Biografie

Wayne Knight se naste pe 7 august 1955 in Cartersville, Georgia, SUA, locul unde a si copilarit si si-a inceput facultatea la University of Georgia. In ciud faptului ca era un student eminent, paraseste facultatea, dar nu inainte de a primi o acreditare care il ajuta sa intre la Barther Theater, companie din Abingdon, Virginia, fiind in topul celor mai bune teatre din tara.

Facea parte din repertoriul companiei asa ca, oficial(primeste un Equilty Union Card), devenise un actor profesionist, in ciuda faptului ca, dupa cum el insusi spunea, un profesor din liceu il avertizase ca nu va ajunge niciodata un actor. Tocmai dovedise contrariul. Face urmatorul mare pas in vederea imbunatatirii carierei de actor si se muta in New York, unde are loc si debutul sau pe scena de pe Broadway in piesa Gemini, dupa ce-l inlocuieste pe Jonathan Hadary. Impresioneaza, intrucat de atunci isi dovedeste calitatile de actor si, ca urmare, va primi numeroase roluri atat principale cat si secundare, atat in piese cat si in filme si chiar voice-cover in diverse animatii.

Prima sa aparitie pe marele ecran se va realiza in 1979 cu un rol minor in filmul The Wanderers. Un al rol minor primeste si in anul 1982 in For Lovers Only. Comedia The Sex O'Clock News din anul 1984 ii va aduce primul sau rol major urmat apoi de Double Negative (1985) iar in Dirty Dancing (1987) deja intra in echipa de elita a Hollywood-ului.

Unul dintre cele mai cunoscute personaje pe care le interpreteaza este cel a lui Newman (Seinfeld-1990). Insa putini stiu faptul ca la auditii a dorit rolul lui George Costanza, pe care nu l-a primit. A primit insa rolul unui figurant (jucand intr-un episod caracterul nevazut a unui personaj sinucigas ce voia sa sara de pe cladirea lui Seinfeld). In episodul original vocea lui Newman este ''ajutata'' si de vocea lui Larry David (co-producatorul show-ului) insa se va face si o a doua varianta si va ramane doar vocea lui Wayne.

Urmeaza doua roluri care il vor avansa puternic in cariera sa: JFK (1991) a lui Oliver Stone si Basic Instinct (1992) unde va interpreta in cea mai cunoscuta scena de interogare din istoria cinematografiei, avand rolul unuia dintre detectivii care o interogau pe Sharon Stone.

Se pare ca si nume mari de Hollywod au vazut aceasta scena si le-a placut interpretarea lui Wayne asa ca va deveni prima persoana aleasa oficial de Steven Spielberg pentru noul sau film Jurassic Park (1993).

La mijlocul anilor '90 va juca simultan atat in seriale Tv cat si in productii importante pentru marele ecran, din care amintim pe cele mai importante din cariera sa Seinfeld; The Edge (1992-1993); 3'rd Rock from the Sun (1996-2001); Against the Grain (1993) unde joaca cu pe atunci necunoscutul Ben Affleck, iar dupa anul 2000 Buzz Lightyear of Star Command (2000) unde va imprumuta vocea personajului Zorg timp de 9 episoade; That 70's Show (un episod in 2001); The Twilight Zone (un episod in 2003); Grim & Evil (2003); iar un serial unde va avea o prezenta majora va fi in Xiaolin Showdown unde va imprumuta vocea sa din 2003 pana in 2006; Catscratch (2005-2007).

Principalele sa interpretari pe marile ecran, in afara de cele mentionate deja, mai putem aminti To Die For(1995), film cu Nicole Kidman in rolul principal; Space Jam (1996) unde interpreteaza alaturi de marele baschetbalist Michael Jordan; imprumuta vocea pentru animatia Hercules (1997); isi va imprumuta din nou vocea in My Favorite Martian (1999); Rat Race (2001); Cheaper by the Dozen (2003); Forfeit (2007); Kung fu Panda (2008) si una dintre cele mai recente aparitii o putem vedea in ultimul film The Punisher: War Zone unde il interpreteaza pe Micro.

In unul dintre episoadele din Seinfeld va avea sa afle o realitate trista. In urma unor dureri, face un control medical si va afla ca sufera de obezitate, are tensiunea foarte mare si ca este foarte aproape de diabet. De atunci urmeaza un program serios de dieta, face exercitii si efectul este pe masura slabind 53 de Kilograme. De atunci isi mentine greutatea sub control astfel ca acum cantareste cu 35 kg mai putin fata de acea perioada.

Pe data de 26 mai 1996 se va insura cu Paula Sutor (make up artist pentru numeroase productii tv), iar ceremonia de nunta se tine in casa fostului sau coleg din Seifeld, Michael Richards. Mariajul nu tine decat 7 ani, intrucat in 2003 se pronunta divortul.

In lunga sa cariera aduna doar 4 nominalizari la diverse premii din care cea mai importanta este la Saturn Awards la categoria cel mai bun actor pentru rolul din Jurassic Park. Urmatorul sau proiect, animatia Cat Tale, unde imprumuta vocea personajului Max, trebuia lansata in 2008 insa a fost amanata pt anul 2010.