Biografie

Actorul, dansatorul și cântărețul Van Johnson s-a născut în zodia scorpionului la 25 august 1916 în Newport, Rhode Island, SUA, ca Charles Van Dell Johnson. Pe scenă a purtat porecla King Of Dinner Theater The Voiceless Sinatra.

A prestat pe scenă din 1935 până în anul 1992. A fost căsătorit cu Eva Lynn Abbott Wynn din 1947 până la 3 mai 1968 când au divorțat. A decedat la Nyack, New York pe 12 decembrie 2008 la vârsta de 92 de an.

În timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial a strălucit pe scenă cu Metro-Golgwyn-Mayer. A jucat ca roluri de roșcat, pistruiat, marinar sau pilot de bombardier care obișnuia să trăiască pe stradă, cele mai multe filme le-a făcut la MGM.

În decembrie 2008, la momentul morții sale a fost unul dintre ultimii supraviețuitori ai generației sale din 'Hollywood Golden Age'. A fost singurul copil al Lorettei născută Snyder, casnică și al instalatorului Charles E. Johnson, care mai târziu a devenit agent de vânzări. Tatăl său a fost un emigrant din Suedia, iar mama sa a avut origine germano-americana, provenind din Pennsylvania.

Ulterior nașterii sale, mama sa a devenit alcoolică și a divorțat mai apoi de Charles. A locuit în mai multe locuri sociale în Newport unde a urmat și colegiul. După absolvirea colegiului s-a muta la New York City, în 1935. După ce a efectuat mai multe turnee cu o trupă de teatru ca dansator, a reușit să cunoască ascensiunea artistică și succesul pe Broadway în 1936.

A cântat într-un cor și a lucrat în stațiunile de vară de lângă New York. În 1939 a fost remarcat de regizorul George Abbott care l-a plasat în rolul unui băiat de colegiu și ca dublură pentru încă trei roluri de sex masculin în filmul 'Rodgers And Hart's Too Many Girls'. A apărut și ca actor de comedie muzicală în foarte multe producții, inclusiv 'Easy To Love' (1953), a jucat cu Gene Kelly, June Allyson, Esther Williams și Judy Garland.

În 1954 colaborările sale cu MGM nu au mai fost la fel de intense și Johnson și-a schimbat orientarea către rolurile de televiziune.

A fost morocănos și foarte 'Moody' datorită tinereții sale foarte dificile, se retrăgea foarte ușor la cea mai mică aluzie răutăcioasă la adresa sa. El a avut o relație foarte dificilă cu tatăl său și s-a înstrăinat chiar și de fiica sa la momentul decesului. Johnson a fost căsătorit cu actrița Eva Abbott (1914-2004) din 24 ianuarie 1947 la o zi după ce divorțul de Keenan Wynn a fost finalizat. Un an mai tâtziu, în anul 1948 cei doi soți au avut o fiică, Schuyler.

Dar soția sa a mai avut doi copii de la Keenan (Edmond Keenan 'Ned' și Tracy Keenan Wynn). În anul 1961 cei doi s-au separat, dar au finalizat divorțul abia în anul 1968. A fost un divorț dificil și amar. Potrivit lui Eve, căsătoria cu Johnson a fost pusă la cale de MGM datorită preferințelor sale sexuale controversate. Van Johnson a trăit o vreme într-un apartament pe 54th Street pe Manhattan East Side, până în 2002 când s-a muta la Tappan Zee Manor în Nyack, New York. A murit din cauze naturale la 12 decembrie 2008 și a fost incinerat. Are o stea pe Hollywood Walk Of fame, la poziția 6600, Hollywood Boulevard.