Biografie

Matthew Ryan Phillippe ( 10 septembrie 1974 ) este un actror de origine americana. Dupa ce a aparut in show-ul One Life to Live, si-a castigat faima abia spre sfarsitul anilor '90 in filme pentru adolescenti printre care I Know What You Did Last Summer, Cruel Intentions, si 54. Printre cele mai recente roluri ale sale se numara cel premiat cu Academy Award(2005) din filmul Crash si cel din drama de razboi din 2006 Flags of Our Fathers.

S-a nascut in New Castle, Delaware fiind fiul lui Susan si Richard Phillippe. Are trei surori. A urmat cursurile New Castle Baptist Academy, unde a jucat basket si fotbal si unde de asemenea a obtinut centura neagra in Tae Kwon Do. La 15 ani a inceput pasiunea sa pentru actorie, la sugestia unui vecin.

Cariera sa a inceput odata cu aparitia in One Life to Live, interpretandu-l pe Billy Douglas (1992-1993). Mai tarziu Ryan s-a mutat la Los Angeles unde aparut in numeroase showuri de televiziune.

Ryan a fost distribuit in 1997 in horrorul I Know What You Did Last Summer alaturi de Sarah Michelle Gellar, Freddie Prinze, Jr. si Jennifer Love Hewitt. A urmat apoi Cruel Intentions , ecranizarea romanului lui Choderlos de Laclos, Les Liaisons Dangereuses.

In anii ce au urmat , Ryan a jucat in drama The Way of the Gun, thrillerul Antitrust, Igby Goes Down, Crash, The I Inside. filmul de razboi Flags of Our Fathers.

In 1997 , Ryan a fost invitat la aniversarea celor 21 de ani ai actritei Reese Witherspoon. In dimineata urmatoare , el a plecat spre California pentru filmarile la I Know What You Did Last Summer si in acelasi timp a inceput o relatie la distanta cu Reese. Cand Ryan s-a intors la Los Angeles cuplul si-a continuat relatia urmand ca in decembrie 1998 sa se logodeasca . Un an mai tarziu au jucat impreuna in Cruel intentions. S-au casatorit pe 5 iunie 1999.

Pe 9 Septembrie 1999 a venit pe lume fiica lor Ava Elizabeth ,iar apoi pe 23 octombrie 2003 a venit pe lume fiul lor, Deacon Reese. Pe 30 octombrie 2006 Ryan si Reese au anuntat oficial despartirea lor. Dupa 7 ani impreuna , cei doi au semnat divortul pe 8 noiembrie 2006, copii ramanand in custodia mamei. Ryan formeaza in prezent cuplu cu Abbie Cornish pe care a cunoscut-o in 2006 in timpul filmarilor de la Stop-loss.