Biografie

Timothy David Olyphant are 1,83 m și-a câștigat ca poreclă numele Olafantastic, s-a născut însă Timothy David Olyphant la data de 20 mai 1968 în Honolulu, Hawaii, United States of America.

S-a căsătorit în 1991 cu Alexis Knief, împreună au trei copii. Are ca ocupație principală actoria unde are un palmares impresionant echivalent cu cei 40 de ani ai săi.

Fratele său Andy Olyphant lucrează pentru Warner Bros. Records. Sora sa Grace Katherine Olyphant s-a născut la 20 iunie 1999. Mama celor trei frați este Katherine Wright. A fost elev al liceului Fred C. Bayer High Scool in Modesto, California, Los Angeles.

A fost înotător de performanță în timpul facultății la University of Southern California în Los Angeles unde a participat la finalele de 200 m individual mixt.

După absolvirea Universității din California de Sud, Timothy s-a mutat în New York City unde o cunoaște pe actrița Jennifer Garner și urmează programul de actorie al lui William Esper. Deși a fost distribuit în foarte multe filme a câștigat un singur premiu Young Hollywood Award pentru Go (1999).

Filmografia sa impresionantă debutează cu rolul Brett Artounian din filmul The First Wives Club lansat în 1996 și continuă.

În prezent lucrează la Hitman 2 care-și va face lansarea în 2010, unde joacă rolul principal. Rolurile sale cele mai importante sunt însă cel al șerifului Seth Bullock din serialul marca HBO Deadwood și cel al criminalului Thomas Gabriel din seria Die Hard 4, jucat în compania megastarului de la Hollywood, Bruce Willis.