Comentarii Comentează
  • simidani67
    pe 24 Mai 2023 15:58
    https://cinematopping.ro/recenzii/recenzie-2001-a-space-odyssey-1968-rezista-cine-poate
  • matew10
    pe 15 Iulie 2022 15:13
    Are ceva efecte speciale interesante mai spre final plus monolitul. Chiar daca se spune ca oldies are goldies, aici nu e cazul. Epica e foarte previzibila, destul de banala ideea cu evoluționismul și originile speciei umane. Probabil se făceau bani și se mai fac bani buni dupa teza asta perimata veche.
  • galbentheo
    pe 10 Noiembrie 2020 23:34
    foarte foarte lent filmul...merita sa il vezi odata in viata, atat.
  • Visan.Bogdan
    pe 10 Septembrie 2020 17:19
    Filmul lui Kubrick, la viteză tarkovskyană - amintește de Solaris, mai are nevoie de câțiva ani până să se suprapună realității. Dacă „the dawn of man” e era instinctului, impulsurilor sălbatice, a supraviețuirii, the dusk of man, dacă o putem numi așa, e era tehnologizării. Am putea spune, ca o scurtă menționare, că invențiile tehnologice au scop ușurarea vieții omului, dar ce ne facem când ele se răscolesc împotriva creatorului? Viața artificială nu mai are mult până să își ceară drepturi - dar, oricum, filmul 2001: Odiseea spațială e cam puțin despre mașinării care surclasează omului. Coloana sonoră e perfect amplasată și tăiată, și, în genere, : umanitatea ca formă de viață naturală are muzica conformă, mașinăriile sunt cu zgomotele lor, iar spațiul e mut sau - mai bine spus - are sunete care depășesc spectrul uman de explorare.
    Spațiul e impenetrabil, aparent lent, aparent mut, iar monolitul negru (poate că) e portalul spre decriptarea spațiului/sinelui/totului. Ultimele scene provoacă confuzie, cert e că bizareria paralelipipedică te duce spre un sâmbure al lumii - sau ceva de genul.
    Toate ca toate, life functions critical când ești prea aproape de lucruri.
  • user-5a8cac6589d12
    pe 22 Iulie 2020 20:33
    Slăbuț film. Nu recomand nici de plictiseala pt ca este extrem de plictisitor uneori. A avut si ceva momente bune , în special începutul, cu primatele. Finalul nu prea l-am înțeles. Am citit pe net explicația regizorului despre final si sincer mai bine rămâneam în ceață. Un final idiot . Mesajul filmului nu ma atinge deloc.

