Sinopsis

„STUDIO 54” este numele celui mai celebru local de noapte new-yorkez din a doua jumatate a anilor '70, situat in Manhattan, pe West 54-th Street (de unde si indicativul „54”). Proprietarii sai, Steve Rubell si Ian Schrager si-au dorit inca de la inceput sa faca din acest disco-bar ceva diferit de tot restul. Si, intradevar, la numai sase luni de la inaugurare, „STUDIO 54” devenise, in octombrie 1977, cel mai comentat local din New York. Cel la care toata lumea voia sa mearga, dar nu oricine avea acces.

In „STUDIO 54” se va intra „dupa ochi”, desi fara vreo discriminare de ordin social, rasial ori sexual. Steve Rubell se posta pur si simplu la usa si permitea, sau refuza accesul inauntru, dupa un criteriu extrem de subiectiv, ce cumula aspectul fizic al persoanei cu potentialul ei (probabil) de petrecaret. Printre marii respinsi: Caroline si Jack Kennedy, Roberta Flack, presedintele Ciprului. O vreme, nici Frank Sinatra nu a fost admis.

Odata ajunsi inauntru, clientii stiau ca sunt liberi sa faca tot ce poftesc. Intr-o fuziune fara cusur, celebritati si ilustri anonimi, heterosexuali si homosexuali, milionari si sarantoci se dezlantuiau pe toate planurile, timizii fiind incurajati de personalul localului (toti tineri, frumosi si ... prietenosi) sa ia parte la frenezia generala. Muzica, dans, alcool, droguri s.a.m.d.

„STUDIO 54” si-a creat repede un grup de clienti constanti, format din celebritati ale vremii: Bianca si Mick Jagger, Halston – designerul nonconformist, Rod Stewart, Elton John, Andy Warhol, Liza Minelli, David Frost, Paul Simon, Carol Lynley, Candice Bergen, Ryan O’Neal, Art Garfunkel, Truman Capote, Diana Ross, Dolly Parton, Elisabeth Taylor, Cher, Farah Fawcett, Paloma Picasso. La inceputul lui 1980 De Niro, Pacino, Lauren Hutton, Gere, Michael Jackson, Stallone, Oliver Stone – au devenit si ei obisnuitii localului. Unii dintre acestia isi serbau aniversarile. Altii veneau, pur si simplu ca sa isi gaseasca un partener de o noapte. „E cel mai grozav loc de agatat din lumea asta” – spunea faimoasa creatoare de moda Diana von Fürstenberg. Asa stând lucrurile, nu e de mirare ca o parte a societatii a reactionat cu indignare, sanctionând cu comentarii severe ceea ce se intâmpla in fiecare noapte la „STUDIO 54”. Numai ca, pe masura ce calificativele negative (de la „cârciuma bisexuala” pâna la „Sodoma si Gomora moderna”) se inmulteau, crestea si faima localului.

Viata lui a fost, insa, scurta. In primavara anului 1980, Rubell si Schrager sunt trimisi la inchisoare pentru ... evaziune fiscala. „STUDIO 54” continua, schimbându-si de doua ori proprietarii si isi va inchide portile definitiv, in martie 1986. Desi pusi in libertate destul de repede, Rubell si Schrager (care, ulterior, vor pune cu succes pe picioare un lant hotelier) nu vor putea repeta irepetabilul. „STUDIO 54” ramâne un unicat si o legenda.