Biografie

Tim Robbins s-a nascut la 6 octombrie 1958, in West Covina, California, ca al patrulea copil al unei familii de catolici, Gil si Mary Robbins. Tatal sau, cantaret de folk, a activat in formatia Highwaymen in perioada in care au locuit in New York, in cartierul Greenwich Village. Mama sa a fost director al unei reviste.

Tim a fost atras de scena, cantand in duet cu tatal sau cantecul protestatar "The ink is black but the page is white". In scoala gimnaziala s-a alaturat echipei teatrului din New York, unde va activa timp de 7 ani. In perioada petrecuta la liceul Stuyvesant se va inscrie la clubul de drama unde va tatona domeniul regiei. Dupa o perioada scurta petrecuta la Universitatea de stat din New York, se va muta la U.C.L.A., muncind ca livrator de pizza sau picolo pentru a-si obtine rezidenta in California. La U.C.L.A., va face parte din echipa de softball a universitatii, impreuna cu colegii sai de la cursul de teatru. In 1981, membri acestei echipe, denumita Male Death Cult, vor pune bazele unei trupe de teatru avangardist, Actor's Gang, unde vor pune in scena piese ale lui Bertolt Brecht si Alfred Jarry. In 1983, Tim deja debuta pe marele ecran intr-un mic rol din "Toy Soldier", planuind sa obtine de fapt fonduri pentru a continua proiectul "Actor's gang".

Primul rol de consistenta il face in 1988, in "Bill Durham", ca jucator de baseball, Nuke LaLoosh. Idila de pe ecran cu Susan Sarandon se muta si in viata reala, incheindu-se cu casatorie. Tim Robbins isi continua munca cu Gang si obtine multe premii pentru piesele regizate, in special pentru "The good woman of Setzuan", care ii aduce o nominalizare pentru cel mai bun regizor din partea Asociatiei de critici din L.A.

In 1992, joaca in "The player", rolul imoralului Griffin Mill aducandu-i premiul pentru cel mai bun actor la Cannes si un Golden Globe. Colaborarea cu Sean Penn, dar si sotia sa, Susan Sarandon, ii va pune pe toti trei in valoare, in filme precum "Dead man walking" pe care il regizeaza si "Mystic river' unde va obtine Oscarul pentru rol secundar.

Este un mare fan al echipei de hockey New York Rangers, colectionand toate casetele cu jocurile lor.

Este foarte bun prieten cu John Cusack, alaturi de care a jucat in 6 filme. De asemenea, a fost cel care i-a descoperit talentul lui Jack Black, in 1992, distribuindu-l in primul sau film , "Bob Roberts".

Are o stea în partea de nord, aria 6800, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.