Biografie

Când a fugit din țara sa, Thomas Kretschmann avea 19 ani și a plecat de acasă pe jos, doar cu pașaportul și echivalentul a 100 de dolari. Drumul lui a durat o lună, timp în care a trecut granițe din Ungaria, Iugoslavia și Austria și era să-și piardă un deget din cauza degerăturilor. Din fericire, acesta a putut fi salvat și reatașat chirurgical. Antrenat în tinerețe să fie înnotător olimpic, el și-a început cariera actoricească la 25 de ani în filme europene și a devenit cunoscut internațional cu rolul unui violator și criminal din filmul “The Stendhal Syndrome” în regia lui Dario Argento.

Kretschmann a jucat și în “Valkyrie” și în “The Pianist” și în “Downfall” personaje din armata germană din timpul celui de-al doilea Război Mondial. “În mod evident avem perspective diferite asupra laturii romantice a războiului. Eu trăiesc acum de mulți ani în Los Angeles, am jucat în două filme cu tema asta și mereu primesc acelelași întrebări: Cum mă simt să îmbrac uniforma? Mereu răspund sincer, dar simt că e o tendință de a-i pune în aceeași oală pe germanii care au purtat uniforma. A început când am lucrat la “The Pianist” cu Roman Polanski. Mi s-a părut un rol grozav, de fapt un erou. Un reporter mi-a spus că i-am făcut un mare favor Germaniei fiindcă am reabilitat o întreagă națiune în 15 minute. Într-un fel, asta a făcut acel film pentru Germania. Nu vreau să ridic în slăvi întreaga Germanie, dar acolo am arătat că oamenii sunt oameni. Nu poți afirma că orice german a luat parte la același lucru. Fiecare a fost o ființă umană care a trebuit să decidă de ce parte să stea și ce e pregătită să facă pentru umanitate”, a spus actorul într-un interviu pentru IndieLondon.co.uk.

Rolul din “The Pianist” l-a făcut să fie remarcat și de Hollywood, primind apoi roluri în “Resident Evil: Apocalypse” – nemilosul Maior al organizației Umbrella și în “King Kong”, remake regizat de Peter Jackson în 2005. În “King Kong”, Kretschmann s-a reunit cu Adrien Brody, colegul de distribuție din “The Pianist”, cu care va mai lansa un film în viitor, thrillerul “Emperor“, aflat acum în producție.

Întrebat despre discuțiile legate de război din familia sa, actorul german a povestit: “Am crescut în Germania de Est și pentru noi Rusia era fratele mai mare așa că am învățat rusă la școală. Eram foarte concentrați asupra răului din trecut. Germanii din vest au trecut mai departe, însă noi ne-am învățat lecțiile și ne-am schimbat. La nivel personal, bunicul meu a murit când eram adolescent, dar îmi aduc aminte că în copilărie am auzit povești din primul război, dar niciodată nu a vorbit despre al doilea Război Mondial. Aflasem de la mama că bunicul a dezertat, iar asta mă face să mă simt bine că el nu a luat parte la nimic pentru care ar fi trebuit să îmi fie rușine.”

Thomas Kretschmann își dădea și fosta relație, cu rusoaica evreică Lena Roklin, ca exemplu de trecere peste sechelele celui de-al doilea Război Mondial. El s-a despărțit în 2009 de Lena, cu care a avut o relație de 12 ani și trei copii. Din 2011 el are o relație cu Brittany Rice.