Biografie

Russell Means s-a nascut la 10 noiembrie 1939 in Pine Ridge, o rezervatie a indienilor din Dakota de Sud (SUA). In anul 1942, Means s-a mutat cu parintii lui, Harold “Hank” si Theodora Means, in San Francisco. Aici s-a inscris la liceul “San Leandro”, pe care l-a absolvit in anul 1958.

In 1968, Russell Means s-a alaturat miscarii amerindienilor (“American Indian Movement” sau AIM), devenind in scurt timp unul din liderii miscarii. Aceasta miscare avea ca scop sublinierea problemelor legate de drepturile populatiei native. In acest sens, in anul 1969, Means, impreuna cu un grup de amerindieni, ocupa insula Alcatraz pentru o perioada de 19 luni. De asemenea, el a participat la ocuparea de catre AIM a “Biroului de afaceri indian” (BIA), cu sediul la Washington D.C.

Anul 1973 il aduce pe Russell Means in postura de conducator a AIM, atunci cand castiga batalia cu oamenii guvernului american pentru Wounded Knee, o rezervatie amerindiana. Reuseste sa incheie, impreuna ca Organizatia Natiunilor Unite, tratatul privind drepturile internationale ale popoarelor indigene (1977).

Russell Means se implica si in politica depunandu-si candidatura in anul 2001 pentru a deveni guvernator al statului New Mexico, dar nu reuseste sa castige.

Cariera de actor si-o incepe in anul 1992 atunci cand joaca in filmul “Ultimul Mohican”. Dupa acest film, joaca in “Natural Born Killers” (1994), regizat de Oliver Stone, dar si in alte productii de succes cum ar fi “Black cloud” (2004) sau “Pathinder – Intre doua lumi” (2007).

A decedat pe 22 octombrie 2012 la ferma sa din Dakota de Sud.