×
Utilizator
×
Biografie

DAVID EVANS s-a nascut pe 8 August 1961 in Londra. Era al doilea copil al lui Garvin si Gwenda Evans, avand un frate mai mare, Dick si o sora mai mica, Jill. La un an dupa nasterea lui familia s-a mutat in Irlanda, la Malahide langa Dublin.

Primii ani de scoala i-a petrecut la St. Andrew Church of Ireland School, scoala la care a invatat un timp si Adam Clayton. Ajuns la Mount Temple, s-a integrat mai greu, fiind o fire rezervata. Era un elev silitor, apreciat de toti profesorii, iar visul sau era sa ajunga la universitate si sa devina doctor.

La Mount Temple si-a dezvoltat pasiunea pentru muzica, studiind chitara si pianul. Prima chitara a primit-o de la mama sa, care a cumparat-o din targ cu doar o lira. De atunci a inceput sa cante din ce in ce mai mult, fiind incurajat atat de tatal sau cat si de profesorul de muzica.

A fost dus la auditia lui Larry Mullen de catre fratele sau, deoarece nu vazuse anuntul. Dupa o trecere prin ritmurile celor de la Led Zeppelin si Deep Purple, a fost acceptat in grup si in scurt timp au devenit buni prieteni. Bono a fost cel care l-a botezat "David Edge", nume pe care l-a pastrat. Se pare ca argumentele lui Bono au fost inteligenta lui David, obiceiul lui de a analiza orice lucru, si forma capului sau putin ascutita.

The Edge si-a continuat studiile la Mount Temple fiind in acelasi timp membru al grupului. La incheierea studiilor s-a hotarat sa-si ia un an liber pentru a se dedica in intregime muzicii.

In perioada anilor '70 U2 a inceput sa-si contureze un stil aparte. Era perioada Punk si New Wave. The Edge si-a perfectionat stilul influentat de acestea, in special dupa ce si-a cumparat o chitara Gibson Explorer pe care o mai foloseste si azi.

La fel ca si ceilalti membri ai grupului, a facut si el parte din Shalom Charismatic Christian Group din Dublin. Isi punea aceleasi intrebari despre credinta. Putea oare sa fie un bun crestin si in acelasi timp membru al unei trupe rock? Aceasta dilema l-a facut ca in 1982, la scurt timp dupa ce Bono s-a intors din luna de miere, sa-si ia cateva saptamani libere pentru a se gandi daca mai poate face parte din grup sau nu.

Sfatul lui Bono a fost simplu: sa-si urmeze inima. Dupa doar cateva zile s-a reintors si nu a mai parasit grupul niciodata. Alegerea era facuta.

Aportul sau la muzica U2 este imens. De la primul la ultimul album, amprenta sa este inconfundabila. Nu-i plac solo-urile lungi. Prefera pasaje scurte dar precise, puternice. Unele sunt chiar agresive, ca in "Sunday Bloody Sunday" sau "Pride", altele blande, melancolice ca in "One" sau "Please".

In 1996 a fost primul muzician care a primit The Rory Gallaher Rock Musician Award. Canta la pian, voce si este regizorul muzical al grupului. Se implica foarte mult in productia albumelor si a show-rilor. La Zooropa a aparut chiar ca producator alaturi de Brian Eno si Flood.

La fel ca si ceilalti membri ai grupului, a avut multe colaborari cu alti muzicieni. Cu Jah Wobble la albumul "Snake Charmer" in 1983, in 1986 a compus coloana sonora a filmului "Captive", in 1990 alaturi de Bono a compus muzica la spectacolul "A Clockwork Orange 2004" pentru Royal Shakespeare Company, in 1995 "Golden Eye" pentru filmul James Bond.

La inceputul lui 2001 talentul sau a fost rasplatit prin includerea lui intr-un program intitulat "The Top Ten Guitar Heroes" al Canalului 4 din Marea Britanie. A ocupat locul 7 in urma unor chitaristi ca Jimmi Hendrix, Eric Clapton sau Hank Marvin, dar inaintea altora ca Ritchie Blackmore sau Carlos Santana.

In 1983 s-a casatorit cu Aislinn O'Sullivan, pe care o intalnise la un concert U2 si cu care are trei fete: Holly, Arun si Blue Angel. S-au separat in 1990 si au divortat in 1996. In 1992 a cunoscut-o pe Morleigh Steinberg, dansatoarea si coregrafa turneului ZOO TV. Sunt impreuna din 1993 si au doi copii, o fata Sian si un baiat Levi.

Celebritatea nu i-a schimbat caracterul. A ramas acelasi tip inteligent, calm, modest. Conduce si acum un BMW second-hand, de care are foarte mare grija si nu incalca niciodata viteza legala.