Ce am văzut în acest film (de gen fabulă / metaforă / parabolă) văd în orice tip de regim...de aceea rămâne / îl consider de actualitate...
user-5c9f8c2e87074
pe 05 Mai 2021 00:18
Extrem de sugestive și expresive aceste animatii concepute după povestea/ alegoria simbol a lui Orwell.
Da-i unui om putere sau bani/ influenta și ii vei cunoaște caracterul. Un dicton dureros de real. Tentația dictaturii și cultul personalității cât de cunoscute la noi ce bine reprezentate în aceasta atât de inspirata animație.
alali
pe 13 Februarie 2018 14:51
Un desen animat ce isi depaseste conditia, devenind o fabula simbol pentru o anumita structura statala. Fiind clasificat PG sau U 6, depinde de editie, filmul are o audienta, sa spunem, generala. Si bine face. Orice copil, tanar, adult, batran ar trebui sa priveasca si sa se asigure ca intelege mesajul acestei animatii incluse in "1001 Movies You Must See Before You Die", al lui Steven Schneider.
Iar mesajul, bivalent, are pe langa intelesul imediat, modern si civilizator in mare masura, cel ce-si propune sa stopeze tratamentul brutal asupra animalelor, un inteles politic si civic educativ. Fiind o povestioara alegorica, animalele personificate in romanul lui George Orwell, (cate un exemplar al fiecarei specii de vietuitoare domestice ajuns exponential pentru intregul grup de surate), sunt tipologii sociale ce descriu clasele si paturile unei societati. In alegerea avatarilor reprezentativi ai unei clase sociale din randul necuvantatoarelor, Orwell nu apeleaza deloc la subtilitati. Porcul e porc si nu poate sa fie decat un politician grasun; caii sunt buni de munca ca doar nu degeaba exista expresia "muncesti cat un cal" sau cat trei cum e cazul lui Boxer, armasarul din film dedicat total cauzei fermei; oile putin ganditoare au singura menire de a se aduna in turma, de a prelua cel mai simplu slogan si de a-l scanda atunci cand situatia cere deturnarea atentiei de la probleme mai grave. Mai apar gainile, vacile, gastele, pisicile, cainii si magarii, ultimii incapatanati pana la refuz, magari ce in lungmetraj se raliaza cauzei lui Boxer, in timp ce in carte specia demonstreaza un pesimism contagios, replica "magarii au viata lunga" devenind un motto al muncii si actiunii acestor animale pe toata intinderea romanului.
Pentru a identifica regimul a carui doctrina este satirizata, e de ajuns sa citim succinta descriere oferita de autorul insusi, aceea ca intreaga carte a fost scrisa ca un "manifest contra lui Stalin”. Asadar, marxism-leninismul este cel pictat in imagini sugestive atat in carte cat si in film. Am folosit adjectivul "sugestiv" atunci cand am vorbit de substantivul "imagine", deoarece cred ca modul in care Joy Batchelor si John Halas, cei doi producatori, au creat o echipa de desenatori aproape perfecta, departament ce a reusit sa surprinda toate aspectele importante ale unui regim utopic ce a avut ca rezultate adevarate distopii, peste tot pe unde a fost implementat. Tragismul consta in realitatea acestor incercari, ele experimentandu-se pe populatii intregi. Una din specificitatile regimului socialist, pervertit ulterior in comunism, este tehnica de manipulare, o bijuterie artistica pe care Orwell o exemplifica atat de bine in cele 7 precepte ce au constituit legile fundamentale ale functionarii noului regim. Devize gen: "Animalele nu vor dormi in paturi", se transforma peste noapte in "Animalele.... in paturi cu cearsafuri". Manipularea e folositoare dar isi are limitele ei. Motiv ca Orwell sa gaseasca argumentatie pentru urmatoarea fateta odioasa a acestui regim si anume teroarea si frica. "Niciun animal nu va omara un alt animal!" suna o alta lege ce guverna ferma. Doar ca la nevoie, o mica completare nu strica. Un "fara motiv" adaugat la final ar inlesni atingerea obiectivelor fixate de noua ordine statala. Totul culmineaza cu excelentul citat "Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decat celelalte". Aceasta constructie antitetica demonteaza si ridiculizeaza toata gandirea marxista ce nu a luat niciodata in calcul necesitatea unei conduceri ce ar trebui sa implementeze intreaga doctrina si care automat s-ar situa in afara legilor ei.
