu fie așa. În cariera mea de actor improvizator s-a întâmplat să întâlnesc reacții dintre cele mai ciudate, cu toate astea, am supraviețuit și totdeauna spectatorii au plecat mulțumiți. Un lucru care ține, cred, de talentul meu de actor și de improvizator este că pot să transform un moment delicat într-unul comic, fără să jignesc pe nimeni.”
Emigrant in America - In 1991, cand Radu Gheorghe a fost invitat, alaturi de alti colegi, sa mearga intr-un turneu pe coasta de est a Americii, pentru doua-trei saptamani, nimeni nu se astepta ca spectacolul sa se bucure de un succes atat de mare. Placut surprins de gradul de civilizatie al "Lumii noi", dar si de caldura cu care a fost primit, Radu s-a hotarat sa isi prelungeasca sederea, constient ca in viata nu se intalneste de doua ori cu o astfel de sansa. Spectacolele au continuat, iar actorul roman a luat decizia sa ramana si sa cunoasca "Tara tuturor posibilitatilor", stabilindu-se in Chicago. Aici, din actor si profesor, Radu Gheorghe a trebuit sa se reprofileze catre o alta meserie. Asa a ajuns sa se angajeze intr-un studio de procesare foto si video, unde s-a bucurat de o mai mare libertate. Aceasta noua ocupatie, mai aproape de formarea sa profesionala, i-a adus mari satisfactii, amintindu-i de una dintre pasiunile sale mai vechi: arta plastica.

Parintii lui Radu Gheorghe, veniti in Bucuresti chiar inainte de plecarea fiului in "Marea Aventura", si fiica acestuia, Stanca, (astazi detinatoarea a două premii importante, CineMaIubit și Next-ul (Festivalul Next Film, n.r.) ceeace pentru un tânăr absolvent de UNATC, este un lucru extraordinar, iar mai nou, la radio a fost prezentată ca bărbat, în felul acesta: "Regizorul de talent Radu Stanca"...) din casatoria sa, cu fiica adoptiva a Stelei Popescu, au avut un rol important in revenirea lui pe pamant romanesc.

Iata ce declara actorul revenit dupa sase ani in tara "A fost o experiență extraordinară. Am învățat limba engleză, pe care nu o știam din țară și încă multe alte lucruri care îmi vor folosi mai mult ca sigur în viață. Printre care și acela de a fi LIBER. Poate nu știți că și asta se învață... Să muncești și să trăiești acolo este altceva decât să fii turist. Mie unuia mi-a plăcut America și sunt sigur că i-ar plăcea oricui dorește să o cunoască. Dacă într-o țară mică, cum este România, găsești o mulțime de lucruri care să-ți placă, ce să mai spui despre un continent cum e America?! La noi găsești munte, mare, deltă, câmpie, Dunăre, unguri, nemți, Ardealul, Dobrogea, o mare diversitate într-un singur stat. America are 51 de state și cu asta am spus tot.”

In prezent, om de afaceri, producator, scenarist si actor joaca pe cele mai mari scene ale teatrelor din Bucuresti.