In prima parte a filmului m-am plictisit, cu greu am rezistat sa nu închid filmul ,mi-am zis ce film anost ,simplu ,chiar mă gândeam deja să-i dau nota 4. Dar în partea a doua sa petrecut magia ,ideea scenariului mi se pare originala ,lăsând la o parte faptul că copilul era robot programat ,m-am regăsit în el fiindcă am crescut fara mama mea naturala .Știu ce înseamnă să tânjești după mamă,după privirea ei,după o vorbă bună sau cel mai important după o mangâiere.Sunt trăiri la care te gândești mereu ,cum ar fi sa fiu lîngă mama mea ? Cred că asta face fericit orice copil din lume : o mamă ! Nu am crezut că o să vărs o lacrimă la filmul asta ,dar sa întâmplat.M-am identificat cu personajul și am trăit acțiunea !! Mi-a plăcut mult și îl recomand cu plăcere ! Nota mea e 10 !
user-61fb80a6f0cd9
pe 15 Februarie 2023 19:36
Propaganda de 2 bani a visului umed al globalistilor care au in plan transumanismul, omul condus si sclavagit de AI si, desigur, vrajeala monumentala cu schimbarea climatica, pinguinii si extraterestrii inchipuiti care vor "invada" Terra in urmatorii ani pentru a o salva de noi insine. :D
user-62f9534390c84
pe 07 Februarie 2023 22:31
Nu credeam ca ma a atrage atât de tare încă din primele minute ale filmului. S a meritat ot timpul acordat și l recomand. Un Sf interesant și plin de emoții. Băiatul (roboțel) sper ca a luat vreun premiu la cât de bine a jucat
Giuliano, lepra mica, beshi la telenovele :))))
matew10
pe 07 Februarie 2023 09:42
Omul decăzut versus mașina care dorește sa descopere umanitatea sau ce-i mai leagă pe oameni într-o lume din ce in ce mai dezumanizata o tema riscanta dar promițătoare oferita de regizor. Un ideal, o afecțiune pentru cineva ori apartenența la un grup îl pune in încurcătura pe micul nostru protagonist. Tehnologia paradoxal îl îndepărtează de scop, aici o mașinărie super-tehnologizata incerca sa aducă un strop de speranța omului fără repere prin însăși dorința sa de schimbare in bine; însa orice lucru făcut de om are limitele sale care pana la un punct sunt normale. Simplu și complex in același timp acest film încearcă sa ne readucă pe tapet, sa ne reamintească de potențialul pozitiv din fiecare indiferent ca e uman sau nu. Restul veți descoperii singuri.
Salbaticul
pe 07 Ianuarie 2023 17:40
Un review, 50 caractere, un review, 50 caractere și încă un review=6. Emoționant spre final.
Jonns
pe 01 Noiembrie 2022 20:51
Imi place descrierea de aici de pe cinemagia. Cam ce ni se pregateste. Probabil ca in jur de 2030 va fi realitate.
GiulianoDirt
pe 03 Martie 2022 20:20
Cam siropos. Un fel de Pinocchio reîncărcat.... cu androizi. Dacă plangi la telenovele e un film pe,, valuarea"ta. Nota 4-5.
hacman_mihaela
pe 21 Aprilie 2019 17:15
Pentru cei ce au iubit povestea lui Pinochio, pentru cei ce iubesc SF in general, acest film este obilgatoriu de vazut...nu sunt un critic de specialitate sunt un consumator de filme bune. Sigur le vad cam pe toate care ma intereseaza dupa ce citesc putin descrierea(sinopsis?!)iar daca nu e suficienta mai sunt variante si in engleza. Exceptional a jucat micul David cata iubire in privirea lui...cat de mult si-a dorit sa fie iubit si el...si de mentionat felul in care a ales sa se stinga robotica cu parul strans in coama(robotica dadaca) ...cu zambetul spre David ca o adevarata "mama"...daca vreti o poveste sf uitati-va este mai mult decat emotionanta!
Aishor
pe 29 Martie 2019 01:54
O pledoarie despre dragoste. Despre cum suntem de tentați să îi abandonăm, să îi părăsim, să fugim de cei care ne oferă iubirea în dar. Să fugim din calea iubirii... Adevărul e că dragostea ne sperie cumplit când nu ştim ori nu putem să îi răspundem la fel. Filmul pare un basm pentru copii, dar nu e. Mai degrabă este un film pentru adulți, care nu se mai pot întoarce la dragostea dintâi, la inocența copilăriei. Finalul e dramatic. Dragostea învinge! Dar nu acum, nu aici, ci peste mii de ani. Dragostea învinge în sufletul de copil. Extratereştrii aceia care dau copilului şansa de a trăi un strop de iubire egalând infinitul, aceia sunt de fapt îngeri...Dragostea e divină. Şi nu o poți atinge ca muritor. Trebuie să devii nemuritor pentru asta. Să poți iubi pur...
carmen_angelus_romila
pe 22 August 2018 21:52
Filmul ne prezinta o era viitoare, o posibilitate nefasta a vietii care ne pandeste, datorata tehnologiilor uneori necontrolate, asa cum ne-o prezinta regizorul Steven Spielberg.
GeorgeLeurzeanu
pe 25 Iunie 2017 23:01
Un SF cu tente melodramatice dar care aduce in discutie idei interesante despre dragoste si inteligenta artificiala. Actorul principal Haley Joel Osment se descurca de minune si s-a mai remarcat in alte filme dramatice precum Pay It Forward si The Sixth Sense, filme care depasec in intensitatea emotia transmisa pe parcursul filmului si mai ales la final. Totusi Steven Spielberg reuseste sa lege cea mai buna ecranizare a pildei din povestea cu Pinnochio intr-o combinatie interesanta cu idei SF despre inteligenta artificiala.