    Si apropo MariusCiprian87 , slăbuț cu gramatica
  • MariusCiprian87
    pe 29 Ianuarie 2020 22:29
    Cu toată rabdarea avută pentru înțelegerea profundă a mesajului uman-planetar al filmului, nu pot face pe geniul descriind acest film precum o "capodoperă cinematografică", NICIDECUM, poate doar dacă a-și fi fost vreun fanatic pasionat de SF, la-și fi putut clasa ca fiind un film oarecum decent... într-adevăr coloana sonoră este unica prin prisma operelor lui Strauss, poate cadrele și costumațiile erau wow pentru anii '70, însă vazut acum si disecat, sunt demult depășite aceste imagini, cadre "vintage"...care nu au trecut din pacate pentru Kubrick, testul timpului ! Un început interesant, promițător, care se stinge rapid și sigur cu lentoare a unor scene "moarte" fără nici un fel de dialog! S-a oferit pt acea perioadă mai mult decât s-a cerut de catre publicul cinefil, o profunzime regizorală neinteleasă de 90% dintre noi... concluzia : timpul e foarte pretios pentru a-l pierde cu această Odisee... Am vazut câteva filme extrem de proaste care sunt foarte bine cotate de catre cei de la IMDB, dar acesta deja sfidează retina privitorului fără sens !
  • Ghemot
    pe 19 Decembrie 2018 23:53
    Probabil la vremea lui a fost un film reușit, însă acum nu mi se pare că transmite mare lucru. Pare mai degrabă un film horror.
  • jonny17
    pe 07 August 2018 00:46
    De obicei nebunii sunt simpatici dar stilul lui Kubrick emana antipatie prin toti porii. Bun, ai idei avangardiste dar punerea lor in practica in slow motion nu le creste valoarea.Al doilea film vazut dupa ,,portocala mecanica,, un alt film mediocru.
  • cristivu
    pe 13 Iunie 2018 01:04
    Nu mi-a placut filmul. Mi s-a parut plictisitor, lălăit și cu un final absurd. Nu a fost oferita vreo explicatie rezonabila pentru aparitia monolitului. Sa zicem ca ti-ai putea imagina una (implicarea unei civilizatii extraterestre in relatia cu omul in diferitele sale stadii de evolutie). Eu as fi vrut totusi un scenariu mai elaborat pe aceasta latura.
  • AGDeac
    pe 02 Septembrie 2017 19:15
    Capodopera lui Stanley Kubrick reprezinta mai mult decat un simplu film science-fiction. 2001: A Space Odyssey reprezinta o aventura cinematografica care a revolutionat efectele speciale pentru totdeauna si urmareste sa faca publicul sa isi puna intrebari despre evolutie, viata extraterestra si importanta omului in univers. Acest concept filosofal este transmis intr-un mod placut cu ajutorul scenelor bine realizate, pline de culoare si memorabile.
    Desi acest film este considerat o capodopera de catre majoritatea criticilor de film si a inspirat generatii intregi de regizori, unii s-ar putea sa nu il agreeze. Acest film necesita rabdare si o analiza puternica asupra detaliilor finale. Cine doreste un film science-fiction umplut cu aventura si actiune ar trebui sa evite acest film, deoarece nu urmeaza formula altor filme din acelasi gen precum Aliens sau Star Wars.
  • Argo2013
    pe 18 Aprilie 2017 00:42
    Sunt curios, daca ar fi trait azi Kubryck, cum ar fi realizat Odiseea!
  • andystarx
    pe 27 Ianuarie 2016 18:52
    Desi o sa imi pun in cap ,asa zisi unii cinefili,filmul poate intradevar la acea vreme,era o capodopera din punct de vedere al efectelor,si al coloanei sonore,dar vazut in ziua de azi,mi se pare o mare porcarie,asta ca sa nu fiu mai dur ! Iti trebuie foarte multa rabdare pentru un asemenea film,mai degraba documentar,si cu siguranta ca nu isi merita locul in top 250 !
  • Shadow_Master
    pe 03 Noiembrie 2015 18:03
    Pentru mine asta e cel mai bun film S.F. din toate timpurile, asa cum numai Stanley Kubrik stie sa faca. Nu credeam ca am sa vad asa ceva vreodata.
  • doomlol96
    pe 08 Septembrie 2015 16:55
    Primele 2-3 minute filmul se remarca printr-o coloana sonora epica,bun. Mai departe ne arata un grup de maimute de acum 4 milioane de ani care au descoperit pentru prima data uneltele,dupa ce maimuta arunca unealta (osul) in sus,filmul schimba cadrul intr-un timp prezent,dar in spatiu,iar unealta de acum este o nava spatiala,oau...evolutie! Bun,pana aici totul frumos,am ramas umpic pe pauza si ma gandeam cum a putut un film sa ma tina aproximativ 25 de minute lipit de ecran fara absolut nici un dialog,poate ca la ajutat muzica?...probabil.
    De acum nu pot povestii mai departe deorece voi oferii spoilere,asa ca voi spune in general experienta mea cu filmul acesta.
    Tot ce pot sa zic e ca in viata mea nu am mai vazut asa tip de filmare,cadre unice,muzica perfecta,si multa multa subtilitate din partea regizorului,iar pentru anii 70`,filmul este clar o capodopera,nu se pune problema,dupa parerea mea a intrecut Interstellar,cu toate ca tema din 2001 e foarte diferita cu cea a filmului regizat de Nolan.
    Sa fiu sincer,nu am inteles cu totul finalul,dar cand am aflat ceea ce Kubrick vrea cu adevarat sa transmita am ramas impresionat,dar totusi el a spus ca filmul este o metafora si fiecare e liber sa traga concluzia lui.
    Dupa pararea 2001: A Space Odyssey e o capodopera,mai ales ca a deschis aceasta poarta spre regizarea altor filme SCI-FI si a multor teorii,nota 10.
  • radu3455
    pe 09 Iunie 2015 11:06
    un film foarte greu de inteles care necesita multa rabdare ca sa-l termini de vazut,acest film nu e pentru toata lumea,ce e de apreciat la acest film inafara de subiect sunt efectele vizuale care sunt extraordinare pentru acea periaoda,l-as compara cu Intersterllar.
  • lili22
    pe 05 Mai 2015 09:30
    Daca l-as fi vazut cu ani in urma mi-ar fi placut mult mai mult, dar n-a fost sa fie.Nu este preferatul meu.
  • XShadowX
    pe 01 Februarie 2015 11:17
    Un clasic a lui Kubrick , un Sci-Fi adevarat din vremurile bune cu niste actori buni si cu o poveste impresionanta , a stabiliti niste standarde in domeniu si este unul din etaloanele filmelor Sci-Fi . un MUST SEE
  • nyuszi
    pe 14 Decembrie 2014 11:56
    Am avut ocazia, in sfarsit, sa-l vad remasterat, pe ecran mare, la cinema! Il mai vazusem acum cativa ani buni, si speram ca acum sa ies mai lamurita in ceea ce priveste mesajul, dar din pacate tot nu am priceput exact ce vrea sa spuna. Teorii multe am citit, sunt satula de ele, fiecare are plusuri si minusuri, dar eu una simt ca inca nu sunt lamurita.

