Biografie

Actorul Timothy Hutton avea numai 19 ani când a fost recompensat deAcademie cu Oscar pentru primul său film de lung metraj pentru “Ordinary People” o dramă de familie regizata de Robert Redford în 1980. Mult apreciată să prestație a deschis calea pentru un lung șir de drame, în care a adăugat niște note grave unor tineri inteligenti pe care idealismul uneori i-a dus într-o zonă întunecată.

Cu toate astea, după prestații captivante în filme ca “Taps” (1981) și “The Falcon and the Snowman” (1984), Hutton nu a reușit să transforme sensibilitatea să visătoare într-o carieră echilibrată, și alege filme eclectice și o carieră în televiziune ce l-au validat ca un actor visceral, dar deseori nu reușește să se ridice la așteptările debox-office inițiale. Actorul a reușit să-și recâștige un loc respectat la Hollywood în noul mileniu, jucând și regizând mai multe seriale de drama destul de bune pentru televiziune și umplându-și programul cu filme independente bazate pe caracter și ocazional cu roluri secundare in drame mai complexe și cu bugete mai mari.

Hutton s-a născut pe 16 August 1960, fiu al bibliotecarei și publicistei Marylene și Jim Hutton, actor cunoscut pentru roluri în filmele de comedie pentru tineri din anii ’60 precum “Where the Boys Are” (1960) și vedetă a serialului despre mistere “Ellery Queen” (NBC, 1975-1976).

În urma divorțului părinților săi pe când avea trei ani, Hutton și sora acestuia au fost crescuți mai mult de către mama în Massachusetts, Connecticut și Berkeley, California unde și-a făcut debutul într-o piesă la școală și a prins gustul. O vacanță de vara împreună cu tatăl său la Hollywood pe când avea 15 ani l-a făcut pe Hutton să se mute cu acesta și după apariții în producțiile de vară, el începe să-și urmeze visul unei cariere cu normă întreagă avându-l pe tatăl sau drept profesor. Hutton a urmat și cursurile liceului Fairfax din Los Angeles, California.

A primit atenție pentru munca sa în filme pentru televiziune, dintre care cel mai notabil “Friendly Fire” (ABC, 1979), film câștigător de Emmy, unde a jucat fiul lui Ned Beatty și Carol Burnett. În anul următor a primit rolul, ce-l va transforma în star, unui tânăr ce trebuie să-și revină după moartea fratelui său și a propriei sale tentative de suicid în filmul lui Robert Redford, “Ordinary People” (1980). Sensibilitatea nuanțata și realistă a lui Hutton în prestația sa i-au adus mai multe premii printre care Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar și un Oscar. La vremea respective era cel mai tânăr actor care câștigă așa un premiu, totuși reușita lui Hutton a fost una dulce-amăruie deoarece odată cu începerea filmărilor tatăl său a decedat, fiind bolnav de cancer.

Prestația lui Hutton mult apreciată i-au adus mai multe roluri ca tânăr sensibil și care are conștiința. În 1981 a avut o prestație nominalizata la Globurile de Aur ca student la o academie militară în “Taps” (1981), fapt ce l-a transformat pe el și pe colegii săi din film, Sean Penn și Tom Cruise peste noapte în idoli pentru adolescenți. Pe micul ecran, a câștigat un alt Glob de Aur pentru rolul său de tânăr cu probleme ce este în căutarea familiei sale de care se înstrăinase în filmul “A Long Way Home” (ABC, 1981). Dar pe când statutul său de star însemna o viață private bogată, el întâlnindu-se pe rând cu Diane Lane, Rosanna Arquette, și cu partenera sa din “Ordinary People”, Elizabeth McGovern, în ceea ce privește cariera Hutton refuza rolul pe care mai apoi îl primește Tom Cruise în “Risky Business” (1983), pentru a lucra cu regizorul Sidney Lumet în “Daniel” (1983), în care joacă fiul unui cuplu, adaptat după cuplul de spioni condamnați Julius și Ethel Rosenberg, unde este în căutarea dreptății. O serie de roluri despre căutarea dreptății urmează, cu Hutton în rolul unui om de știință care privește un om de Neanderthal dezghețat ca pe o persoană și nu ca pe un specimen în “Iceman” (1984), și ca un tânăr angajat guvernamental deziluzionat care caută răzbunarea prin vânzarea de secrete către sovietici, în filmul “The Falcon and the Snowman” (1985) în care a făcut din nou pereche cu Sean Penn.

Încercând să scape de stereotipul tânărului serios, Huton alege un rol mai ușor, dar nu a părut să poată depăși persoană visătoare care i-a subminat aspirațiile la viziune lui Capră în filmul “Turk 182” (1985), în care joacă un tânăr artist ce se lupta cu Primăria pentru a primi compensații pentru fratele sau rănit în meseria sa de pompier. În anul următor s-a căsătorit cu Debra Winger și a avut o soartă mai bună cu filmul “Made în Heaven”, o comedie fantastică unde făcea parte dintr-un triunghi romantic cu Jessica Lange și Dennis Quaid. S-a întors în teritoriul tânărului idealist pentru a juca un tânăr procuror asistent ce încearcă să dovedească corupția ce domnește într-un department de poliție în filmul “Q&A” (1990) regizat de Sidney Lumet, cu toate astea seriozitatea sa pălește pe lângă partenerul său de film, Nick Nolte. Deasemenea a fost distribuit greșit în “Torrents of Spring” (1989) adaptarea bombastica a lui Jerzy Skolimowski după o poveste de Ivan Turgenev, unde joacă alături de Nastassja Kinski. În 1990 Hutton și-a făcut debutul pe Brodway în “Prelude to a kiss”, piesa nominalizata la Tony pentru Cea Mai Bună Piesă. Din nefericire, mariajul sau de patru ani cu Debra Winger a ajuns la sfârșit, după care s-a cuplat imediat cu actrița Mary-Louise Parker.

