Ideea a fost bună, imaginea la fel, stil anii 90 cu apartamente vechi si incărcate de familii strângătoare, atmosferă gri și apăsătoare, filmul se axează pe cum văd oamenii evenimentele din decembrie 89. Totuși, puțin plictisitor, cum văd că li s.a mai părut și altora pe aici.
tarasro
pe 22 Ianuarie 2024 01:30
Ce film! O călătorie în realitatea de sub fereastră! Ironie și umor fin!
aconcagua
pe 28 Decembrie 2021 19:16
m-a binedispus, am ras, se vede calitatea celor ce au contribuit la realizarea acestui film... abia astept sa-l revad :)
dan_loghin
pe 12 Aprilie 2018 11:52
Superb...L am vazut acum cîtiva ani si acum l am revazut ... O fină satiră ...La fel ca si alte filme , nu e pt oricine ! Comm ul lui cezarica 21, defineste destul de bine filmul .
balta67verde
pe 24 Octombrie 2016 17:33
Ceva nu-mi pica bine la acest film, nu stiu exact ce, dar m-a plictisit. Am DVD-ul acasa, l-am revazut a doua oara si tot nu m-a impresionat.
ZHR_MHL
pe 20 Octombrie 2016 13:39
prea ca la tara...serios vorbind, filmul e nemaipomenit, bravo, de vazut macar o data pe an...
andystarx
pe 11 Decembrie 2015 01:10
Un alt film romanesc dezamagitor ! O mai mare prostie ca asta ,rar am vazut !Chiar si jocul actorilor ,mi s-a parut foarte slab,de evitat !
george_nicolau
pe 23 Octombrie 2015 19:37
Filmul este bun din parte mea un 10. Pt. coloana sonora 6, cred ca ar trebui subtitrate filmele romanesti .. :(
Claudynho
pe 21 Februarie 2015 20:28
Un film bunicel spre bun . Dupa parerea mea Mircea Andreescu a facut umorul in comedia asta .
FreeCinema.ro
pe 22 Ianuarie 2015 18:23
Înrudit cu filmul Niki Ardelean, colonel în rezervă, regia Lucian Pintilie, A fost sau n-a fost? ne introduce în infernul românesc, o cumplită lipsă de orizont, un sentiment al claustrării, al perpetuării aceluiași univers îngust și mohorât....
[ http://www.freecinema.ro/film/a-fost-sau-n-a-fost/#3 ]
bizonul
pe 23 Decembrie 2014 18:58
Televiziunea nationala, postul Tv. suprem si da doua file unul dupa altul in timpul noptii. Cat i-i ziua de lunga nici pe Tv. 1, dar nici pe Tv. 2 nici un film. Asta se repeta mereu si nu acidental. De obicei filmele se programeaza seara 20.00 -20.30. Toti cinefilii si iubitorii de film asta ora o agreiaza. Cine mama naibi sta in timpul noptii sa vezi filme. Nici pensionarii macar, poate niscaiva lunatici. Ce programatori se gasesc aici ? Va falimentati sigur si prin prostia voastra scapati de cei care v-au iubit de cand a aparut televiziune si pe la noi. Pai aveam filme inainte de 89 mult mai multe si la ore acesibile tuturor, cu reluare a doua zi pana in pranz ptr. cei din schimbul 3. Aveam teatru si seriale, telecinemateca si teleenciclopedii, sport, etc. Acum aproape nimic. Un concert cu Tudor Gheorghe , exceptional, l-a preluat Antena 3, cel mai infect si murdar trust. De ce nu a fost transmis de Tv. 1 ? dar ce aveti in cap ?
cezarika21
pe 02 Iunie 2014 16:05
Un oraş provincial din categoria celor „în care nu se întâmplă nimic”, ca să-l parafrazez pe Mihail Sadoveanu, este scos din letargia cotidiană de o emisiune de la un post TV local în care un jurnalist îşi asumă sarcina ambiţioasă de a afla dacă a fost sau nu revoluţie în oraş în 22 decembrie 1989. Sosiţi în studio după ce alţi „revoluţionari” renunţaseră în ultima clipă la şansa de a-şi povesti isprăvile, profesorul Mănescu şi pensionarul Pişcoci, plus spectatorii ce intră în direct prin telefon, dezvăluie că localnicii au făcut şi ei revoluţie în felul lor, implicându-se într-o cauză în care nu credeau cu adevărat.