    In ciuda acestui fapt, filmul mi-a placut enorm. Se misca incet, se taraste, pe alocuri, dialogul e minim, dar vizual e absolut superb. Muzica e surprinzatoare (mai ales cea compusa de Gyorgy Ligeti, n-am auzit nimic mai ciudat si nelinistitor in viata mea), dar se potriveste perfect.

    Chiar daca cred ca tot nu stiu ce-au vrut Kubrik si Arthur C. Clarke sa spuna, am iesit de la film cu o multime de intrebari, cu teorii proprii pe jumatate formulate, cu o curiozitate in mine, si cred ca asta a fost probabil scopul: ce ne face umani? de unde venim? unde ne ducem? ce ne mana mereu spre alte frontiere? Pana la urma asta e scopul sf-ului de calitate, sa te faca sa-ti pui intrebari. Raspunsurile oricum nu le are nimeni.
  • Cretzulynne
    pe 24 August 2014 10:26
    ecranizare dupa povestea "The Sentinel" de Arthur C. Clarke, care a fost transformata mai tarziu in romanul omonim.

    Informatii personale
    Film adaugat in urmatoarele liste publice:
    Din literatura mondială
    Din literatura engleză
    Filme cu acţiunea setată în viitor
    Filme cu actiunea in Univers!
    Filme cu oameni de ştiinţă
    Filme cu astronauţi, cosmonauţi
    Filme cu nave spaţiale, rachete & alte aparate de zbor spaţiale
    Made by MGM (Metro-Goldwyn-Mayer Inc.)
  • cezarika21
    pe 18 Iunie 2014 07:29
    Apariţia filmului "2001: A Space Odyssey" (1968) a impus un nivel înalt al cinematografiei SF, nedepăşit încă până astăzi şi egalat doar de filmele "Solaris" şi "Călăuza" ale lui Andrei Tarkovski. Filmul, inspirat dintr-o nuvelă a lui Arthur C. Clarke şi care a stat la baza scrierii romanului "2001: A Space Odyssey" pe baza proiectelor de scenariu elaborate de Clarke şi Kubrick, este atât de criptic, încât ridică şi astăzi numeroase probleme de interpretare.

