Varg Qisling Larssøn Vikernes, născut Kristian Larssøn Vikernes, cunoscut și sub numele de scenă Count Grishnackh, este un muzician și scriitor norvegian. El este fondatorul și singurul membru al formației norvegiene de black metal Burzum. De asemenea este un reprezentant al extremismului de dreapta și al neo-păgânismului.
Numele trupei, "Burzum" este inspirat din Lord of the Rings. Burzum în limba neagră din Mordor, înseamnă întuneric. Burzum este una dintre cele mai reprezentative formații black metal, controversele din jurul lui Vikernes contribuind la notorietatea formației.
În 1993, Vikernes și-a schimbat în mod oficial prenumele din Kristian în Varg. În norvegiană, Kristian înseamnă creștin, iar Varg înseamnă lup. Termenii warg (în limba germană) și vargr (în limba nordică veche) erau folosiți în unele texte legislative din partea nordică a Europei pentru a-i descrie pe cei care comiteau diverse infracțiuni; în funcție de context acești termeni puteau însemna criminal, proscris, răufăcător, hoț sau chiar diavol. De asemenea și-a adăugat prenumele Qisling; el spune că acest nume provine de la o străbunică de-a lui, însă alții susțin că alegerea acestui nume a fost inspirată de colaboraționistul norvegian Vidkun Quisling.
În 1994 Vikernes a fost condamnat la 21 de ani închisoare pentru uciderea lui Øystein "Euronymous" Aarseth (chitaristul formației Mayhem) și incendierea a patru biserici. În 2009 a fost eliberat din detenție.
Circumstanțele privind motivele crimei nu sunt clare, dar au fost atribuite luptei pentru putere dintre Vikernes și Euronymous. De asemenea Vikernes vorbește despre o dispută financiară legată de o sumă de bani pe care acesta i-a împrumutat-o lui Euronymous; banii au fost folosiți pentru lansarea albumului de debut Burzum prin casa de discuri a lui Euronymous, Deathlike Silence Productions. Vikernes susține faptul că, deși a vândut toate albumele produse, Euronymous nu i-a înapoiat banii, dar subliniază că acest lucru nu ar fi constituit motivul crimei. Vikernes a declarat că Euronymous plănuia să-l ucidă și astfel crima a fost înfăptuită ca o formă de autoapărare.
În 10 august 1993, Vikernes îl ucide pe Euronymous. Vikernes împreună cu Snorre "Blackthorn" Ruch au mers acasă la Euronymous; între Vikernes și Euronymous s-a produs o altercație în urma căreia Vikernes l-a înjunghiat și ucis pe Euronymous. Trupul lui Euronymous a fost găsit în afara apartamentului acestuia cu 23 de plăgi înjunghiate. Vikernes a afirmat faptul că majoritatea rănilor au fost provocate atunci când Euronymous, în timpul confruntării, a căzut pe niște cioburi de sticlă de la o veioză spartă.
Vikernes a fost arestat 10 zile mai târziu. Poliția a găsit 150 kg de dinamită în pivnița locuinței lui Vikernes. Acesta a fost acuzat că, împreună cu câțiva prieteni, intenționa să distrugă catedrala Nidaros din Trondheim cu ajutorul dinamitei. S-a speculat și că Vikernes urma să folosească dinamita pentru a distruge Blitz House din Oslo, locul unde se adunau activiștii socialiști, comuniști și anarhiști.
Procesul a început în mai 1994. Vikernes a fost găsit vinovat de omor cu premeditare, incendierea a patru biserici și furt și posesie de explozibil. A fost acuzat și de incendierea unei a cincea biserici și de profanare de morminte, dar aceste acuzații nu au fost demonstrate. A fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă în Norvegia. În momentul citirii sentinței Vikernes a zâmbit, această imagine fiind ulterior mult vehiculată în mass-media. Blackthorn a fost de asemenea condamnat la 8 ani de închisoare sub acuzația de complice la crimă.