Realizat în stil minimalist, cu mijloace puţine, filmul lui Corneliu Porumboiu impresionează prin replicile spumoase şi printr-un umor de situaţie dezlănţuit. Cei trei actori principali (Teodor Corban, Ion Sapdaru şi Mircea Andreescu) dovedesc o naturaleţe greu de imaginat, iar personajele devin amuzante, fără a se forţa deloc. Fiecare din cei trei este însufleţit doar de un scop meschin, asocierea lor cu un eveniment istoric fiind pur şi simplu întâmplătoare şi neintenţionată. Cei trei sunt nişte „supravieţuitori” ai unei epoci istorice, fiind comunişti în perioada regimului comunist, anticomunişti în timpul Revoluţiei şi capitalişti în noua ordine politico-socială. Nu cred în nicio doctrină, nu-i interesează ideile, ci îşi urmăresc propriul interes: acela de a supravieţui şi de a-şi realiza propriul scop meschin (de a merge la mare, de a putea să-şi plătească datoriile sau de a căpăta un oarecare renume în mediul în care-şi desfăşoară activitatea). Restul personajelor sunt specimene tipice societăţii româneşti: bârfitoarea care cască gura pe geam ca să vadă ce face fiecare, securistul devenit om de afaceri sau tolomacul bătrân care afirmă că „tot înainte era mai bine”.
Finalul filmului ne aduce cu picioarele pe pământ, dezvăluindu-ne realitatea postrevoluţionară: un oraş cenuşiu, cu străzi pustii, lumini chioare şi mizerie, cu nimic deosebită de atmosfera din ultimii ani lui Ceauşescu. Toate acestea dovedesc că principalul câştig al schimbării de regim aduse de „revoluţie” sunt alţi oameni, dar cu aceleaşi metehne balcanice.
Prin acest film, regizorul Corneliu Porumboiu duce un eveniment istoric în derizoriu, făcându-ne să înţelegem că „Revoluţia din 1989” nu a fost o revoluţie în adevăratul sens al termenului. Mareşalul Averescu definea mai demult revoluţia ca fiind o acțiune începută de intriganţi, continuată de briganzi şi încheiată de sceleraţi. La noi nu au existat decât ceva briganzi puşi pe căpătuială, ce au furat de la portocale şi până la numerele conturilor lui Ceauşescu. De vreun program revoluţionar preexistent nici nu se pune problema. „Revoluţia română” a fost, ca şi economia de piaţă românească, una originală: o succesiune de momente întâmplătoare instigate de puterile străine interesate, în urma cărora a ajuns în fruntea țării un grup de nomenclaturiști ce fuseseră anterior trecuți pe linie moartă. Nu avea oare dreptate Ceauşescu când vorbea de implicarea agenturilor străine? Nota mea: 8,5.
Iulidesprefilme
pe 02 Aprilie 2013 20:04
Aici, debutantul Porumboiu realizează un film dens în care îşi dau mâna umorul, paradoxul, absurdul...
Mie mi se pare ca majoritatea filmelor romanesti de dupa '89 arata de parca ar fi piese de teatru.nu filme.Un mod ciudat de a vedea filmul din punctul de vedere al producatorilor.,actorii joaca binisor,insa atmosfera este una trista..
lili22
pe 09 Octombrie 2012 22:31
ce imi place la Porumboiu e ca vine cu ceva nou, cu alti actori, alte idei.Ca ne-am saturat sa vedem aceleasi fete pe ecran.
