Biografie

Actorul de origine scoțiană Tommy Flanagan s-a născut în zodia racului la 3 iulie 1965, în Glasgow, Scoția, prestează pe scenă din anul 1992 până în prezent. Tommy Flanagan mai are patru frați. Când avea numai șase ani tatăl lor a părăsit familia.

Flanagan a crescut în Milton, o zonă a orașului Glasgow unde a avut o viață destul de agitată. A reușit să păstreze intactă relația sa cu Betty, mama sa, pe care a respectat-o foarte mult. În perioada de adolescență Tommy a făcut diverse servicii fiind nevoit să se întrețină singur uneori.

A lucrat ca pictor, decorator și mai apoi ca disc-jockey într-un club de noapte. Semnul său distinctiv de pe față l-a primit într-o încăierare, în clubul unde lucra, unul dintre clienții localului i-a cerut haina și el a refuzat să i-o dea, un altul i-a sărit în spate înjungiindu-l. Cicatricile de pe fata îi conferă acestuia un aspect de baiat rău, dar se pare ca i-au adus celebritatea.

După recuperare, Flanagan nu a mai întrezărit nicio posibilitate de a se reintoarce la vechea sa ocupație și la îndemnul soției și prietenilor săi a început să studieze actoria fiind ajutat sa practice actoria de catre prietenul sau, actorul Robert Carlyle.

Timp de peste trei ani a prestat pe scena teatrului Carlyle Raindog Theatre. După o vreme a primit rolul din Braveheart lansat în anul 1995, unde a fost observat de Gibson care i-a recomandat și alte roluri la fel de importante pentru cariera sa viitoare.

Spune adeseori că îi place foarte mult ploaia din Scoția față de soarele din California. Andrei, fratele său, este și el actor dar la Glasgow.

A fost căsătorit cu Rachel Flanagan din luna mai a anului 1998 până în iunie 2001 când au divorțat. În anul 2002 a câștigat '' Copper Wing Award '' pentru prestația din filmul "Dead Dogs Lie'' din anul 2001. Robert Carlyle și soția lui, Caroline au fost cei mai buni prieteni ai actorului în perioada în care acesta a avut cea mai mare nevoie, atunci când el a fost mutilat de huliganii scoțieni.