Biografie

Richard Griffith, actor britanic, s-a născut la 31 iulie 1947, la Thornaby-on-Tees, Cleveland, Anglia.
Tatăl a fost oțelar iar mama lucrătoare într-un supermarket. Richard Griffith a primit o educație catolică.
Părinții erau surzi, astfel încât a trebuit să învețe limbajul semnelor de la o vârstă fragedă pentru a comunica cu aceștia.
Richard Griffith a avut activitate la radio și pe scenă, în teatru, unde și-a format, de timpuriu, reputația de clown shakesperian, interpretându-l cu succes pe Henry al VIII-lea, Falstaff din "Nevestele vesele din Windsor" și pe Bottom (Fundulea) din "Visul unei nopți de vară", la Royal Shakespeare Company.
Este cunoscut pentru rolurile comice, în special pentru cel al Unchiului Vernon din seria Harry Potter. Despre Unchiul Vernon, Richard Griffith a spus: "Vernon nu are nici un pic de încredere în Harry și este întotdeauna îngrijorat că acesta ar putea face oricând ceva ciudat . De asta îi e frică lui Vernon cel mai mult - nu vrea să se întâmple nimic ciudat, ceva ce vecinii ar putea să vadă".
Griffith a mai apărut într-o serie de filme precumParcul Gorky(1983),Regele Ralph(1991),Păzind-o pe Tess(1994),Legenda Călărețului fără cap(1999).
De asemenea, este binecunoscut publicului englez pentru rolul din serialul comic "Pie in the Sky", din 1994, în rolul lui Henry Crabbe, inspector de poliție și maestru în arta plăcintelor.
În 2005, în timpul unei reprezentații la National Theatre, la Londra, din sală s-a auzit un telefon mobil. În acel moment, Griffith s-a oprit, i-a aruncat celui cu pricina o privire de gheață și a spus: "Îți cer să te ridici în picioare și să părăsești sala și să nu te mai întorci niciodată". Ceilalți spectatori au aplaudat când cel care a tulburat spectacolul a părăsit sala.
A primit premiul Tony în 2006, pentru Cel mai Bun Actor în Rol Principal în piesa "The History Boys", distincție care i-a fost înmânată de Julia Roberts.
Griffith a primit distincția de Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic în 2008, în cadrul Onorurilor acordate de Regină cu ocazia Anului Nou, pentru serviciile sale aduse teatrului.
În Pirații din Caraibe IV- Pe ape și mai tulburi- interpreteaza rolul Regelui George al II-lea.
Richard Griffith este căsătorit cu Heather Gibson, din 1980.