Biografie

Numit de către tibetani Kundun (Prezența) sau Gyalwa Rinpoche (Pretiosul invingator), Tenzin Gyatso este cel de-al patrusprezecelea Dalai Lama din Tibet, numit si "purtătorul de lotus", si este liderul religios al sectei maestrilor celesti.

Nascut pe 6 iulie 1935 la Takster (Amdo), în Tibetul de Est sub numele de Lhamo Dondhup. La varsta de 5 ani, a fost proclamat reincarnarea celui de-al XIII Dalai Lama decedat si a fost adus la Palatul Potala din capitala Tibetului. A fost proclamat oficial lider spiritual. Recunoasterea sa ca reincarnarea celui de-al XIII-lea Dalai Lama s-a facut insa de la varsta de doi ani.

Un Tulku este un călugăr budist, conștient ca a fost ales să se reincarneze de mai multe ori pentru a continua si a îndeplini obiectivele sale religioase.

Budistii considera ca Dalái Lama sunt emanatia lui Buda Avalokiteshvara si de asemeni cred ca nu este numai un Buda ci si un Bodhisattva, stapanul Tíbet-ului si cred ca dupa moartea lui, spiritul sau va intarzia cel putin 49 de zile pana cand se va reincarna intr-un copil care, chiar de la nastere poate sa prezinte un caracter special, deosebit.

Reting Rinpoché, regentul tibetan a avut un vis. Din spusele sale, in vis a vazut o manastire, un drum, o casa cu acoperis albastru, un caine si o usa, iar jos in cadrul usii era asezat un copil. Era in 1937, cand niste calugari au fost trimisi la Amdo pentru a-l gasi pe noul Dalái Lama. Acestia au gasit in satul Takser o casa ca aceea din vis. Acea casa a fost vizitata de spiritul celui de-al treisprecelea Dalái Lama care a recunoscut acolo, in acea familie, un tulku (maestru reincarnat). Calugarii plecati sa-l caute pe noul Dalái Lama erau imbracati ca niste negustori, iar Kewtsang Rinpoché, demnitarul ce conducea expeditia, ca un servitor. Dar din cele povestite, copilul i-a recunoscut si le-a spus ca sunt niste calugari din Sera, spunandu-le si numele fiecaruia.

O serie de obiecte, de exemplu rosariu (malas), obicte de ritual, carti, cesti de ceai, etc, sunt puse impreuna pentru ca cel examinat sa le aleaga pe cele care i-au apartinut in viata anterioara.

La patru ani a fost facut calugar budist si recunoscut oficial ca fiind cel de-al XIV Dalai Lama al Tíbet-ului. Dupa victoria comunistilor, la cei 15 ani ai sai, pe 17 noiembrie 1950 a fost declarat seful guvernului in exil. Dalai Lama a trecut muntii Himalaia pe jos, intr-o calatorie periculoasa, si si-a inceput exilul sau in India. Aproximativ 80.000 de tibetani l-au insotit, in timp ce Mao Tse Tung il numea ca sef al guvernului din Tíbet pe Panchen Lama pe care insa nu a reusit sa-l manevreze dupa propria-i dorinta, astfel ca l-a inchis in 1964.

In 1954, impreuna cu un numar mare de demnitari religiosi si civili, a calatorit la Pekín pentru a purta o conversatie cu Mao,asupra pacii, iar in 1956 a facut acelasi lucru in India, unde l-a putut cunoaste pe Nehru, caruia i-a solicitat sprijinul. Dar criza a continuat astfel ca au aparut si primele miscari de revolta in doua provincii de frontiera.

Pe 10 martie 1959 Lhasa s-a revoltat din nou pentru a-si afirma independenta.Demostratia a fost brutal reprimata, pana la ocuparea intregii tari. Zeci de mii de tibetani au murit in acele bombardamente, iar cei ramasi in viata au fost incarcerati. In 1963, s-a promulgat o constitutie democratica bazata pe Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Dharamsala, a fost recunoscuta, din fericire, ca Mica Lhasa, capitala are institutii culturale si educative ce deservesc aceasta capitala in exil. 130.000 de refugiati tibetani traiesc, in principal in India. Altii traiesc in Nepal, in Elvetia, in Marea Britanie, in SUA, in Canada si in alte 30 de tari.

Actualmente, Tenzin Gyatso, este o figura internationala, chiar daca el se caracterizeaza ca un simplu calugar, calatoreste prin intreaga lume, sustinad cauza poporului tibetan, autonomia vis a vis de China si dand sfaturi izvorate din intelepciunea tibetana. Recunoscut pentru jovialitatea sa, pentru felul sau de a fi, energic si profund, pentru eruditia sa, a dat numeroase interviuri si a scris mai mult de o suta de carti.

Si-a asumat sefia guvernului tibetan si a decis sa se exileze in 1959. De atunci traieste in Dharamsala, in statul Himachal Pradesh, situat in nordul Indiei, de unde conduce Guvernul Tibetan din exil.

Pe 10 decembrie 1989 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace Pentru rezistenta sa constanta in aplicarea NONVIOLENTEI in lupta sa si a poporului sau, lupta ce are ca scop, recastigarea libertatii.

Este membru de onoare al Comitetului de coordonare internationala pentru Deceniul nonviolentei si al pacii.
Pe 17 octombrie 2007 Congresul SUA i-a decernat Medalia de Aur, fapt ce a declansat furia Guvernului Chinez.
A primit numeroase premii si distinctii decernate de diverse institutii.