Fratele regizorului Ridley Scott.
Tony Scott a fost un maestru al filmelor de acțiune de un realism aproape visceral, uzând de o virtuozitate tehnică deosebită, ceea ce a dus la crearea unor filme de acțiune de referință.
Tony a semnat cu Ridley pentru a creea Numb3rs, o dramă ce aparține de Scott Free Productions în asociere cu Paramount Network Television pentru CBS.
Man on Fire, o producție 20th Century Fox, lansat în aprilie 2004, i-a adus împreună pe Scott și Denzel Washington. Thriller-ul l-a avut pe Washington în rolul unui funcționar guvernamental care nu se dă înapoi în lupta pentru salvarea unui copil răpit (Dakota Fanning), pe care a jurat că îl va proteja.
În 2001, Scott a avut o producție în care reunește alte două nume mari - Spy Game, producție Universal. Thriller-ul i-a pus alături pe Robert Redford și Brad Pitt pentru prima dată de la filmul din 1992, A River Runs Through It.
Capacitatea lui Scott de a arunca în aer box office-ul printr-o îndemânare de a îmbina materialul cu talentul a fost evidentă în Enemy of the State, o producție Touchstone Pictures. În distribuție apar Will Smith și Gene Hackman, iar producția este asiguratã de Jerry Bruckheimer. Este un thriller politic care a devenit unul dintre marile succese ale anului 1998. În același an, Scott a regizat un episod din trilogia postului Showtime The Hunger trilogy, cu Giovanni Ribisi și David Bowie, o adaptare a filmului său artistic din 1983.
În 1996, Scott a fost inclus pe lista scurtă a regizorilor care au adunat un miliard de dolari, datorită succesului filmelor anterioare. Având în distribuție pe Denzel Washington și Gene Hackman în rolul unor comandanți de submarine nucleare, rivali, filmul Crimson Tide este un thriller plin de tensiune care a fost bine primit de critici și spectatori. Scott a continuat apoi cu filmul The Fan, în care Robert De Niro joacă în rolul unui fan obsedat, care îl urmărește pe jucătorul de baseball interpretat de Wesley Snipes.
Născut în Newcastle, Tyne and Wear, Anglia, Scott a urmat Școala de Artă Sunderland, unde a devenit licențiat în arte frumoase - pictură. Făcând un curs de un an la Colegiul din Leeds, și-a cultivat interesul pentru cinematografie și a făcut un film de o jumătate de oră, One of the Missing, finanțat de Institutul Britanic de Film, după o nuvelă de Ambrose Bierce. Apoi, a obținut titlul de Master în Arte Frumoase la Royal College of Arts, realizând un alt film pentru Institutul Britanic de Film, Loving Memory, după un scenariu original finanțat de Albert Finney.
În 1973, Scott a făcut un parteneriat cu fratele său, Ridley, pentru a forma compania de producție, RSA, cu birouri la Londra, New York și Los Angeles. De-a lungul deceniului următor, Scott a creat unele dintre cele mai amuzante și mai memorabile reclame din lume, pentru care a obținut o mulțime de premii Clio, câteva medalii Leul de aur și Leul de argint la Festivalul Internațional de Reclame de televiziune și cinema de la Cannes și prestigiosul Premiu al designerilor și regizorilor de la Londra.
Lucrând ca regizor în domeniul reclamelor, Scott a realizat și trei filme pentru televiziune: două documentare și un film de o oră intitulat Author of Beltraffio, după o povestire de Henry James.
Scott și-a făcut debutul în lungmetraj artistic în 1983, cu filmul cu vampiri The Hunger, având în distribuție pe Catherine Deneuve, David Bowie și Susan Sarandon. Trei ani mai târziu, i-a adus pe Tom Cruise și Kelly McGillis în blockbusterul Top Gun, care a fost un uriaș succes.
Scott și-a adjudecat un loc între regizorii de frunte de la Hollywood în anul următor, cu filmul Beverly Hills Cop II, cu Eddie Murphy.
În următorii cinci ani, Scott a regizat patru filme, și anume Revenge (1988), cu Kevin Costner și Anthony Quinn; Days of Thunder (1990), cu Tom Cruise și Robert Duvall; The Last Boy Scout (1991), cu Bruce Willis și True Romance (1993), cu Christian Slater, Roseanna Arquette și Christopher Walken, după un scenariu de Quentin Tarantino.
La începutul anului 1995, frații Scott au stimulat puternic industria filmului britanic cumpărând Studiourile Shepperton Studios din Vestul Londrei unde au fost făcute mai bine de 600 de filme artistice.