Sinopsis

2009: Lost Memories este un film sud-coreean regizat de Lee Si-myung. A fost distribuit de CJ Entertainment si lansat la 1 februarie 2002. Regizorul japonez Shohei Imamura joaca rolul unui istoric in film.

Intr-un viitor alternativ, in care peninsula coreeana inca mai face parte din imperiul japonez, Sakamoto, un agent BIJ (Biroul de Investigatie Japonez) de origine coreeana si partenerul sau japonez, Saigo, incearca sa rezolve un caz ciudat in care teroristii nationalisti coreeni incearca sa fure un artefact arheologic misterios. Initial, Sakamoto este important pentru caz din pricina abilitatii sale de a se face inteles cu teroristii. Mai tarziu ii este luat insa cazul cand se descopera ca tatal sau a avut ceva implicatii in grupul terorist. Dorinta lui Sakamoto de a rezolva cazul este amenintatoare pentru puternica Fundatie Inoue. Acest lucru il motiveaza si mai mult iar dupa ce face cateva descoperiri pe cont propriu, i se releva faptul ca realitatea nu e asa cum ar trebui. Astfel isi impune noua misiune de a reda istoria pe calea cea dreapta.

Filmul arata o istorie alternativa, in care se presupune ca Hirobumi Ito nu ar fi fost asasinat de An Jung-geun in Harbib, China anului 1909. Aceasta schimbare va avea ca rezultat domnia lui Ito, in care Japonia, o forta militara si industriala, se aliaza cu Statele Unite impotriva Germaniei in cel de-Al Doilea Razboi Mondial (o bomba atomica loveste Berlinul in 1945). Actiunea filmului se petrece in anul 1909, la 100 de ani de la presupusa asasinare a lui Ito. Autorul Tom Vick spune ca tema filmului o reprezinta dorinta cinematografiei coreene de a "transcende in timp si amintiri", o tema care spune el este de asemenea reflectata in filme contemporane precum Flower Island (2001), Il Mare (2000) si Bunjee Jumping of Their Own (2000).