Biografie

Salma Hayek (n. 2 septembrie 1966), pe numele său adevărat Salma Valgarma Hayek Jiménez-Pinault, este o actriță mexicană devenită ulterior producător. Este prima actriță de această naționalitate nominalizată la Premiul Oscar pentru Cea mai bună actriță. A devenit cea mai cunoscută actriță mexicană de la Hollywood și este a doua actriță latin americană care a primit o nominalizare la premiile Oscar, după Fernanda Montenegro

S-a născut la Veracruz (Mexic). Mama sa, Diana Jiménez Medina, este o binecunoscută cântăreață de operă, iar tatăl său, Sami Hayek Dominguez, este director executiv al unei companii petroliere și chiar a candidat la postul de primar al orașului Coatzacoalcos. Tatăl său are origini libaneze, iar mama spaniole. Numele sau, Salma, înseamnă siguranță la arabi.

A fost crescută într-o familie de oameni religioși, tradiționaliști și trimisă la vârsta de 12 ani la Louisiana, pentru a-și continua studiile. A fost diagnosticată acolo cu dislexie, supranumită și boala copiilor deștepți. A studiat mai târziu, la vârsta adolescenței, Relațiile Internaționale la Universitatea Iberoamericană.

Și-a făcut debutul în film la vârsta de 23 de ani, odată cu rolul Teresa în telenovela omonimă din anul 1989, care i-a adus un succes uriaș, nesperat. S-a mutat la Los Angeles pentru a studia actoria cu Stella Adler. Deficiențele sale de limbă engleză au fost atribuite dislexiei, afecțiune de care nu s-a îndepărtat.

Studiaza Relatii Internationale si Drama la "College in Mexico City" si vorbeste fluent engleza, araba, spaniola si portugheza. Incepe sa interpreteze roluri diverse in film si ii este apreciata atat frumusetea (in 1996 si 2003 este considerata de People dintre cele mai frumoase 50 de femei din lume) cat si talentul interpretativ.

Este celebra si pentru interpretarea din Frida. Frida Kahlo (n.6 iulie 1907 – d.13 iulie 1954) a trait o viata indrazneata, excelent surprinsa de interpretarea Salmei Hayek, ce dovedeste un real talent actoricesc. Nominalizata la Oscar pentru acest rol, este detinatoarea a sapte premii si nominalizata de alte 21 de ori la alte festivaluri de profil.

Actrița Salma Hayek a fost recompensată pentru activitatea ei din filme cu o stea, la poziția 2709, amplasată pe Bulevardul Walk of Fame de la Hollywood, la data de 19.11.2021.