FunnyX
pe 24 Septembrie 2012 13:20
Unul dintre filmele romanesti facute dupa 1989 care nu trebuie ratate. Pentru bugetul de care a dispus, chiar e un film bun. Si trateaza un subiect sensibil. Excelent revolutionarul Manescu. Simpatic personaj. Insa nu e un film pentru toate categoriile ce cinefili. Iti trebuie "ceva" pentru a-l intelege, pentru a putea ride de ceea ce se intimpla in film. Imi place stilul lui Corneliu Porumboiu.
margott
pe 20 Februarie 2012 16:39
Mai mult satira decat comedie, un film care se distinge prin originalitate in peisajul cinematografiei romanesti.
kalimat
pe 10 Octombrie 2011 19:56
Unul dintre cele mai proaste filme romanesti
sunet groaznic, fara coloana sonora, imagine predominant gri, atmosfera deprimanta, plictisitor, foarte plictisitor!!! iar subiectul, banal!!! suntem in anul 2011. oare alte perspective de film nu exista, in afara de obsesia noastra recurenta: revolutia?!
Loerelei
pe 19 Mai 2011 02:11
Cum spune o replica din film - ''DE CACAT''!!!PENIBIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIL
carutaro
pe 26 Februarie 2011 14:30
Ca orice film romanesc sunetul lasa de dorit... nu inteleg de ce inca nu am invatat ca trebuie sa si auzim ceva din ceea ce spun actorii aceia...pacat de munca lor
Gestapo
pe 24 Ianuarie 2011 11:44
Dialogurile din timpul 'emisiunii' sunt savuroase :))
Iamsaved
pe 18 August 2010 15:35
Acum vazand titlul mi-am amintit ca am vazut si eu acest film,uitasem sincer de el.Acum incerc sa imi recreez sentimentele de atunci cand l-am vazut si nu mi-a fost chiar asa de greu.Mi-am amintit ca filmul mi-a lasat in general o impresie buna si ca de la vizionarea lui am inceput sa ma uit la filme romanesti facute dupa revolutie,filme care m-au impresionat.
pe 24 Februarie 2010 21:54
[...] Sinopsis-ul îl găsiţi peste tot. [...]
sweetmaria
pe 21 Decembrie 2009 16:08
mi-a placut tot la fimlul acesta: actorii geniali, regia, scenariul. inainte sa vad a fost sau n-a fost? nu aveam curaj sa ma uit la filme romanesti, acum sunt fan.
stncndr
pe 30 Octombrie 2009 17:44
Mare panarama de film, Filantropica este mult peste.
pe 18 Decembrie 2007 18:55
Unul dintre cele mai bune filme romanesti din toate timpurile !!!...
Nimic nu e fortat, scenariul este foarte bine scris (scena din studio este perfecta), actorii au fost alesi bine (nu au acel aer fortat de vedete puse sa joace oameni mediocri),coloana sonora este absolut bestiala (nu e un teren prea elevat,dar nu cred ca ma insel), are un umor adorabil... Ce mai, e un film pe care il vezi,dar mai ales il revezi cu mare placere ! Nu pot decat sa fiu incantat ca noul val de regizori s-a pus pe treaba. Astept noile creatii ale lui C.Porumboiu, Cristi Puiu, Tudor Giurgiu, C.Mungiu...
pe 15 Octombrie 2006 14:07
Genial. Cel mai bun film pe care l-am văzut anul ăsta. Am râs cu lacrimi şi m-a pus pe gânduri, mai ales că filmul e inspirat de persoane pe care le-am cunoscut în realitate.
emanuel
pe 02 Octombrie 2006 17:06
Super tare, Cata!
Sper ca nu te-am stresat prea tare cu rasul meu, din cate stiu erati in randul din spate si tu si Cristina...
(Nu m-am putut abtine cand am vazut parerea pe site cu numele tau, sa nu scriu ceva...)
Si apropo, sunt de acceasi parere cu tine! Filmul rules! L-am vazut de 6 ori! :-)
pe 02 Octombrie 2006 17:03
cel mai tare film romanesc de la filantropica incoace. am simtit ca in sfarsit si de la filmele romanesti se poate iesi cu zambetul pe buze.
pe 19 Septembrie 2006 15:16
mai multe informatii: http://www.42kmfilm.ro
pe 29 Aprilie 2006 17:04
Am jucat ca figurant in acest film si pot sa va spun ca dl. Porumboiu este un mare regizor. Stie cum sa lucreze cu oameni de toate varstele si cum sa ii abordeze. Pacat de conditiile din Romania, ca oameni ca el ar trebui sa primeasca mai mult.