Spawn705
pe 11 Decembrie 2016 04:44
Nu sunt vreun critic de filme și probabil este primul meu comentariu dar ca părere generală asta e genul de film care probabil e mai greu de digerat de către cei care sunt obișnuiți cu SF-uri "agresive". Aici nu vezi violență la chil sau scene deocheate care să transforme filmul în unul comercial cu care suntem învățați de ani buni, este un film care transmite sentimente puternice, cu o acțiune poate mai lentă și cu actori care după părerea mea joacă foarte bine. Finalul iți testează practic nivelul de empatie, sfârșitul m-a blocat complet iar coloana sonoră este pur și simplu fantastică.
cezarika21
pe 29 Ianuarie 2016 11:17
Ideea genială a programării unui android cu abilitatea omenească de a iubi, imaginată de scriitorul britanic Brian Aldiss, l-a obsedat o lungă perioadă pe cineastul Stanley Kubrick care a dorit să o transpună într-un film care să recreeze basmul lui Pinocchio într-o versiune științifico-fantastică. Marele cineast american nu a fost mulțumit de scenariile propuse pe parcursul a 20 de ani și a apelat în cele din urmă la Steven Spielberg, iar din îmbinarea ideilor celor doi regizori a apărut acest film. Din păcate, Kubrick a murit înaintea începerii filmărilor, dar Spielberg și-a ținut făgăduiala și a realizat filmul potrivit discuțiilor creative anterioare.
Povestea are loc într-un viitor postapocaliptic în care este creat experimental un android cu înfățișare de copil, ce este plasat într-o familie tânără al cărei copil era grav bolnav. Androidul este înzestrat cu capacitatea unică de a iubi, dar însănătoșirea neașteptată a copilului bolnav îi determină pe părinți să-l abandoneze pe copilul surogat. Micul David începe o călătorie epopeică pentru a găsi leacul care să-l transforme din robot în om, în dorința de a fi reprimit în familia pe care o iubea.
Ideea ingenioasă a lui Aldiss suferă alterări în confruntarea cu viziunile marilor regizori Kubrick și Spielberg, transformându-se într-o meditație filozofică și poetică cu privire la aspirația omului către iubire și la lipsa de sens a existenței în absența acestui sentiment unic. Filmul este îndrăzneț și provocator, semănând cu o introspecție în profunzimile psihologiei umane în dorința de a înțelege unicitatea omului și modul de evoluție a acestuia. Călătoria micului David prin universul hedonist și superficial în căutarea sensului existenței (asemănătoare într-un fel cu călătoria Dorotheei către Vrăjitorul din Oz) poate părea naivă unora, dar este filozofică și contemplativă ca în creațiile marilor artiști.
Filmul degajă o gamă variată de emoții, datorate în principal interpretării excepționale a micului Haley Joel Osment, având momente cinematografice strălucite ce rămân în memoria cinefililor. Părțile de început și cele din final îi aparțin lui Kubrick, iar acestea sunt în opinia mea cele mai reușite prin sentimentalismul poetic ce ne face să ne amintim de ”2001 Odiseea Spațială”, în timp ce contribuția lui Spielberg este reprezentată de miezul futurist și pragmatic al filmului, precum și de concesiile făcute în scopuri comerciale.
Îmbinând energiile și talentelor a doi mari cineaști, ”A.I. - Artificial Intelligence” este unul din filmele care merită revăzute de mai multe ori pentru a fi înțeles așa cum trebuie, iar valoarea sa se va observa mai clar odată cu trecerea timpului.
marius_radu_nicula
pe 09 Noiembrie 2015 20:42
Un film cu un scenariu bazat pe atasamentul uman. As zice ca este foarte bun. Merita vazut.
lolozilla
pe 29 August 2015 10:25
Filmul e destul de creepy mai ales in prima parte, pustiul AI e creepy rau in relatia cu oamenii, cu obsesia lui "love love love"... Lui Steven Spielberg cred ca i s-ar potrivi binisor niste filme horror mai cu buget. Ca in rest sunt putine filme ale lui unde ritmul filmului e punctul forte. Cu cat ii vad mai multe filme, cu atat mi se pare mai supraapreciat, prin faptul ca a avut oportunitatea sa regizeze filme care au devenit de referinta prin bugete mari, efecte speciale sau povestea in sine; mai putin prin calitatea regiei, care ramane una de anii '70-80. Filmul asta le are pe toate celelalte: buget mare, efecte speciale, poveste interesanta, dar foarte lung si lent.
kakapiciu
pe 21 Februarie 2015 01:16
Un film destul de emotionant insa pana la partea de final este plictisitor.
defav
pe 03 Ianuarie 2015 20:25
Desi nu sunt mare fan SF, pot spune ca acesta e un film foarte reusit, nu urmareste gadget-urile viitorului ci latura umana , moralizatoare , care e foarte interesanta si emotionanta .Deci o idee originala , realizata excelent .
madina
pe 06 Noiembrie 2014 22:54
filmul nu m-a plictisit deloc, din contra; daca ar fi sa ii dau o nota, de la 1 la 5, cred ca ar fi 4+ . nu am stiut cat dureaza , asa ca de multe ori credeam ca a ajuns la final (chiar si asa, daca era sa se termine in alte momente, tot l-as fi considerat un film bun) si am fost placut surprinsa sa constat ca nu si curioasa ce mai urmeaza; mi-a placut felul in care au fost imaginati extraterestii, cred ca este cea mai apropiata repezentare a lor de ceea ce imi imaginez si eu ca ar putea exista ca specie.
