Biografie

Nascuta Mary Elizabeth Spacek, la data de 25 decembrie 1949, in Quitman, Texas a fost poreclita de fratii ei mai mari Sissy. Spacek a fost o micuta vivace facandu-si aparitia pe scena la numai 6 ani, cantand si dansand la un show local.

Dupa ce a absolvit la scoala din Quitman, Spacek s-a mutat la New York in 1967, la varsta de 17 ani pentru a-si urma visul de a deveni cantareata. In New York ea a locuit la unchiul ei, actorul Rip Tom si cu sotia acestuia de asemenea actrita Geraldine Page.

In 1968, folosind numele de "Raimbo"(Curcubeul), ea a inregistrat singelul numit "John, You've Gone Too Far This Time," (John, Ai Mers Prea Departe De Data Asta), convingandu-l pe John Lennon sa apara nud pe coperta albumului impreuna cu sotia sa, Yoko Ono. Din pacate vanzarile albumului nu au fost prea satisfacatoare motiv pentru care Rainbo a renuntat la casa ei de discuri.

Spacek s-a hotarat astfel sa se "inroleze" in actorie optand pentru Institutul de Teatru Lee Strasberg. Dupa ce a aparut interpretand un personaj mai mic in filmul lui Andy Warhol, "Trash"(1970), si-a facut de-a dreptul debutul ca o adolescenta rapita de sclavi in thrillerul lui Lee Marvin "Prime Cut" (1972).

Spacek a jucat rolul unei alte adolescente cu probleme in "Badlands" atragand atentia asupra ei cu acest rol de iubita al unui criminal in serie interpretat de Martin Sheen. In timpul filmarilor l-a cunoscut pe viitorul ei sot, desginerul Jack Fisk. Cuplul s-a casatorit in 1974, iar acesta a ajutat-o oferindu-i un rol in horror-ul lui Brian de Palma pentru adolescenti, "Carrie". (Fisk a lucrat ca director de arta la acest film).

Ca o bolnava emotional, tanara inzestrata cu puteri telekinetice, cu o mama fanatica-religioasa (Piper Laurie) ca si in viata reala regina a balului, Spacek a socat criticii cxastigand prima ei nominalizare la Premiile Academiei pentru Cea mai buna actrita.

Ea a ales sa joace si in debutul regizoral al sotului ei in Raggedy Man (1981), jucand rolul unei mame divortate care are o relatie periculoasa cu un marinar, jucat de Eric Roberts. Cu urmatoarele ei doua proiecte, drama politica Missing (1982), in care a jucat John Lennon si The River, in care si-a facut aparitia Mel Gibson, Spacek a obtinut doua nominalizari la "Cea mai buna actrita".

In 2001, Spacek a primit primul ei Glob de Aur si cea de a sasea nominalizare la premiile Oscar pentru "Cea mai buna actrita" pentru rolul din filmul independent "In Bedroom", jucand alaturi de Tom Wilkinson. Globul de Aur a venit o data cu laudele criticilor motiv pentru actrita sa fie foarte mandra.

Actrița a fost recompensată cu o stea pentru activitatea cinematografică, situată în partea de sud, aria 6800, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.