[ http://www.freecinema.ro/film/a-fost-sau-n-a-fost/#3 ]
Realizat în stil minimalist, cu mijloace puţine, filmul lui Corneliu Porumboiu impresionează prin replicile spumoase şi printr-un umor de situaţie dezlănţuit. Cei trei actori principali (Teodor Corban, Ion Sapdaru şi Mircea Andreescu) dovedesc o naturaleţe greu de imaginat, iar personajele devin amuzante, fără a se forţa deloc. Fiecare din cei trei este însufleţit doar de un scop meschin, asocierea lor cu un eveniment istoric fiind pur şi simplu întâmplătoare şi neintenţionată. Cei trei sunt nişte „supravieţuitori” ai unei epoci istorice, fiind comunişti în perioada regimului comunist, anticomunişti în timpul Revoluţiei şi capitalişti în noua ordine politico-socială. Nu cred în nicio doctrină, nu-i interesează ideile, ci îşi urmăresc propriul interes: acela de a supravieţui şi de a-şi realiza propriul scop meschin (de a merge la mare, de a putea să-şi plătească datoriile sau de a căpăta un oarecare renume în mediul în care-şi desfăşoară activitatea). Restul personajelor sunt specimene tipice societăţii româneşti: bârfitoarea care cască gura pe geam ca să vadă ce face fiecare, securistul devenit om de afaceri sau tolomacul bătrân care afirmă că „tot înainte era mai bine”.
Finalul filmului ne aduce cu picioarele pe pământ, dezvăluindu-ne realitatea postrevoluţionară: un oraş cenuşiu, cu străzi pustii, lumini chioare şi mizerie, cu nimic deosebită de atmosfera din ultimii ani lui Ceauşescu. Toate acestea dovedesc că principalul câştig al schimbării de regim aduse de „revoluţie” sunt alţi oameni, dar cu aceleaşi metehne balcanice.
Prin acest film, regizorul Corneliu Porumboiu duce un eveniment istoric în derizoriu, făcându-ne să înţelegem că „Revoluţia din 1989” nu a fost o revoluţie în adevăratul sens al termenului. Mareşalul Averescu definea mai demult revoluţia ca fiind o acțiune începută de intriganţi, continuată de briganzi şi încheiată de sceleraţi. La noi nu au existat decât ceva briganzi puşi pe căpătuială, ce au furat de la portocale şi până la numerele conturilor lui Ceauşescu. De vreun program revoluţionar preexistent nici nu se pune problema. „Revoluţia română” a fost, ca şi economia de piaţă românească, una originală: o succesiune de momente întâmplătoare instigate de puterile străine interesate, în urma cărora a ajuns în fruntea țării un grup de nomenclaturiști ce fuseseră anterior trecuți pe linie moartă. Nu avea oare dreptate Ceauşescu când vorbea de implicarea agenturilor străine? Nota mea: 8,5.
sunet groaznic, fara coloana sonora, imagine predominant gri, atmosfera deprimanta, plictisitor, foarte plictisitor!!! iar subiectul, banal!!! suntem in anul 2011. oare alte perspective de film nu exista, in afara de obsesia noastra recurenta: revolutia?!
Nimic nu e fortat, scenariul este foarte bine scris (scena din studio este perfecta), actorii au fost alesi bine (nu au acel aer fortat de vedete puse sa joace oameni mediocri),coloana sonora este absolut bestiala (nu e un teren prea elevat,dar nu cred ca ma insel), are un umor adorabil... Ce mai, e un film pe care il vezi,dar mai ales il revezi cu mare placere ! Nu pot decat sa fiu incantat ca noul val de regizori s-a pus pe treaba. Astept noile creatii ale lui C.Porumboiu, Cristi Puiu, Tudor Giurgiu, C.Mungiu...
Sper ca nu te-am stresat prea tare cu rasul meu, din cate stiu erati in randul din spate si tu si Cristina...
(Nu m-am putut abtine cand am vazut parerea pe site cu numele tau, sa nu scriu ceva...)
Si apropo, sunt de acceasi parere cu tine! Filmul rules! L-am vazut de 6 ori! :-)