MrJuVe
pe 22 Ianuarie 2014 21:53
O leşinătură dă film dă doi lei dă vai dă capu lui care este, deci, un film leşinat.
mihaelatb
pe 18 Octombrie 2013 01:34
este ca un poem inchinat dragostei. Dar de data asta, a dragostei unui copil fata de mama. Un film extrem de sensibil cu o multime de replici memorabile. Cea de la inceputul filmului mi se pare esentiala. " Daca un robot poate iubi sincer o persoana, ce raspunderi are acea persoana fata de robot? " , Gigolo Joe are un raspuns "Dar nu te iubeste, David. nu te poate iubi. Nu esti din carne si sange. Ne-au facut prea inteligenti, prea iuti, de aceea ne urasc." , dar raspunsul lui David, este de fapt dorinta tuturor copiilor dintodeauna "mami nu ma uraste! Pentru ca sunt special si unic! Pentru ca nu a mai existat cineva ca mine! ...mami o sa-mi citeasca, o sa-mi cante, si o sa m-asculte ce-i spun, si o sa-mi zica in fiecare zi ca ma iubeste"
SarpeleCocosat
pe 06 Septembrie 2013 12:09
Singurul lucru care-i lipseste filmului e un decor mai credibil.. nu poti plasa un astfel de subiect in zilele noastre. In rest n-am ce sa-i reprosez; recomand oricui!
cosmin742000
pe 28 Februarie 2013 02:26
Un film pentru copii marca Steven Spielberg...........................
cosmin_kedii
pe 17 Ianuarie 2013 09:58
Stephen Spielberg din nou conduce un film excelent O capodoperă subestimata de la unul din cei mai mari regizori al timpului nostru.
margott
pe 22 Octombrie 2012 23:23
De unde atata originalitate in film, cand se vede clar ca lumina zilei ca David e un Pinocchio al viitorului ? Nu intamplator, la un moment dat in film, mama ii citeste lui David din cartea lui Carlo Collodi. Un film frumos, dar prea melodramatic.
nikkolle
pe 27 August 2012 14:05
Incredibila povestea prezentata in acest film ! Nu ai cum sa nu ramai uimit si sa fi indiferent la ceea ce ne prezinta Steven Spielberg ! M-a impresionat pana la lacrimi iubirea pe care a manifestat-o David fata de "mama" lui ! O iubire eterna ! Iar pe baza acesteia ia nastere speranta ca intr-o zi o va gasii pe Zana Albastra care il va transforma intr-un baietel adevarat ! Cu siguranta merita vazut ! :X:X:X
johny_one
pe 22 Iulie 2012 13:11
It's about love! credeam ca le am vazut pe toate ... foarte originala povestea cu david:D
foarte bun.
anonymous.6229028630c4f
pe 11 Martie 2012 21:18
Comentariu șters
Utube
pe 12 Februarie 2012 19:58
Este un film emoţionant la care cu cât spectatorul se gândeşte mai mult, după ce l-a vizionat, cu atât găseşte mai multe întrebări referitoare la peliculă precum şi idei pe care aceasta doreşte să le transmită. Subiectul filmului, la prima vedere, pare destul de simplu: dorinţa unui robot, creeat cu intenţia de a fi o copie perfectă şi fidelă a fiinţei umane din toate punctele de vedere atât fizic cât şi psihic, de a atinge perfecţiunea desăvârşită a creaţiei, adică de a fi asemeni creatorului său. Spectaculos, dar această idee care, din punct de vedere biblic este percepută ca ţintă supremă a urmaşilor „decăzuţilor” Adam şi Eva, este transpusă în film într-un timp viitor neprecizat, dar posibil destul de apropiat, o regăsim şi în câteva din poveştile umanităţii, cum ar fi în arhicunoscuta poveste „Pinochio” (personajul Pinochio) sau mai modernul film serial „Star Treck” (personajul Data).
Filmul transmite un mesaj foarte emoţionant, a cărui scop final, devastator pentru sufletul unui cinefil sensibil, este ca băieţelul să fie iubit de mama lui. Tragedia peliculei rezultă tocmai din dihotomia dintre realitatea cunoscută şi dorinţa băieţelului, realitatea fiind faptul evident că toate mamele îşi iubesc copiii iar dorinţa lui generând ideea că a fost abandonat sufleteşte de către mama lui pentru că nu este real asemenea oamenilor.
Aventura băieţelului, de a deveni uman, seamănă izbitor de mult cu un mixaj între aventurile a două personaje din poveştile clasice, „Pinochio” şi „Alice în Ţara Minunilor”, iar unele scene din film seamănă cu scenele din poveştile respective, de remarcat fiind scena întâlnirii cu înţeleptul din Oraşul Roşu. Mai există o scenă care ne arată stilul subtil al directorului filmului de a induce cinefilului o stare de emoţie ce răzbate dincolo de limitele restrânse ale planetei pe care trăim spre nemărginitul Univers şi aceasta este scena în care pe cer răsare luna, scenă utilizată şi în filmul „E.T.”, cu acelaşi efect emoţional, dar în această peliculă fiind completată cu întrebarea dezarmantă şi plină de subânţelesuri, a băieţelului, atunci când o zăreşte răsărind: „Este adevărată?”.
Efectele speciale sunt foarte reuşite iar coloana sonoră deasemenea, ca să nu mai vorbim de actori care-şi interpretează rolurile fără cusur, băieţelul robot fiind magistral.