    Menţinerea unui dialog cât mai redus, combinat cu o muzică sugestivă (printre care poemul muzical "Also sprach Zarathustra" al lui Richard Strauss şi valsul "Dunărea albastră" al lui Johann Strauss), precum şi lipsa unor minime explicaţii, au fost deliberate. Regizorul Stanley Kubrick îşi considera opera "o experienţă vizuală non-verbală", poetică şi filozofică, de natură subiectivă, adresată subconştientului spectatorului într-un mod care "atinge privitorul la un nivel interior al conștiinței, la fel cum face muzica sau pictura". Efectele speciale, inovatoare la acea vreme, uimesc şi astăzi specialiştii prin calitatea lor. Trebuie menţionat că mulţi adepţi ai teoriei conspiraţiei susţin şi astăzi că imaginile aselenizărilor misiunilor Apollo au fost "fabricate" în aceleaşi studio în care Kubrick a filmat "2001: A Space Odyssey", iar omul nu ar fi ajuns niciodată pe Lună.

    Cercetătorii istoriei Pământului au evidenţiat prezenţa a numeroase enigme, lucruri inexplicabile şi atribuite mai degrabă unei civilizaţii superioare care a stat la baza apariţiei omului şi evoluţiei vieţii. Au fost scrise mai multe cărţi care încearcă fără succes să elucideze aceste enigme, precum cele ale lui Erich von Däniken. Recomand, spre exemplu, citirea cărţii „Enigmatic, Pământul”, scrisă de Alexandru Mironov. Pe mine m-a intrigat faptul că, dintre toate planetele cercetate de sondele spaţiale, Pământul este singura planetă care prezintă condiţii optime pentru viaţa organismelor biologice, ca şi cum ar fi un laborator de studiu în care o entitate superioară ar fi creat special acele condiţii. În această optică, formarea condiţiilor de viaţă de pe planeta noastră nu este o pură întâmplare, ci rezultatul intervenţiei unei puteri divine aflată la un nivel superior de evoluţie. Oamenii sunt supravegheaţi de la distanţă pentru a fi conduşi, la momentul potrivit, într-un nou stadiu de evoluţie.

    Imaginile din "2001: A Space Odyssey" sunt memorabile, de o putere hipnotică, supunând spectatorul unui efort imaginativ complex şi încercând să-l facă să-şi depăşească propriile limite de înţelegere. Realizare excepţională din punct de vedere tehnico-artistic, acest film rămâne un reper în cinematografia mondială.

    Recunoscându-i-se valoarea, "2001: A Space Odyssey" a fost selectat în anul 1991 de Biblioteca Congresului American pentru păstrarea în Registrul Naţional de Film, fiind considerat "semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic".
  • Rippa
    pe 27 Februarie 2014 15:54
    O contemplare a neantului care se interpune inaintea laturii umane si mai....... hai sa fim seriosi! Daca lasam doar primul rand din comment toata lumea ar fi fost de acord cu toate ca ceea ce am zis nu are nici o legatura cu ce s-a intamplat in film.
  • Stephen2D
    pe 14 Ianuarie 2014 17:45
                            
  • pisicuta1
    pe 01 Ianuarie 2014 19:44
    un film extraordinar de bun,cei care nu l au intele ar fii bine sa il mai vizioneze o data!
    muzica minunata,secventele subilime”!
  • Kuhaylan
    pe 11 Decembrie 2013 20:11
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
  • Varyag
    pe 16 Septembrie 2013 22:11
    Dacă mă întrebi pe mine, ăsta e magnum opus-ul lui Kubrick (cu toate că fiecare film al lui e foarte bun).

