Biografie

Timothy Quay a studiat la Royal College of Art si impreuna cu fratele sau a realizat primul lui film de scurt metraj care nu mai exista deoarece singura copie a acestuia a fost distrusa. A studiat ilustratia la Colegiul de Arta din Philadelphia, apoi la Universitatea de Arta din Philadelphia. Dupa ce a petrecut catva timp in Olanda, la inceputul anul 1970 s-a intors in Londra, unde a facut echipa cu Keith Griffiths lucrand impreuna la toate filmele lor. In anii ’80 a realizat reclame tv pentru Honeywell, Walkers Crisps, Dulux Wood Protection, dar si videoclipuri, pentru a-si sustine proiectele personale care se bazau pe marionete realizate din surse obscure literare ca Bruno Schulz, Robert Walser, Michel de Ghelderode.

In 1995 a avut loc premiera la “Institute Benjamenta”. Impreuna cu fratele sau a castigat in 1998 “Drama desk award for outstanding set design” pentru munca lor din piesa “The Chairs”. Papusile lor de animatie erau facute din materiale, cea mai cunoscuta piesa a lor este probabil “Street of Crocodiles” bazata pe romanul cu acelasi nume al artistului “Bruno Schulz”.

Acest scurt metraj a fost ales de directorul Terry Gilliam unul dintre cele mai bune filme de animatie din toate timpurile, iar criticul Jonathan Romney l-a inclus in lista cu cele mai bune 10 filme din orice domeniu. A realizat doua filme de lung metraj cu actiune live “Institute Benjamenta, or This Dream People Call Human Life” si “The Piano Tuner of Earthquakes”.

A regizat si o secventa animata din filmul “Frida”. Inainte de a se intoarce la realizarea filmelor a lucrat ca ilustrator profesionist. Impreuna cu fratele sau au proiectat coperta cartii “Stockhausen: Conversation with the composer”. Dupa ce a proiectat copertile cartilor de science fiction si Gothic, a creat si cateva desene sugestive pentru o varietate de publicatii.

The Quays sunt cunoscuti pentru marionetele lor si pentru filmele de lung metraj, dar mai putin cunoscut este interesul lor pentru proiectare pentru opera, balet si teatru. Setul lor de marionete a fost curatorul la o expozitie internationala numita “Dormitorium”. Impreuna cu fratele sau sunt invitati in mod regulat la festivaluri, colegii de arta si universitati.

In 2010 au fost alesi sa produca un nou film numit “Through the Weeping Glass: On the Consolations of Life Everlasting (Limbos & Afterbreezes in the Mütter Museum)”, care este primul lor film produs in Statele Unite si bazat pe istoria si colectiile din Mutter Museum.