Filmul mai prezintă competiţia ascunsă dintre fraţi, lupta pentru ca unul să ocupe o poziţie privilegiată, faţă de celălalt, în relaţiile cu părinţii, prin îndemnuri adresate fratelui mai naiv de a săvârşi fapte care să-i aducă pedepse din partea părinţilor şi decăderea în ochii acestora. Deasemenea mai este prezentată frica oamenilor naivi şi creduli faţă de orice este nou şi incontrolabil, dorinţa ancestrală şi animalică de circ şi sânge.
Finalul este unul fericit dar în el se observă, din nou, amprenta incontestabilă a directorului filmului. Interesant de remarcat dar această peliculă are două finaluri posibile, prezentate unul în continuarea celuilalt, unul fiind trist şi unul mai fericit dar total neşteptat şi imprevizibil. Mai concret, este posibilă vizionarea filmului până la primul final, cam 20 de minute înainte de sfârşit, şi oprirea vizionării acestuia fără ca pelicula să-şi piardă din logică, mesaj transmis şi valoare.
Ultimele 20 de minute ale peliculei sunt şi mai incredibile, decât filmul în sine, dar aduc cu ele ideea de împlinire a căutărilor băieţelului robot, generând emoţii de vibraţii înalte în sufletul cinefilului, ideea că, oricât ar fi de grele şi de anevoioase, căutările, în viaţă, nu trebuie abandonate niciodată, pentru că răsplata împlinirii poate aduce fericirea sublimă chiar dacă timpul trăirii acestora este efemer.
Vizionare plăcută!
LavyBogdy
pe 07 Ianuarie 2012 11:05
O lume futuristă care aduce numai distrugere interioară și haos în mediul înconjurător. Mașinile și drumurile mi s-au părut atuurile dar oricât de mult am avansa tehnologic, un lucru e cert : nu scăpăm de medicamente.Nu-mi pot imagina viitorul atât de robotizat încât copiii ajung să fie înlocuiți de roboți : care nu știu decât să iubească,nu se îmbolnăvesc etc;absolut idioată ideea.H.J. Osment e doar un puști dar interpretează rolul ca un om matur.
Gizmogremlin
pe 20 Noiembrie 2011 19:33
Un film care va dainui...o capodopera. Haley Joel Osment o perfecta alegere pentru acest rol, nimic "perisabil" in film, o superba invataura: granita dintre viu si "masina" nu poate fi precizata in orice context. Uneori "masina" e mai vie decat carnea...si mult mai spirituala si mai inteligenta.
Pillowman
pe 16 Septembrie 2011 20:30
Superb film foarte emotionant, aveam 15 ani cand l-am vazut prima oara, nu stiu, are ceva in el, e special.
L-am mai vazut de cateva ori, sfarsitul ma face sa plang....
danymury
pe 06 Septembrie 2011 23:22
pentru mine a fost o capodopera...extraordinar film...recomand la toata lumea..
xerses
pe 27 August 2011 23:44
Un film bun pe care mi-a facut mare placere sa-l revad.
APRIL5inoubliable2014
pe 13 Mai 2011 19:14
ecuatie finala cu n necunoscute, unde n = 1
R.M. = resurse minerale limitate la mine
'David' = Elena Dorobantu '79
Cybertronics = ?
'Teddy' = DerTody (2006) = T.F. + C.F.P.
'David' = Elena Dorobantu 2011 & still adopted by them since 1979
P.S. = inoubiable = an unforgettable experience = unforgettable = unvergeßlich
xanixade
pe 05 Mai 2011 22:23
Era pe undeva o reclama... cu o lampa de birou, scoasa afara, parasita, incepe ploaia, si un cantec sfasietor de vioara parca in fundal...
la sfarsit, motto-ul: E doar o lampa. Poate fi oricand inlocuita cu una mai buna.
Reclama aceasta e cu mult mai buna ca intreg filmul.
alecs.bradeni
pe 25 Aprilie 2011 00:59
eu zic ca e un film obligatoriu de vazut...il recomand
dorincool
pe 17 Aprilie 2011 05:08
Recomand cel mai tare film de genul asta..ideea bestiala ;)
jude
pe 15 Martie 2011 20:15
l-am vazut aculm cativa ani si stiu ca m-a impresionat foarte mult...m-a impresionat pana la lacrimi...poate am sa-l revad si o sa am alta impresie (nu o sa imi dea lacrimile:) )Oricum, e un film de oscar...
Sergiu.Lobont
pe 24 Ianuarie 2011 03:31
Ok, sa filozofam putin. Oamenii creeaza roboti, carora le imprima o inteligenta mult superioara celei umane. Cu toate astea in absolut orice productie cinematografica care pune in fata un om cu un robot, omul iese invingator (seria Terminator) sau cel putin il pune pe robot intr-o serie intortocheata de situatii primejdioase (vezi filmul curent). Nu e o paradigma?
Sa ne intoarcem la film. Mie mi s-a parut ca filmul a fost o provocare imensa pentru Haley Joel Osment dar si-a dus rolul la capat cu brio. Toata desfasurarea de forte de pe parcursul filmului mi s-a parut una u un scop final precis, cu alte cuvinte Spielberg a stiut ce vrea de la film. Acum, cat de complex este scenariul? E suficient de complex incat sa iti petreci 145 de minute urmarind filmul. Efectele sunt teribil de bine lucrate pentru anul respectiv. In concluzie o aventura SF filmata in 67 de zile bunicica atat pentru amatorii de SF cat si pentru ceilalti.
PS: Nu stiu de ce mi s-a parut ca Jude Law a fost ales doar ca si o contributie la partea comerciala a filmului... sa mai umple niste locuri in sala... asta bine-inteles ca nu vrea sa insemne ca rolul lui ar fi lipsit de importanta... ba din contra, a dat un plus de jovialitate imaginii per ansamblu a filmului.