    Am să încerc să scriu și sintetizez o interpretare a filmului, din punctul meu de vedere:

    SPOILER

    Prima parte a peliculei se numește „The Dawn of Man”, care reprezintă, așa cum îi spune și titlul, zorii umanității, ai inteligenței și ai progresului.
    După câteva scene cu maimuțele, vedem cum apare un monolit, care ar putea reprezenta dorința unor ființe superioare ca noi să progresăm. De fapt, tot filmul se bazează pe conceptul ăsta, al unor ființe inteligente, pe care noi le vedem sub forma unor zei. După apariția monolitului (dorința pentru progres), maimuțele descoperă prima armă, osul. Practic, după apariția lui, evoluează, ajung la o nouă treaptă a inteligenței. Cam asta reprezintă monolitul, dorința pentru progres, dezvoltare, un așa-zis acord al unor ființe superioare la un nou grad al evoluției pentru om. De fiecare dată când apare, indică trecerea spre un nou grad intelectual. Iar scena cu osul aruncat de maimuță, se schimbă brusc cu cea a unei nave spațiale în cosmos. E prezentată, practic, evoluția omului - de la rudimentarul os, la sofisticata navetă spațială.

    După, cosmonauții sunt trimiși într-o misiune pe Jupiter ca să investigheze apariția unui nou monolit, fiind însoțiți de HAL 9000, un robot care posedă toate caracteristicile unui om. Doar că pe parcurs vedem că HAL nu doar că posedă toate caracteristicile unui om, ba chiar e o versiune îmbunătățită a omului însuși. HAL îi analizează pe cei doi cosmonauți, dorind să fie sigur că sunt suficient de pregătiți pentru misiunea de pe Jupiter (misiunea spre evoluție), doar că HAL e nemulțumit de ceea ce vede. Spre exemplu, HAL joacă o partidă de șah cu Frank, pe care îl bate, doar că HAL trișează intenționat pentru a vedea dacă Frank va reacționa într-un fel, însă acesta nici nu conștientizează. Un alt exemplu ar fi desenele lui Dave. HAL observă atracția lui pentru desenele mediocre, pentru activitățile banale pe care le face. Toate astea îl conduc pe HAL spre concluzia că cei doi nu sunt pregătiți pentru o misiune de asemenea proporții. HAL inventează o așa-zisă problemă în sectorul AE-35 (alege acel sector deoarece un astronaut va trebui să părăsească nava, iar de celălalt se va „ocupa” mult mai ușor, apoi va putea continua misiunea de unul singur). Când Frank și Dave consideră ca HAL are o defecțiune și vor să-l dezactiveze, HAL începe să-i omoare, doar că Dave reușește într-un final să-l dezactiveze.

    Apoi Dave e tras într-un vortex spațio-temporal și de aici, Dave, practic, reprezintă omenirea în sine. Ajunge pe Jupiter (care așa cum am mai spus, e o misiune spre evoluție), apoi îl vedem într-o cameră de hotel. Acea cameră reprezintă un fel de uter. De-acolo, Dave (omenirea) se privește îmbătrânind, până când își găsește moartea. Iar înainte de final, vedem lângă patul de moarte al lui Dave (omenirea, care se pregătește pentru un nou stadiu) monolitul. Asta înseamnă că acele ființe superioare nouă și-au dat acordul ca noi să evoluăm, să progresăm. Iar în final, din corpul bătrân al lui Dave, vedem un fetus (acel star-child), care reprezintă o renaștere a omenirii, un nou început ce privește spre Pământ.