În octombrie 2003, Vikernes nu s-a întors la penitenciarul din Tønsberg din permisia care îi fusese acordată. Poliția l-a prins două zile mai târziu într-o mașină furată, îmbrăcat în haine de camuflaj; în mașină au fost găsite o pușcă automată AG3, câteva cuțite, o mască de gaze, un GPS și câteva hărți. Avocatul lui Vikernes a declarat faptul că acesta intenționa să se înroleze în Legiunea străină. În urma acestui incident, lui Vikernes i s-au adăugat încă 13 luni de închisoare și a fost mutat la penitenciarul de maximă siguranță din Trondheim. Ulterior a fost mutat din nou, de data aceasta la penitenciarul din Tromsø.
În iunie 2006, după 12 ani de detenție, Vikernes a aplicat pentru eliberare condiționată, dar cererea i-a fost respinsă pe motivul modificării legislației. În 1994, când Vikernes a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, legea îi permitea să fie eliberat după 12 ani pentru bună purtare. Însă în 2002 legea a fost modificată, perioada de 12 ani fiind mărită la 14 ani. Legea, având aplicabilitate retroactivă, a adăugat 2 ani la sentința inițială.
În iunie 2008, Vikernes a aplicat din nou pentru eliberare condiționată, dar și de data aceasta cererea i-a fost respinsă. Totuși i-au fost acordate scurte permisii pentru a-și vizita familia. În 24 mai 2009, Vikernes a fost eliberat condiționat cu obligația de a se prezenta la poliție periodic.
Vikernes a continuat cu proiectul Burzum după eliberare. El a lansat alte trei albume de black metal: Belus (2010), Fallen (2011) și Umskiptar (2012) și o compilație de melodii reînregistrate (From the Depths of Darkness). La 27 aprilie 2013, Vikernes a postat o melodie pe canalul său oficial de YouTube, intitulată Back to the Shadows, despre care Vikernes a declarat că este ultima melodie metal lansată de Burzum. În mai 2013, a lansat un alt album ambiental, numit Sôl austan, Mâni vestan.
În data de 16 iulie 2013, Vikernes și soția sa, cetățean francez, au fost arestați în Corrèze, Franța, sub suspiciunea că ar planifica acte de terorism după ce soția sa a cumpărat patru puști. Ulterior, oficialii au declarat că soția lui Vikernes avea un permis legal de arme de foc pentru a cumpăra puști. Cei doi au fost eliberați ulterior fără taxă, după ce poliția nu a reușit să identifice niciun plan terorist. În schimb, Vikernes a fost acuzat de autoritățile franceze de instigarea la ura rasială împotriva evreilor și musulmanilor. La 8 iulie 2014, Vikernes a fost condamnat pentru instigarea la ura rasială și condamnat la șase luni de probă și o amendă de 8.000 de euro.
În iulie 2012, Varg Vikernes a creat un canal de YouTube sub numele de "ThuleanPerspective". Canalul s-a ocupat cu precădere de interpretarea sa metaforică a mitologiei păgâne europene, a metempsihozei și a opiniilor sale politice.
În 2013, Vikernes și soția sa au lansat un film numit "ForeBears", bazat pe închinarea la Urs în perioada neanderthalilor, care este, potrivit lui, legat de autism. În iunie 2018, după 27 de ani de existență, Varg a încheiat proiectul Burzum, mărturisind asta pe canalul lui de Youtube.
În iunie 2019, canalul de YouTube al lui Vikernes a fost șters de pe platformă. Acest lucru a coincis cu un anunț de pe YouTube că ar fi mai agresiv în eliminarea conținutului extremist și a discursului de ură care i-a încălcat termenii de serviciu. Vikernes a spus că nu știe exact de ce i-a fost șters canalul. În câteva ore, el a creat un nou canal și a spus că va continua să posteze conținut. Acest canal a fost, de asemenea, șters.
La sfârșitul anului 2019, Vikernes a anunțat pe pagina sa de Twitter că intenționează să lanseze un nou album cu proiectul Burzum, intitulat Thulêan Mysteries. Albumul a fost lansat pe 13 martie 2020.
Varg locuiește în prezent, în Franța, la o fermă aproape de orașul Paris, împreună cu familia lui. El este căsătorit, din anul 2008, cu Marie Cachet, având împreună 6 copii (Tíwar, Éloi, Sôwili, Balður, Bjørn și Maïa), plănuindu-și pe viitor să aibă mai mulți.