Octaz
pe 07 Noiembrie 2010 11:49
Regizat de Steven Spielberg,filmul nu avea cum sa nu iasa bun.Totusi ceva nu a mers,ceva nu a ajuns la inima,a fost doar o poveste al unui "copil" care vroia sa devina adevarat precum in "Pinochio".L'as cataloga mai mult la genul Drama decat la SF pentru ca in general filmul e facut sa para o drama. Insa pentru o idee mai originala trebuiau sa mai adauge cateva scene de fantezism chiar daca a avut cateva acestea nu prea au impresionat.Ramane insa un film demn de vazut.
ciobotaru
pe 09 Octombrie 2010 16:31
nu mi-a placut in mod deosebit , am apreciat efectele atat !!!
dayanna11
pe 01 August 2010 22:25
magnific. l-am vazut acum multi ani, si am ramas socata. am plans, am intrat in poveste, am ramas marcata. nu am sa uit filmul acesta niciodata. deocamdata nu sunt pregatita sa-l revad, dar o voi face. un film extraordinar
alexandru_d
pe 14 Mai 2010 01:01
Fara cuvinte, o ecranizare magnifica, foarte bine gandita pana la cele mai mici detalii.
cojy
pe 16 Aprilie 2010 18:18
Am ales sa vad acest film revoltat ca un film semnat Steven Spielberg este notat doar cu 7,6 pe cinemagia si doar cu 6.9 pe IMDb...si influentat de parerea lui Pssst ce l-am regasit placut in majoritatea comentariilor unde ne-am "intersectat"...rea alegere am facut...filmul incepe cu un cliseu:omenirea sub apa datorita efectului de sera...apoi a urmat demonstratia profesorului Hobby plina de miez.Ideea este una de valoare,dincolo de subiectul acestui film:DRAGOSTEA NU SE REZUMA LA REACTII FIZIOLOGICE (existenta lacrimilor,a batailor rapide ale inimii,etc.)ASA CUM UN AFORISM SPUNE CA VIATA NU SE MASOARA CU NUMARUL RESPIRATIILOR CI PRIN MOMENTE CARE NE TAIE RASUFLAREA...mi-am zis ca e un film pe nedrept subapreciat de critici sau de simpli utilizatori dar...unei idei generale produsul a fost cat se poate de particular si individual,cercetatorii nu produc un copil luat ca idee absoluta ci copilul pierdut al unei mame...am uitat sa precizez ca filmul se desfasoara pe baza rationamentului emis de acea cercetatoare de culoare ce spune ca ideea nu este atat de a face un copil care sa iubeasca si sa viseze (de parca asta ar fi fost simplu si gata rezolvat) cat aceea de a se face iubit el de catre oameni,afirmatie ce joaca pe parcursul intregului film un rol de prolepsa...si apoi se creeaza copilul UNEI mame ceea ce restrange drastic observatia ulterioara,qvasi-stiintifica (nu asigura cel putin un esantion) in vederea validarii sau infirmarii ipotezei incipiente...apoi apare copilul dupa numai 20 de luni,timp neverosimil de scurt ptr realizarea unui proiect de o asemenea amploare...Monica merge cu sotul ei sa-si vada copilul dar nu are habar ca acesta i-l va aduce in varianta "multe fire,multe circuite"?WTF?Scena cu mancatul spanacului mi se pare ca a fost facuta doar ptr replica:"Spanacul e ptr iepuri,oameni si Popeye.Nu ptr roboti",puteau foarte bine sa foloseasca stevie sau macris plante cu structura asemanatoare cu cea a spanacului...desi un robot educabil,simtind un pericol ptr viata fiului real,Monica alege sa-l paraseasca pe David,in ciuda sentimentelor de care acesta este capabil si in ciuda rugamintilor miscatoare ale acestuia...scena parasirii lui David pe fundul piscinei este inumana...apare in scena Jude Lege in rolul unui Meca...inca un "c" si s-ar fi transformat intr-unul dintre cele mai "pelerinate" orase de pe planeta,in rolul unui gigolo robotic a carui replica inteligibila e data de expresia:"Odata ce ai avut un iubit-robot nu-ti vei mai dori sa fii cu un om"...scena cu acea Patricia mi se pare de un penibilism de care nu-l banuiam pe Spielberg...Jude ii vorbeste despre faptul ca ea se teme sa atinga stelele,ca se teme de fericire iar aceasta cu lacrimi in ochi ii spune ca de fapt se teme de ce are el jos si il intreaba candid daca poate mai intai sa-i arate ce are acolo,ca nu vrea sa o doara...:)) repertoriul lui Jude Law din aceasta scena nu vine din inteligenta cu care ar trebui sa fie inzestrat un robot complex cat mai ales din instinctualitatea oricui barbat obisnuit, de a avea o femeie ce nu iese cu nimic in evidenta sub asternut...scena usor de comparat cu cea a seducerii Floricai de catre Ion din romanul eponim al lui Rebreanu desi Ion era animat de interese meschine mult mai plauzibile...iar intalnirea dintre gigolo si David e posibila prin fuga primului de la locul unei crime pe care nu a comis-o,tematica mult prea epuizata.Scena prinderii robotilor-rebut este un kitsch(sa ma ierte fanii...)