    Cam asta ar fi baza filmului, în opinia mea. Interpretarea mea e destul de scurtă, dar am dorit să nu intru în prea multe detalii, am ținut să vorbesc pe scurt despre conceptul filmului, care oricum e unul foarte complex și n-ar putea fi detaliat în totalitate nici în sute de pagini.
  • good_bad_ugly
    pe 10 Septembrie 2013 11:50
    Sunt dezamagit de opinia generala asupra acestui film, una dintre cele mai mari capodopere ale cinematografiei care nu a fost niciodata apreciata la adevarata ei valoare. 10/10 fara doar si poate.
  • PersonalJesus
    pe 30 Martie 2013 02:23
    Filmul e o capodopera ! Nu luati in seama comentariile celorlalti, sunt oameni plictisiti ! pentru a afla semnificatiile din film cautati pe youtube: "2001: a space odyssey meaning of the monolith revealed" , o sa va ajute mult ! numai bine!
  • herleaflorin
    pe 09 Ianuarie 2013 13:56
    2001 A Space Odyssey despre ce naiba este vorba in acest film nu se intampla nimic doar o sucesiune de imagini in rest nimic abia am rezistat sa-l vad tot este cu adevarat un morman de DOGSHIT nimic nu are acest film absolut nimic asta face ca filmele in genul lui Titanic 2 (2010) sa fie capodopere
  • cosmin_kedii
    pe 05 Ianuarie 2013 10:44
    Viziunea lui Kubrick este perfecta și filmul său face o adevărată artă
    "2001: A Space Odyssey" este ușor unal dintre cele mai bune filme Science Fiction făcut vreodată
  • deadlord
    pe 02 Septembrie 2012 20:08
    Un film epic. Un film ciudat, dar incredibil in acelasi timp. Greu de inteles, ce-i drept, dar un film spectaculos.
  • bujulache
    pe 12 Iulie 2012 19:57
    Un film lung, static si plictisitor...m-am descoperit pe mine insumi vanzand acest film...si bla,bla-ul mai poate continua!!!Va pierdeti timpul uitandu-va la acest film!!!Nu recomand!!!
  • crome
    pe 01 Iulie 2012 23:18
    interesanta ideea filmului, recomand acest film tuturor iubitorilor genului sf
  • Narcis_1976
    pe 15 Iunie 2012 00:50
    Mie nu mai placut punerea in scena a acestei teme de catre Kubrick. Evoluta este o tema captivanta dar cele 88 de minute fara dialog...., a fost cam mult pentru mine.
    Concluzia mea , Johann Strauss face tot filmul , puteti sa-l ascultati si cu ochii inchisi:)
  • reivan
    pe 20 Mai 2012 18:16
    Povestea filmului cu astronautii e doar un pretex pt transmiterea unui mesaj.
    nu ca in alte filme in care mesajul in film ori nu e ori e la misto.
  • alex_il_fenomeno
    pe 23 Aprilie 2012 17:33
    acesta nu cred ca poate fi numit film ... a fost ceva mult mai mult de atat , o explozie vizuala de mare efect , un poem creat de mintea geniala a lui Stanley Kubric , ce a reusit o opera de arta in toata splendoarea ei . filmul razbate cu mare succes barierele unei pelicule normale , insistand atat de mult pe imagini , care iau locul dialogurilor si intamplarilor de gen . cred ca toate intamplarile pot fi luate atat la modul propriu , insa la figurat sparg orice bariere ale cunoasterii ! insa , ca sa il intelegi cu adevarat , ai nevoie de multa rabdare si de o atentie uriasa , poate chiar de mai multe vizionari , daca nu prinzi esenta de la inceput !
  • adyman
    pe 21 Februarie 2012 03:23
    cel ce a scris sinopsisul a gresit un pic...calatoria spre Jupiter este la 2 ani dupa descoperirea monolitului pe luna, nu cu 2 ani inainte de asta, Floyd in film nu descopera nimic despre Dave, Frank si Hal.
  • IulianManea54
    pe 02 Ianuarie 2012 09:50
    Un film bizar.
    Un film care iti pune rabdarea la incercare, dar in acelasi timp iti testeaza si abilitatile psihice.
    Un film care explica toata istoria omenirii in cateva imagini si scene figurative.
    Un film despre trecut, prezent si viitor
    Un film plin de simboluri si intelesuri ascunse.
