Comentarii Comentează
 • zeno.marin
  pe 20 Octombrie 2016 23:31
  Opera (nicidecum capodopera) melodramatica tarzie a notoriului comunist Costa-Gavras, Amen, suporta din greu o serie lunga de... amendamente.
  Exita unul insa care, scuze pentru calambur, le concentreaza pe toate: nota data acestui film, al carui singur merit (si scop nerecunoscut) este cel al consolidarii constiintei si memoriei colective in ce priveste o parte, ce-i drept, mizerabila a istoriei. Raportul dintre o pura ipoteza manipulatoare, blasfemica si samburele de adevar e urias, insa vorba aceea - fara foc nu iese fum, mai ales din crematorii.

  Un minim de luciditate si discernamant (sau analogia cu turnatori securisti in sutana) ne face sa intelegem ca Biserica nu e compusa doar din dizidenti si martiri. De multe ori e departe de a reprezenta in mod onest credinta, dovedind odata in plus ca este o structura organizatorica eminamente politica, care stie sa se muleze cu succes pe tendintele vremurilor. Colaborationismul nu are ca scop supravietuirea, ci asigura belsug si prosperitate in continuare, indiferent de eopca si de conditii. Insa de la faptele prezentate si pretinse a fi reale pana la obiectivul vizat de mesaj insa e o distanta foarte mare.

  Ignorand insa partea politica, filmul groaznic realizat, un kitch, un rateu cu calitatea tehnica si estetica a unei telenovele. Cum, poate fi un asemenea film considerat ca atare?... Eu cred ca da, cata vremem personajele sunt elementar de simpliste, copilaresc de binare, fie imaculat de albe fie negre, precum fumul care iese din hornul unei locomotive. In aceeasi masura, intensificand senzatia, jocul actorilor este patetic, exagerat, hiperteatral, supradramatizat. Entuziasmul crtic colectiv pentru reprezentatia actoriceasca e impus strict de tema filmului, neavand nimic in comun cu realitatea obiectiva - e un film slab. Dialogurile de asemena nu fac exceptie, fiind intr-atat de rudimentare, incat imi amintesc cu scarba de filmele de propaganda din vremuri nu demult digerate. Partial...

  Engleza lui Caramitru, ca tot mi-am amintit de jalnicele filme romanesti antifasciste, pune sara pe rana deschisa de scene precum ofiteri SS chefuind pe muzica decadenta de jazz american sau pe ipoteza ca puteai ajunge capitan in SS, avand in acelasi tipm o nepoata sterilizabila. Pe scurt, daca as avea un DVD cu acest film, probabil l-as folosi ca suport pentru flori...
 • pisicuta1
  pe 18 Septembrie 2013 21:49
  un film bun,cred ca mai toat lumea ar trebuii sa il vada.recomand!
 • Iulidesprefilme
  pe 12 Aprilie 2013 18:48
  Adaptarea piesei Vicarul, realizată pe platourile de la Buftea, cu memorabile apariţii ale actorilor noştri...
 • xzibit
  pe 27 Ianuarie 2013 18:37
  Un film foarte frumos care spre final mi s-a parut foarte impresionant.Il recomand cu caldura.
 • pe 27 Noiembrie 2004 09:28
  l-am vazut o singura data,cand a fost premiera la cluj si d atunci a ramas filmul meu preferat.
  recia e chiar bine,nu conteaza c zic altii!insa unii actori romani nu si-au jucat bine rolul(si ma refer la cei care au aparut doar in cateva secvente)
 • nume
  pe 01 Noiembrie 2004 16:59
  filmul e prost jucat , prost regizat , are greseli impardonabile( lipsa racordurilor, incadraturi aiurea , uncharf etc), se vede ca a fost facut aici din lipsa de bani si ca e tras de par...faza cu uitatul pe vizor e penibila. ok si ? ce vede ala acolo? trebuie noi sa banuim ,pentru ca am vazut filme cu holocaustul. ar mai fi ceva , constient de faptul ca filmul e subtire , gavras a recurs la o smecherie ieftina : afisul. controversat si interzis de justitie in franta , afisul asta a adus filmului publicitate gratuita nesperata. filmul a apucat sa ruleze o perioda cu el pe fadadele cinematografelor. e pacat ca regizorii celebri care au lucrat la noi ( vezi zefirelli cu callas forever) au dat chix. de la "z" al lui gavras pina la "amen" e distanta de la cer la pamint!!!
 • pe 15 Octombrie 2004 05:21
  Mie filmul mi s-a parut cam sters... Povestea in sine este frumoasa, dar filmul e neinteresant... Inca o poveste despre Holocaust. Sunt altele mai bune si mai emotionante.
 • evenstar
  pe 12 Octombrie 2004 18:55
  Mi s a parut un film foarte bine regizat, chiar mi a placut. Nu stiu de ce ma asteptam la un film mai comercial, iar ceea ce am vazut a fost o surpriza placuta. Aduce oarecum cu Schindler's List...
  De asemenea filmul abunda in actori romani, care si fac foarte bine treaba.
 • pe 30 Iulie 2004 22:05
  Mesajul meu nu e unul de difuzat. Imi exprim doar parerea de rau pentru faptul ca filmul Amen nu a fost adus si la Focsani, si nu am avut ocazia sa-l vad.Mi-am dorit mult sa=l vad. Nici n-am mai auzit nimic de el. Intr-un viitor(sper apropiat) sa apara la TV. oricum nu e acelasi efect, oricat de mare ar fi ecranul nu se compara cu panza de proiectie. DAca aveti astfel de informatii (despre difuzarea filmului) va rog, daca se poate sa-mi dati de stire la ligurio2003@yaho.com
 • pe 26 Martie 2002 00:00
  Niciodata nu am stiut ce inseamna Holocaustul. Am inteles indeajuns din filmul lui Costa Gavras. Scena in care Kurt Gerstein priveste printr-un vizor ceea ce se intampla intr-o camera de gazare m-a facut sa inteleg tot. O metafora politica, un paradox, o poezie. Acesta este filmul Amen.