...motoretele acelea au un design cel putin copilaresc iar prinderea robotilor cu ajutorul magnetilor este cel putin previzibila...Scena lagarului de roboti este cea mai slaba din intreg filmul.Spielberg creeaza o sumedenie de personaje carora nu le asigura o continuitate!Inteleg prezenta fetitei in film ptr a-i salva... viata(daca se poate spune asa ceva) lui David dar sa-ti tii copilul intr-un mediu de ULTRASI devoratori de roboti este o idee de departe nepedagogica...ceea ce ma duce la ideea ca in viitor meseria de dadaca,doica (sau vreti sa folosesc expresia cosmopolita de baby sitter?)este pe cale de disparitie.Scena in care "roboata" ce avea doar o parte din fata e tarata pe jos in plan secund (desi in fata actiunii) mi se pare un remake epigon a scenei din Schindler List cand fetita cu palton rosu e carata pe acele carucioare de lemn si aruncata in acea "ghena" alaturi de miile de morti...daca nu as fi stiut ca filmul este regizat de Steven (cata familiaritate imi permit...) si ar fi fost folositi oameni in loc de roboti,scena exterminarii lor pare desprinsa din filmele lui Tarantino...robotii-gunoieri (e ceva substanta in scena in care cauta printre resturi parti componente ce le lipsesc de la modele diferite ce ar putea fi compatibile) sunt sacrificati cu cruzime dar fara a avea maretia lui (de exemplu) Apostol Bologa...Ce as mai putea spune despre scena in care la o idee candida a lui David de a o gasi pe zana albastra Jude Law ii spune ca atunci cand o va gasi o va face sa tipe:"O!God!O!Yes!"?PATETIC!Apoi acelasi Jude convinge niste adolescenti sa-i duca in Orasul Rosu daruindu-le acestora o holograma cu o pipita ce in prealabil o pune sa-i danseze unuia dintre adolescenti pe "cocosel" ...no comment!Jude Law iese din scena la fel de patetic cum a intrat prin replica:"Daca o sa fii adevarat,povesteste femeilor despre mine cand ai sa cresti"...Replica "Blue fairy,please, make me real" spusa timp de 2000 de ani nu mi se pare ca defineste nici inteligenta,nici dorinta si cu atat mai putin perseverenta...as mai avea multe minusuri (blocuri ce raman in picioare dupa 2000 de ani,designul simplist al extraterestrilor,intalnirea dintre David si profesorul Hobby,acceptarea simplista a lui David de catre Monica) dar deja am scris prea mult si i-am dezamagit teribil pe fani (putinii care au avut rabdarea sa citeasca).Nu as fi scris nici un rand daca acest film nu ar fi stat sub bageta lui Spielberg,film ce nu-i confirma nici pe departe talentul acestui genial regizor.Nota pe care am dat-o e chiar mult prea mare dar nu am vrut sa dezamagesc de tot utilizatorii ce au scris despre acest film ca e o capodopera...singurele plusuri le gasesc ca fiind interpretarea lui Haley Joel Osment si a ursuletului Teddy.Astept un remake al acestui film care sa dea cu adevarat valoare ideii de la care a plecat...A.I. se incadreaza (alaturi de The Da Vinci code) in categoria filmelor bune ce ar fi putut fi geniale!!!
diz3lgirl
pe 14 Martie 2010 11:59
e f interesant ca idee, dar e extrem de SF si la 10 ani dupa... :) mi-a placut filmul, dar e f trist, si dramele nu sunt favoritele mele.. e de apreciat ca acum 10 ani se faceau asa filme, avand in vedere ca in ziua de astazi inca mai apar multe tampenii...
claudiu-daniel-lugoj
pe 13 Martie 2010 16:56
Daca nu era spilberg sa faca acest film, cineva trebuia sa il faca,un film de exceptie care te tine un suspans tot timpul si multa aventrua.Un sf.ce face cinste acestui gen de film.Pentru mine este si va ramine o capodopera.
pe 13 Februarie 2010 11:46
Vă prezentam aici prima jumătate din top 20 filme pe care trebuie să le vezi într-o viaţă, în viziunea mea! Probabil, că aţi aşteptat cu sufletul la gură şi cealaltă jumătate – cele mai bune 10 filme de pe planetă! (glumesc, aşa cum spuneam orice top este relativ şi subiectiv, oricât de obiective ar fi [...]
portofel
pe 04 Ianuarie 2010 15:37
destul de bun la vremea lui,dar daca ar face concurenta cu fimele de acum,ar pica din topuri,e de inteles.oricum mi-a placut
klaudya_e
pe 01 Ianuarie 2010 00:46
filmul lui Stanley Kubrick regizat de Spielberg..un film care nu trebuie ratat;)
paul2000
pe 23 Decembrie 2009 23:43
Un sf foarte bun, in regia lui Steven Spielberg...o capodopera! Un film emotionant si cutremurator, cu un final frumos! Efectele sunt frumoase! Povestea foarte buna si originala! Il recomand! Un MUST SEEN!
9o6u
pe 09 Iunie 2009 01:32
pentru mine nu a fost o plictiseala ,cel putin pe mine ma i-au alte ganduri cand ma uit la filmu asta . na face sa ma gandesc dincolo dupa moartea mea, si cum a zis si "pssst" daca nu sti sa vezi un film bun atunci uitete la filmele lui Dolph Lundgren ,eh alea sunt o tampenie ,daca vrei sa nu adormi uitete la alea acolo vrajeli nu gluma cel putin eu nu ma uit la asa ceva.
