Biografie

Valeria Gagialov, născută în 1931 la Galați, a urmat cursurile I.A.T.C. în perioada 1950-1954.

Între anii 1954-2004 interpretează numeroase personaje pe scena Teatrului Național din București. Memorabile sunt rolurile din Oameni și șoareci de John Steinbeck, care s-a jucat timp de 13 ani și Sonia din piesa Camera de alături de Paul Everac, rol pentru care a primit Premiul de creație în 1983. Totodată, vocea Valeriei Gagealov a fost auzită în zeci de piese de teatru radiofonic.

Din filmografia sa se pot aminti rolurile din Moara cu noroc, Serata, Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu, Singurătatea florilor.

Începând cu anul 2001 este societară de onoare a Teatrului Național din București.

A fost decorată în februarie 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – „Arta Spectacolului”.

Portretul Valeriei Gagealov a fost reprezentat pe un timbru poștal emis de Romfilatelia în anul 2004 în cadrul emisiunii Stele de aur ale scenei și ecranului, menită să promoveze valorile cultural-artistice românești care au reușit să insufle dragostea pentru teatru și film.

Face parte din Generația de aur a teatrului și filmului românesc alături de Mircea Albulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Draga Olteanu Matei, Marin Moraru, George Motoi, Sebastian Papaiani, Florin Piersic, Mitică Popescu, Sanda Toma și Olga Tudorache.

Valeria Gagialov și Andrei Magheru au fost cei mai apreciați, cei mai îndrăgiți prezentatori ai Festivalului de muzică ușoară, Cerbul de Aur, de la Brașov. Actrița a fost prima soție a actorului Constantin Codrescu, în anii 1950, când, mama actorului, aflată în depresie, de teamă că actrița îl îndepărtează de ea, îi administrează în mâncare și băutură niște prafuri ciudate, posibil otrăvuri. După ce actrița și-a revenit, relația soților-actori s-a destrămat.    

Actrița a încetat din viață la data de 09.02.2021, la Spitalul Elias din București.