Netflix
×
Utilizator
×
Părerea criticului
Este un episod mai puțin obișnuit de luptă, diferit de filmele de război cu care am fost obișnuiți. Totodată, este un film ce se înscrie în propaganda americană, dar o producție ce arată un anumit respect pentru afganii care au luptat contra talibanilor.

Deși armele sunt moderne, războiul e purtat de oameni călări, ca în Vestul sălbatic, ca în sec XIX și mai devreme, cu soldați care depind de acești patrupezi și de priceperea și îndemănările individuale. Aflăm din film că acești soldați americani, această cavalerie modernă nu avea niciun alt mijloc de locomoție la sol și că a câștigat lupta fiind călare și având ajutorul aerian american. Episodul e cunoscut și ca cea mai gravă înfrângere pentru organizația Al-Qaida.

Pentru iubitorii filmelor de acțiune, ca și pentru iubitorii de cai, 12 Strong are numeroase atuuri. Iubitorii filmelor de război vor sesiza însă că filmul are un grad de verosimil comparabil cu al unui film... cu supereroi. Regizorul Nicolai Fuglsig aruncă în scenă foarte multe elemente de luptă ce fac filmul spectaculos, de la explozii, bombardamente, lupte călare, la tancuri și lansatoare de rachete. Dar avem dubii că situația s-a întâmplat chiar așa în realitate.

Efectele speciale și ritmul acțiunii sunt excelente, dar din punct de vedere tactic filmul pare mai puțin plauzibil. Și asta pentru că e e greu de crezut că oameni călări, înarmați doar cu arme portabile, pot să înfrângă talibanii în condițiile acelea. E discutabil și cum funcționează în film ajutorul aerian: avioanele B-52 sunt bombardiere strategice, nu pot fi apelate prin radio-telefon, cum vedem în film, acesta e modul de operare a elicopterelor de atac și a aviației de asalt, ce răspunde direct solicitărilor trupelor de la sol, ce pot distruge un inamic cu precizie. Avioanele B-52 nu se folosesc în acest fel, nu au precizie în bombardament, nu pot distruge un inamic foarte localizat, cum e un sat taliban.

12 Strong prezintă un subiect similar celui tratat în Rambo III. Doar că, de această dată, e plasat în contextul unui război pe care multă lume spune că americanii l-au pierdut în Afganistan. Vorbim, așadar, de o bătălie câștigată dintr-un război ce nu se poate spune că a fost câștigat