Biografie

Ray Winstone s-a nascut pe 19.02.1957 si este un actor englez de film si televiziune, castigator al premiului Emmy. Este cunoscut pentru interpretarea unor personaje dure de cand a interpretat rolul lui Carlin in filmul din 1979 Scum. A jucat in filme ca The Departed, King Arthur, Sexy Beast, Cold Mountain, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, Nil by Mouth, Beowulf.

S-a nascut in Homerton, din orasul Hackney. Winstone a studiat la scoala Edmonton, dar a renuntat ulterior devenind pasionat de actorie inca de cand era copil, tatal sau mergand cu el in fiecare saptamana la cinematograf. Actori care l-au influentat pozitiv au fost James Cagney, John Wayne si Edward G. Robinson. Winston a reusit sa urce in cele din urma pe scena in rolul unui vanzator de ziare din Cockney, intr-o adaptare teatrala a romanului Emil and the Detectives. Prietenii sai ii spuneau Winnie, iar acasa era numit Little Sugs (Micul Sugs) fiind un pasionat al boxului. La 12 ani Winstone s-a alaturat celebrului club de boxeri amatori Repton, in urmatorii 10 ani reusind sa castige 80 de meciuri din 88. Hotarandu-se s-a devina actor, Winstone s-a inscris la Academia Corona din Hammersmith. Winstone a cunoscut-o pe sotia sa Elaine in timpul filmarilor peliculei That Summer, in 1979. Winstone locuieste impreuna cu sotia sa in Roydon, Essex, si este un fan al echipei de fotbal West Ham United.

Winstone s-a facut cunoscut pentru rolul sau din filmul Sexy Beast unde a jucat alaturi de Ben Kingsley, care urma sa fie nominalizat la Oscar pentru rolul din acest film. A mai jucat intr-un film de succes regizat de Anthony Minghella, Cold Mountain, aparut in 2003 alaturi de actori cunoscuti ca Jude Law, Nicole Kidman si Renee Zellweger, care va castiga Globul de Aur si Oscar pentru categoria cea mai buna actrita in rol secundar.

In ultimii ani a mai avut roluri in filme ca Fool's Gold, The Devil's Tomb, 44 Inch Chest, Sex & Drugs & Rock & Roll, Edge of Darkness, Cold Kiss.