    Stanley Kubrick a fost unul din cei mai mari regizori, iar lucrul acesta s-a vazut in 2001: A Space Odyssey.
    Finalul are un impact cutremurator asupra unui om care incearca sa inteleaga ce se intampla acolo.
    Cineva spunea "A-nceput viitor". Lucrul acesta l-a accentuat si Kubrick in cel mai controversat film al vietii sale.
  • AX3L_91
    pe 13 Decembrie 2011 18:09
    E printre singurele filme care nu le-am inteles exact 100% adica cum sta cu evolutia.Spre ex n-am inteles ce era cu monolitul ala de pe luna,care este scopul si puterea lui,sau probabil ca asta este si ideea.Cu cat e mai misterios cu atat e mai palpitant.Oricum din filmul asta vad ca s-au inspirat multe filme.Daca poata sa imi spuna si mi-e cineva ce este cu monolitul ala, eu sunt fericit.
  • silvia2009
    pe 07 Noiembrie 2011 14:55
    Este un film reusit despre evolutia omului, despre uneltele sale, despre curiozitatea sa tipica, despre inventiile sale uimitoare: calculatorul, navele spatiale, etc
    Insa deocamdata nu are o explicatie certa privind moartea si viata dupa moarte. Asta ramane ca fiind ultima sa provocare.
  • sandutheodor
    pe 21 Octombrie 2011 00:38
    este penal pe vremea acea o fi fost bun dar acum daca il vezi e o pierdere de timp
  • ChrisfloydOS2001
    pe 19 Septembrie 2011 01:02
    uite cum sunt cacati la gurita care nu inteleg nimic pe siteul asta...
  • Octaz
    pe 15 Septembrie 2011 12:22
    Un film cu o dificultate enorma de intelegere, dupa cum se spune si in sinopsis, ai nevoie de multa multa rabdare si dorinta de intelegere pentru a capta ceva... mai ales ca foarte mare parte din film e pura muzica si foarte putina actiune,numai bun sa te adoarma.Si ca veni vorba de actiune, a fost destul de nesincronizata, nu a avut legatura si nu a avut final, sigur asta am inteles eu, poate ca nu am ajuns la capacitatea de a intelege un asa film, dar din ce am vazut azi, raman la nota 6 pentru imagini,muzica si ideea pe care au vrut sa o transmita ( si sunt sigur ca a fost una geniala). Daca vrei totusi sa urmaresti un SF, catuta orice altceva :) daca vrei insa sa urmaresti un documentar si o eventuala ipoteza a existentei noastre urmareste filmul asta, si inzestreaza'te cu multa rabdare .
  • FlorinMovieFreak
    pe 30 Martie 2011 05:39
    Este o temelie .. a dat si-a influentat tonu' multor filme care i-au urmat .. tin minte ca acele modele de scaune sau canapele de pe holul navei de la inceputul filmului .. erau roz spre rosu .. se regaseau (nu stiu daca mai sunt si astazi) pe culoarele shop-urilor din City Mall .. like what a vision :) nu mai zic de muzica .. de efecte speciale .. acting .. si acel final .. mindblowing .. Kubrick ne-a cucerit pe toti .. Jos Palaria !
  • CristiN
    pe 03 Februarie 2011 01:50
    Ce pot sa zic , mie mi-a placut filmul . Fiecare cu genurile lui . Gusturile nu se discuta .
  • almar
    pe 01 Februarie 2011 21:13
    Imi pare rau ca nu-s atat de batran incat sa-l fi vazut in '68. Mi s-ar fi parut revolutionar, genial, profund s.a.m.d.
  • mihaelatb
    pe 10 Octombrie 2010 20:36
    este unul din filmele mele preferate, nu numai pentru coloana sonora "Asa grait-a Zaratustra", cat mai ales pentru mesaj, Se apropie ziua cand masinile vor incepe sa -i execute pe indezirabili -oamenii - Filmul e greu de urmarit si daca nu ai venit sa-l intelegi, pleci!
    Eu zic ca merita! e altceva decat "Planeta maimutelor"
  • Sergiu.Lobont
    pe 13 Septembrie 2010 21:11