MIRCEA_mircea
pe 05 Aprilie 2009 15:47
Un film profund....Ce idee! Ce regie! Final superb.Steven Spielberg a fost un chirurg desavarsit in facerea acestui film.
pe 14 Iulie 2005 11:22
intr-adevar filmul are si parti plictisitoare dar si scene fantastice si profunde. scena cu baietelul pe bloc,orasul cu ape. relatia dintre David si Monik sunt de o mare profundete. pe mine chiar m-au miscat: 'I love you david, I have always loved you' . ce-i drept Soundtrack'ul ii super !!!
pe 05 Mai 2005 16:38
Orice ar spune unii, mie mi se pare un film extraordinar, care m-a emotionat pina la lacrimi. Haley Joel Osment a jucat foarte bine si nu m-am plictisit deloc vizionand acest film. Merita vazit si il recomand tuturor.
pe 06 Martie 2005 21:45
Un film interesant si lung cred ca Spielberg s-a plictisit sa regizeze filmul asta,mai ales ca lau bagat pe pustiulica Haley Joel Osment.Seamana cu Al saselea simt intr-adevar,numai ca in locul lui Bruce Willis joaca Jude Law.Sa continuie Spielberg tot asa cu Sf-uri.
pe 04 Mai 2004 13:59
Mie mi s-a parut un film super, cu toate ca l-am vazut acum 2 ani, deci e un fulm super, ca shi celelalte cu Haley Joel Osment, adik: Al saselea simt, Pay It Forward...
LUciS
pe 04 Mai 2004 10:16
Pai e bun, dramatic, etc da numai in prima jumatate. Sunt cateva faze impresionante si in a doua parte da scenele alea de actiune ieftine, de doi bani strica mult. Si parca te saturi de kinderu ala cu obsesia lui. Ma asteptam ca spre sfarsit sa-si schimbe si el programarea ca tot e asa de avansat, sa i se puna pata pe altceva.
La mai bine altadata, nea Spielberg!
Dominic
pe 28 Aprilie 2004 23:15
Tampenie.....nu mi-a placut aproape deloc.CEl mai mult mi-a placut URsuletzul Teddy!!Cel mai hazliu shi faza in care o surprinde pe mama lui artificiala:)) stand pe WC crezand ca joaca ascunsa.In rest fffffffffffffffffffffffff lung shi plictisitor....cu un final dragutz dar cu un subiect tampit.
Eu cred ca filmul ar fi trebuit sa se cheme:"Um Pinochio al Viitorului." sau "CiperPinnochio":))
CIPRYX
pe 17 Aprilie 2004 10:13
Eu abia aseara l-am vazut la Pro Tv si mi-am dat seama ce-am pierdut.Nu consider ca e un film in care predomina lupta om-masina cum e in Terminator sau Matrix.Filmul se axeaza pe partea morala a lucrurilor.Pe langa efecte foarte misto,interpretare excelenta importante sunt si ideile din spatele filmului presarate subtil de-a lungul filmului.Insa cea mai importanta e cred ca vine la sfarsit cand extraterestrul ii explica lui David ca odata ce un element spatiu-timp a fost folosit el nu mai poate fi folosit niciodata.E evident ca regizorul nu e de acord cu clonarea, fapt ce reiese din acest mic dialog.Un film excelenet!
pssst
pe 31 Iulie 2003 12:11
matrix, daca vroiai sf de actiune trebuia sa te duci la x-men.
scenariul intr-adevar nu e suficient lucrat - scirtziie pe alocuri, dar nu lipsesc de loc elementele dramatice.
rabdarea....ei bine e un lucru bun si util - nu stiu daca si aici: ideea de pornire si jocul lui hale joel osment m-au convins ca merita.
speielberg insa putea, daca vroia, sa faca un film si mai bun...
pe 31 Martie 2003 19:32
Un film luuuuuuung si plictisitor, care incepe bine dar dupa o ora se transforma intr-un sf de doi bani.
Un Spielberg obosit (scenariu si regie), invatat in ultimul timp doar sa produca filmele.
Un HJO simpatic.
Cine este fan Spielberg rezista pana la final.
PS: Sa va luati seminte si bere la voi pentru ca este luuuuuuuung si plictisitor.
Giuliano, lepra mica, beshi la telenovele :))))
Povestea are loc într-un viitor postapocaliptic în care este creat experimental un android cu înfățișare de copil, ce este plasat într-o familie tânără al cărei copil era grav bolnav. Androidul este înzestrat cu capacitatea unică de a iubi, dar însănătoșirea neașteptată a copilului bolnav îi determină pe părinți să-l abandoneze pe copilul surogat. Micul David începe o călătorie epopeică pentru a găsi leacul care să-l transforme din robot în om, în dorința de a fi reprimit în familia pe care o iubea.
Ideea ingenioasă a lui Aldiss suferă alterări în confruntarea cu viziunile marilor regizori Kubrick și Spielberg, transformându-se într-o meditație filozofică și poetică cu privire la aspirația omului către iubire și la lipsa de sens a existenței în absența acestui sentiment unic. Filmul este îndrăzneț și provocator, semănând cu o introspecție în profunzimile psihologiei umane în dorința de a înțelege unicitatea omului și modul de evoluție a acestuia. Călătoria micului David prin universul hedonist și superficial în căutarea sensului existenței (asemănătoare într-un fel cu călătoria Dorotheei către Vrăjitorul din Oz) poate părea naivă unora, dar este filozofică și contemplativă ca în creațiile marilor artiști.
Filmul degajă o gamă variată de emoții, datorate în principal interpretării excepționale a micului Haley Joel Osment, având momente cinematografice strălucite ce rămân în memoria cinefililor. Părțile de început și cele din final îi aparțin lui Kubrick, iar acestea sunt în opinia mea cele mai reușite prin sentimentalismul poetic ce ne face să ne amintim de ”2001 Odiseea Spațială”, în timp ce contribuția lui Spielberg este reprezentată de miezul futurist și pragmatic al filmului, precum și de concesiile făcute în scopuri comerciale.
Îmbinând energiile și talentelor a doi mari cineaști, ”A.I. - Artificial Intelligence” este unul din filmele care merită revăzute de mai multe ori pentru a fi înțeles așa cum trebuie, iar valoarea sa se va observa mai clar odată cu trecerea timpului.
foarte bun.
