Netflix
×
Utilizator
×
Biografie

Regele filmelor B, Roger Corman William s-a născut la 5 aprilie 1926 în Detroit, Michigan. La fel ca tatăl său, Corman a studiat ingineria la Stanford. In scoala el a început să-și piardă interesul în profesie și a dezvoltat un apetit pentru film. După absolvire a lucrat un total de trei zile ca inginer (la US Electrical Motors), lucru care a cimentat sentimentul ca ingineria nu e pentru el. A renuntat si s-a angajat ca mesager pentru 20-Century Fox, în cele din urmă ridicându-se la pozitia de story analyst..

După un semestru in care a a studiat literatura engleza modernă la Oxford și un an petrecut improvizand jazz prin Europa, Corman a revenit in America cu intentia de a deveni un scenarist /producător. El a vândut primul său scenariu, în 1953, "Casa din Mare", care a fost filmat în cele din urmă și lansat ca Highway Dragnet (1954).

Îngrozit de distanța dintre viziunea sa pentru film și produsul final, Corman a luat salariul său din film, si încropind un mic capital, s-a facut producător, scotand Monster from the Ocean Floor (1954). Corman a folosit urmatorul sau film, versiunea originală a The Fast and The Furios (1955), pentru a perfecta un contract pentru mai multe filme, cu o companie noua, numita American Releasing. Aceasta isi va schimba în curând numele in American International Pictures (AIP), și, avandu-l pe Corman în spatele camerei, a devenit unul dintre cele mai de succes studiouri independente din istoria cinematografiei.

Neavand studii de specialitate, Corman s-a suit prima data pe scaunul de regizor cu Five Guns West (1955), și, în următorii 15 ani, el a regizat 53 de filme, mai ales pentru AIP. Corman a dovedit a fi el însuși un maestru de producții rapide, ieftine, scotand mai multe filme ca regizor și/sau producător în fiecare din acești ani - nouă filme din 1957, apoi din nou în 1958. Recordul său personal de viteză a fost stabilit cu versiunea originală a Little Shop of Horrors (1960), care a fost tras în două zile și o noapte.

La începutul anilor 1960 el a început mai multe proiecte ambițioase, avand parte de multe laude si critici (și succes comercial), adaptări ale povestilor lui Edgar Allan Poe, cele mai multe dintre ele avandu-l ca vedeta pe Vincent Price. Filmul sau Intruder (1962) a fost o privire serioasă la integrarea rasială în sudul Statelor Unite, in care joaca un foarte tanar William Shatner. Laudat de critici, filmul castiga un premiu la Festivalul de Film de la Veneția, dar a fost primul esec comercial a lui Corman, acesta numindu-l "cea mai mare dezamăgire din cariera mea." Ca o consecință a experienței avute, Corman a ales sa evite astfel de mesaje directe în viitor, și a decis să își exprime preocupările sale sociale și politice sub suprafața unui divertisment simplist.

Aceste mesaje au devenit mult mai radicale spre sfarsitul anilor '60 și, după ce AIP a inceput sa re-editeze filmele sale, fără știrea sau acordul sau, a parasit compania, s-a retras din regie pentru a se concentra pe producție și distribuție, prin propria sa nou-formata companie, New World Pictures. În plus față de filmele de exploatare cu buget redus, New World s-a ocupat cu cinematografia de arta distinsa din întreaga lume, devenind distribuitor american pentru filmele lui Ingmar Bergman, Kurosawa Akira, Federico Fellini, François Truffaut și altii. Dupa vanzarea lui New World Pictures, în anii '80 Corman a continuat activitatea prin diverse companii in anii ce au urmat: Concorde Pictures, New Horizons, Millenium Pictures, New Concorde. În 1990, după publicarea biografiei sale ("Cum am făcut o sută de filme la Hollywood și nu am pierdut niciun ban," una dintre cărțile cele mai importante pentru productia de film), el a revenit la regie, dar numai pentru un singur film, Frankenstein Unboud (1990).

Cu sute de filme la activ, Corman este unul dintre cei mai prolifici producatori pe care i-a dat vreodata lumea filmului si unul dintre cei mai de succes - în cele aproape șase decenii de afaceri, doar aproximativ 12 din filmele sale nu au reușit să aduca profit. Corman a fost numit "Regele filmului cult" și "Papa cinema-ului pop", iar filmografia sa este plina cu sute de filme de distractie remarcabile si zeci de cult clasice autentice. Corman a demonstrat de-a lungul anilor ca are un un ochi de neegalat in a vedea talentul - ar putea fi spus că e mai ușor sa enumeri regizorii de top, actori, scriitori, creatori de la Hollywood, care n-au fost la începutul lor langa Corman, decât cei care au făcut-o. Printre cei pe care i-a instruit sunt Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Jack Nicholson, James Cameron, Robert De Niro, Peter Bogdanovich, Joe Dante și Sandra Bullock. Influența sa asupra cinema-ului modern american este aproape incalculabila. În 2009 el a fost onorat cu un premiu Oscar pentru Lifetime Achievement.

Cineastul a fost recompensat pentru filmele sale cu steaua de la poziția 7013 situată pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.