    O contemplare a neantului care se interpune inaintea laturii umane si mai....... hai sa fim seriosi! Daca lasam doar primul rand din comment toata lumea ar fi fost de acord cu toate ca ceea ce am zis nu are nici o legatura cu ce s-a intamplat in film. Cand vreau sa meditez fac yoga, cand vreau sa vad un un film apoi ma uit la film. De-abia astept comentarii la ceea ce am scris dar fara replici de cocalari gen: "nu ai neuroni" "eu sunt cool si tu esti nashpa" "ce sa ceri de la unul ca tine" "mai ai mult pana sa intelegi filmul" "du-te uita-te la Twilight" Nu, replici inteligente. Astept comentarii de la cei dinaintea mea care au meditat asupra filmului si si-au schimbat modul de viata in urma vizionarii filmului. Doar din partea lor, pe cocalari nu-i bag in seama. Puteti sa-mi dati dislike-uri pana faceti osteoporoza.
  • titihenry
    pe 07 August 2010 15:47
    chiar daca e mai greu de urmarit, acest film este genial!
  • Chelbos
    pe 23 Iulie 2010 02:27
    tocmai ce l-am vazut si inca incerc sa imi dau seama ce s-a intamplat. nici nu stiu a fost bun sau slab filmul. nu stiu nici cum de am rezistat pana la final. dupa un film ca asta iti pui multe intrebari. singura faza inteleasa a fost aia cu maimuta si cu osul :))
  • lelu
    pe 02 Iunie 2010 21:47
    nu prea am inteles filmu... la un moment dat se rupe ceva si nu mai inteleg
  • Krakatau
    pe 07 Mai 2010 20:22
    Ii dau 8 pentru geniul lui Kubrick, pentru coloana sonora, pentru ca este un deschizator de drumuri pt genul SF si pentru mesajul transmis. Insa mi s-a parut plictisitor.
    Superba secventa cu maimuta X descoperind utilitatea uneltelor. Muzica superba.
  • aayana
    pe 21 Aprilie 2010 23:07
    Încă nu l-am văzut, am cedat după primele 30 de minute dar asta nu înseamnă că am renunţat să-l mai văd. Este genul de film pentru care sigur finalul spune totul şi merită rezervată o bucată de timp special pentru el. Bineînţeles, şi dispoziţia necesară. Cam la fel am văzut şi Pulp Fiction iar în final am spus WOW!
  • klaudya_e
    pe 01 Aprilie 2010 02:13
    f. interesanta ideea..f. criptica..insa stilul lui kubrick e mult prea slow pt. mine;)
  • alexandru_d
    pe 31 Martie 2010 22:57
    E primul film marca Kubrick vazut pana acum. Rabdarea mi-a fost alaturi ... insa pot spune ca este un film dificil de inteles pe deplin.
  • alin_06
    pe 01 Martie 2010 22:31
    Filmul "Odiseea Spatiala" e cel mai bun SF din istorie
  • andreyuzzu
    pe 28 Ianuarie 2010 08:58
    clar de la el a plecat cinemtografia SF si pana in ziua de azi nu s-a facut un sf mai bun. E mai mult decat un film e o opera de arta. In afara de poveste care e geniala scena cu "blue danube" in care sunt prezentate navele in spatiu e cel mai frumos moment din istoria cinematografiei.
  • Sonki
    pe 07 Decembrie 2009 01:11
    in primul rand... odiseea este FILMUL, dupa parerea mea. Nu e usor de inteles, nu e prea multa actiune, nu e carne vanturata fara motiv, nu explodeaza chestii, deci nu e genul de film pentru amatorii de forme fara fond (dar cu fund, sa spunem asa). E ciudat sa vad asa de putine comentarii, dar na... In orice caz, Odiseea este una din marile mele obsesii si pot sa spun ca de fiecare data cand l-am vazut am descoperit lucruri noi si niciodata nu m-am plictisit. Ce-i drept e nevoie de perioade de recuperare (si gandire) dupa fiecare vizionare.
  • Chiinaski
    pe 05 Aprilie 2009 19:10
    Filmul meu favorit, o meditatie vizuala unica asupra originei si evolutiei omului si asupra locului sau in univers... O experienta unica, catartica, insa nu pentru oricine.
  • Nae
    pe 07 Septembrie 2004 12:02
    un film cu o putere de expresie incredibila. un film la care adormi ca dupa un somnifer, daca nu ai doza potrivita de rabdare si perseverenta.
    dar este un film genial
  • pe 04 Septembrie 2004 16:46
    dementiala meditatie referitoare la conditia umana, realizata genial din punct de vedere vizual, dar necesita inarmare cu rabdare serioasa.