Filmul transmite un mesaj foarte emoţionant, a cărui scop final, devastator pentru sufletul unui cinefil sensibil, este ca băieţelul să fie iubit de mama lui. Tragedia peliculei rezultă tocmai din dihotomia dintre realitatea cunoscută şi dorinţa băieţelului, realitatea fiind faptul evident că toate mamele îşi iubesc copiii iar dorinţa lui generând ideea că a fost abandonat sufleteşte de către mama lui pentru că nu este real asemenea oamenilor.
Aventura băieţelului, de a deveni uman, seamănă izbitor de mult cu un mixaj între aventurile a două personaje din poveştile clasice, „Pinochio” şi „Alice în Ţara Minunilor”, iar unele scene din film seamănă cu scenele din poveştile respective, de remarcat fiind scena întâlnirii cu înţeleptul din Oraşul Roşu. Mai există o scenă care ne arată stilul subtil al directorului filmului de a induce cinefilului o stare de emoţie ce răzbate dincolo de limitele restrânse ale planetei pe care trăim spre nemărginitul Univers şi aceasta este scena în care pe cer răsare luna, scenă utilizată şi în filmul „E.T.”, cu acelaşi efect emoţional, dar în această peliculă fiind completată cu întrebarea dezarmantă şi plină de subânţelesuri, a băieţelului, atunci când o zăreşte răsărind: „Este adevărată?”.
Efectele speciale sunt foarte reuşite iar coloana sonoră deasemenea, ca să nu mai vorbim de actori care-şi interpretează rolurile fără cusur, băieţelul robot fiind magistral.
Filmul mai prezintă competiţia ascunsă dintre fraţi, lupta pentru ca unul să ocupe o poziţie privilegiată, faţă de celălalt, în relaţiile cu părinţii, prin îndemnuri adresate fratelui mai naiv de a săvârşi fapte care să-i aducă pedepse din partea părinţilor şi decăderea în ochii acestora. Deasemenea mai este prezentată frica oamenilor naivi şi creduli faţă de orice este nou şi incontrolabil, dorinţa ancestrală şi animalică de circ şi sânge.
Finalul este unul fericit dar în el se observă, din nou, amprenta incontestabilă a directorului filmului. Interesant de remarcat dar această peliculă are două finaluri posibile, prezentate unul în continuarea celuilalt, unul fiind trist şi unul mai fericit dar total neşteptat şi imprevizibil. Mai concret, este posibilă vizionarea filmului până la primul final, cam 20 de minute înainte de sfârşit, şi oprirea vizionării acestuia fără ca pelicula să-şi piardă din logică, mesaj transmis şi valoare.
Ultimele 20 de minute ale peliculei sunt şi mai incredibile, decât filmul în sine, dar aduc cu ele ideea de împlinire a căutărilor băieţelului robot, generând emoţii de vibraţii înalte în sufletul cinefilului, ideea că, oricât ar fi de grele şi de anevoioase, căutările, în viaţă, nu trebuie abandonate niciodată, pentru că răsplata împlinirii poate aduce fericirea sublimă chiar dacă timpul trăirii acestora este efemer.
Vizionare plăcută!
L-am mai vazut de cateva ori, sfarsitul ma face sa plang....
R.M. = resurse minerale limitate la mine
'David' = Elena Dorobantu '79
Cybertronics = ?
'Teddy' = DerTody (2006) = T.F. + C.F.P.
'David' = Elena Dorobantu 2011 & still adopted by them since 1979
P.S. = inoubiable = an unforgettable experience = unforgettable = unvergeßlich
la sfarsit, motto-ul: E doar o lampa. Poate fi oricand inlocuita cu una mai buna.
Reclama aceasta e cu mult mai buna ca intreg filmul.
Sa ne intoarcem la film. Mie mi s-a parut ca filmul a fost o provocare imensa pentru Haley Joel Osment dar si-a dus rolul la capat cu brio. Toata desfasurarea de forte de pe parcursul filmului mi s-a parut una u un scop final precis, cu alte cuvinte Spielberg a stiut ce vrea de la film. Acum, cat de complex este scenariul? E suficient de complex incat sa iti petreci 145 de minute urmarind filmul. Efectele sunt teribil de bine lucrate pentru anul respectiv. In concluzie o aventura SF filmata in 67 de zile bunicica atat pentru amatorii de SF cat si pentru ceilalti.
PS: Nu stiu de ce mi s-a parut ca Jude Law a fost ales doar ca si o contributie la partea comerciala a filmului... sa mai umple niste locuri in sala... asta bine-inteles ca nu vrea sa insemne ca rolul lui ar fi lipsit de importanta... ba din contra, a dat un plus de jovialitate imaginii per ansamblu a filmului.
La mai bine altadata, nea Spielberg!
Eu cred ca filmul ar fi trebuit sa se cheme:"Um Pinochio al Viitorului." sau "CiperPinnochio":))
scenariul intr-adevar nu e suficient lucrat - scirtziie pe alocuri, dar nu lipsesc de loc elementele dramatice.
rabdarea....ei bine e un lucru bun si util - nu stiu daca si aici: ideea de pornire si jocul lui hale joel osment m-au convins ca merita.
speielberg insa putea, daca vroia, sa faca un film si mai bun...
Un Spielberg obosit (scenariu si regie), invatat in ultimul timp doar sa produca filmele.
Un HJO simpatic.
Cine este fan Spielberg rezista pana la final.
PS: Sa va luati seminte si bere la voi pentru ca este luuuuuuuung si plictisitor.