Biografie

Richard Johnson, actor de film și teatru, scriitor și producător englez, s-a născut la 30 iulie 1927, în Londra, Anglia și este fiul lui Frances Louisa Olive (născută Tweed) și a lui Keith Holcombe Johnson. Din prima căsătorie, cu Sheila Sweet, are doi copii, Jervis Johnson, născut în 1959, proiectant de jocuri tabletop și Sorel Johnson, fotograf, cunoscut și sub numele de Sukey Parnell.
Cea de a doua soție a lui Johnson a fost celebra actriță Kim Novak. Au fost căsătoriți între 1965-1966 și au apărut împreună în filmul "Aventurile amoroase ale lui Moll Flanders", realizat în 1965. Nu au avut copii. Johnson are și o fiică, Jennifer Johnson, cu cea de a treia soție, Mary Louise Norlund, și un al patrulea copil, Nicholas Johnson, cu Francoise Pascal. În prezent Johnson este căsătorit cu Lynne Gurney. Cei doi au fost împreună din 1989 și s-au căsătorit pe o plajă din Goa, în 2004. Richard este fondatorul lui "It's a Green, Green World".

Johnson a studiat la Felstead School și la Academia Regală de Artă Dramatică. A avut primele apariții pe scenă cu compania de teatru a lui John Gielgud. În cel de al Doilea Război Mondial a fost înrolat în Marina Regală. Debutul său în film a avut loc în 1951, când a avut un rol important în producția MGM, "Compania Burma", alături de Frank Sinatra și Gina Lollobrigida. Ulterior a fost contactat de MGM să apară într-un film pe an, pe o perioadă de 6 ani. Rolurile sale care au avut cel mai mare succes au fost în "The Haunting", din 1963, în "Deadlier Than the Male" din 1967, apoi alături de Charlton Heston și Laurence Oliver în "Khartoum" (1966) și în "Danger Route", în 1969. Johnson a fost ales de regizorul Terence Young pentru rolul lui James Bond, însă și-a refuzat producătorii deoarece nu a dorit un angajament pe termen lung.

Johnson a mai apărut și într-o serie de filme italiene - "Insula oamenilor pești", "Zombi 2". Publicul românesc îl cunoaște din filmul "Columna", realizat în 1968, în care a interpretat rolul comandantului Tiberius.

Un alt rol remarcabil a fost cel din producția lui Tony Richardson, "Pericle", din 1958.

De altfel, cariera sa în teatru a fost de lungă durată. Rolurile interpretate la începutul carierei pe scena din Londra au atras atenția directorului de la Shakespeare Memorial Theatre. Johnson a apărut în producții importante ale acelui teatru la sfârșitul anilor '50 și începutul anilor '60, având succese remarcabile în rolurile Romeo, Orlando, Pericle, Marc Antoniu. În 1958 a apărut în prima producție a lui Sir Peter Hall, "Cymbeline", și în anul următor a jucat în "A Douăsprezecea Noapte", de Shakespere, în rolul lui Sir Andrew Aguecheek. Hall a preluat compania în 1959, care a fost redenumită The Royal Shakespeare Company (RSC). invitându-l pe Johnson să facă parte din primul grup de actori care urmau a fi numiți "Associate Artists of the RSC", titlu pe care îl deține și în prezent. A continuat să joace la RSC în două ocazii, 1971-1972 și 1991-1992.

Printre aparițiile la televiziune se numără Rembrandt, în serialul BBC care a câștigat premiul Tony, cu același nume, și rolul principal în "Anglo-Saxon Attitudes", pentru care i-a fost conferit premiul pentru Cel mai Bun Actor (1993) de către criticii TV.

Johnson a continuat să apară în filme și la televiziune în primul deceniu al secolului 21. Filmele în care a jucat au fost "Lara Croft", "Tomb Raider" și "The Boy in the Striped Pyjamas". A mai jucat și în "Wallis și Edward", în 2005, apoi a avut rolul Contelui Mountbatten în "Whatever Love Means", în 2007 și în 2009, în "Lewis". De asemenea, a avut contribuții episodice la serialul "Crimele din Midsomer", și în "Doc Martin" (Colonelul Gilbert Spencer). Din 2007 a jucat în serialul de comedie difuzat la radio BBC, "Bleak Expectations", care în 2010 a ajuns la cea de a patra serie.

Johnson a scris povestirea originală pentru thriller-ul din 1975, Hennessy, în care a jucat alături de Rod Steiger și Lee Remick. În 2010 a început să pregătească o serie de scenarii pentru un serial de televiziune, care se va intitula Karma.

De-a lungul carierei sale Johnson a continuat să susțină cursuri de inițiere a tinerilor actori și studenți în piesele lui Shakespeare. A fost în Universitățile americane și a predat în cadrul școlilor de vară organizate de Royal Academy of Dramatic Art, la Londra. A fost numit în Consiliul RADA în 2000, fiind și Membru al Consiliului BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) din anii '70.

Johnson a întemeiat compania britanică de producție United British Artists (UBA) în 1981 și a fost Directorul Executiv al acesteia până în 1990, când a demisionat pentru a-și relua cariera de actor. Pe perioada cât a activat la UBA a produs filmele "Turtle Diary" (cu Glenda Jackson și Ben Kingsley) și "The Lonely Passion of Judith Hearne" (cu Maggie Smith, în regia lui Jack Clayton). La Teatrul din Londra a fost producător al piesei lui Harold Pinter, Old Times, și al unui re-make după Dansul Sergentului Musgrave, la Old Vic.

Richard Johnson scrie și articole de călătorie pentru ziarul londonez The Mail on Sunday.

Redutabilul actor a decedat pe 06.01.2015.