La o decadă după succesul cu “Ordinary People”, în timp ce colegii săi din tinerețe Tom Cruise și Sean Penn au ajuns în vârf pe scara succesului în stilurile lor, Hutton se găsea încă chinuindu-se să-și transforme eforturile în succes de box-office sau măcar critici pozitive constante. L-a înfățișat pe autorul F. Scott Fitzgerald în “Zelda” (TNT, 1993) alături de Natasha Richardson, înainte de un rol dual (jumătate incluzând un criminal soios din sud pe care l-a jucat cu o bucurie supranaturală) în adaptarea sângeroasă a lui George Romero după cartea lui Stephen King, “The Dark Half” (1993), în care ne-a deschis ochii către o altă față a actorului. Hutton a fost distribuit greșit în comedia romantică a lui Lawrence Kasdan, “French Kiss” (1995) care a eșuat din punct de vedere comercial, dar a arătat o ușurință și un șarm drăguț în unul dintre cele mai bine primate roluri ale sale de ani de zile în “Beautiful Girls” (1996), film în care au mai jucat printre alții și tânăra Natalie Portman și Uma Thurman. A urmat rolul în care îl interpreta pe fiul unui supraviețuitor al Holocaustului în “The Substance of Fire” (1996), dar forța piesei lui Jan Robin Baitz n-a supraviețuit transpunerii pe marele ecran.

Lărgindu-și orizonturile înspre zona producătorilor, Hutton joacă și produce filmul “Mr. And Mrs. Loving” (1996), un film despre un cuplu interrasial ce lupta cu legile statului Virginia referitoare la căsătoria între râse în 1960. Apoi a savurat clar oportunitatea de a se îngropă într-un pretext rău, interpretând un samsar de mașini pe nume Raymond Blossom în “Playing God” (1997). Showtime i-a oferit lui Hutton o altă oportunitate de a prezenta o muncă de calitate ca agent CIA, care vinde secrete spionior ruși în “Aldrich Ames: Trăitor Within” (1998).

Pentru debutul sau regizoral, Hutton s-a întors în zona tinerilor înstrăinați, pe care a exploatat-o genial la începuturile carierei sale. “Digging to China” (1998) spune povestea unei fete de 10 ani precoce ce nu are tată, care visează să scape de viață searbăda din zona rurală a Pennsylvaniei, ocrotind un om alienat mintal. Din nefericire în ciuda unor talente precum Kevin Bacon și Mary Stuart Masterson, materialul a fost catalogat ca fiind prea subțire pentru marele ecran.

Reluându-și cariera de actor, Hutton a fost ispitit cu un rol secundar în thriller-ul lui John Travolta, “The General’s Daughter” (1999), unde a făcut un rol memorabil, și în afara ecranului are o nouă iubită, pe eroina de acțiune Angelina Jolie.

Hutton s-a întors în prime-time și a găsit o nișă solidă în serialul rețelei A&E, “A Nero Wolfe Mystery” (A&E, 2001-02), unde după ce inițial a jucat doar asistentul detectivului, apoi a trecut lin la scris scenariul și a și regizat câteva episoade.

După ce serialul a fost anulat în 2002, Hutton s-a întors în cinematografe, în filmul lui John State, “Sunshine State” ce a fost bine primit (dar puțin văzut), care a fost în mod deosebit aclamat pentru prestația remarcabilă a ansamblului distribuției. Cariera actorului cunoaște și mai departe un avânt cu thriller-ul psihologic de succes al lui Stephen King, “Secret Window” (2004) ce îl are în rol principal pe Johnny Depp, și un rol secundar în “Kinsey” (2004), film nominalizat la Globul de Aur. Pe lângă rolurile secundare din succese de mainstream că drama CIA, “The Good Shepard” (2006), care îl are în rol principal pe Matt Damon și “Last Holiday” (2006), în care în rolul principal e Queen Latifah, a avut apariții în mai multe titluri independente în 2006.

Cariera lui Hutton era de necontestat în revenire, și a primit un rol ca părinte bogat al unui adolescent răpit în serialul de drama din prime-time, “Kidnapped” (NBC, 2006-07).

După un șir important de filme independente printre care fantezia de familie “The Last Mimzy” (2007) și drama domestică “Lymelife” (2008), Hutton a fost distribuit în serialul TNT, “Leverage” (2008-), unde joacă povestea unui Robin Hood modern, a unui fost investigator de asigurări, care fură de la corporațiile bogate. In anul următor, joacă în primul film al actriței de comedie Cheryl Hines – “Serious Moonlight” (2009).