Tot la capitolul dezinformare si deturnare a vigilentei cetatenesti gasim in carte ceva ce nu a fost surprins in animatie, din pacate. Acel "parea" inoculat in gandirea colectiva caracterizeaza societatea actuala mai bine ca niciodata. Animalele stiau ca Snowball s-a batut cu eroism pentru ca il vazusera alaturi de ele sau ... "parea ca l-au vazut". Dobitoacele "pareau" ca incep sa isi aminteasca faptele asa cum le relata Napoleon, porcul lider. Parca prea bine si prea in detaliu relata acest tiran faptele ca cineva sa il poata contrazice, caci, "cine mai tine minte exact ce s-a intamplat atunci?"
Elaborarea acestui lung-metraj aduce ca aspect, putin a realizare Disney. Asta doar la suprafata, la felul in care se prezinta grafic animalele. Modul de narare, mare parte din pelicula parand ca se prezinta diapozitive ce sunt explicate audio, alunga imediat acea prima senzatie. In putine momente animatia e cursiva. De regula, pentru a se construi iluzia de dinamism, se apeleaza la montajul repetitv. Beneficiind de o singura voce, cea a lui Maurice Denham, in dublajul tuturor personajelor, caracterul de poveste narata utilizand instantanee pentru edificare, devine si mai pregnant.
Concluzie: O critica evidenta a unui stil de gandire si de pasivitate criminala, pe care creatorii acestui desen animat o surprind in liniile mari, la fel de bine ca in carte. O alta omisiune ce ar fi trebuit inclusa si in film consta in modificarea sloganului oilor, animale incapabile sa inteleaga complexitatea intregii ordini. Pentru cei mai putini inzestrati dar care alcatuiau totusi grosul noii societati, a fost aleasa o formula simpla, usor de retinut si care sa simbolizeze noua oranduire: "Patru picioare bine, doua picioare rau". Doar ca atunci cand Napoleon s-a prezentat mergand pe picioarele din spate, multimea si-a insusit imediat vechiul discurs, actualizat: "Patru picioare bine, doua si mai bine.".Nota 8,02!
Ps. Pentru o contra-balanta a criticii aduse marxismului si formei lui de aplicare practica, comunismului, o sa postez un scurt citat al personalitatii britanice Alan Coren: "Democratia consta in libertatea de a-ti alege dictatorul care sa te conduca". Atentie, deci, la cine va ganditi!
danut_iulian
pe 19 Octombrie 2017 22:24
Prima data am vazut cand eram in clasa a VIII -a de ma pus profesorul de civica sa fac referat.
Si pot spune ca mia placut la nebunie este foarte emotinanta.
Stephen2D
pe 25 Februarie 2016 11:31
Toate părerile despre acest film sunt egale, dar unele păreri sunt mai egale decât altele.
Turi
pe 06 Decembrie 2014 18:54
E bine de vazut si revazut din cand in cand; ideea de egalitate intre membrii unei societati este un ideal la care toti visam dar finalul in majoritatea cazurilor este exact ca in aceasta poveste.
cezarika21
pe 23 August 2013 13:16
Cartea ”Ferma animalelor” scrisă de George Orwell ar trebui să intre în rândul lecturilor obligatorii încă din etapa studiilor liceale şi să fie discutată pentru asimilarea ideilor transmise despre imperfecţiunea sistemelor social-politice. Filmul de animaţie realizat în 1954 transpune în foarte mare măsură acţiunea cărţii, reuşind să transmită ideile lui Orwell despre totalitarism şi efectele sale.
Conceput ca o fabulă, ”Ferma animalelor” impresionează şi astăzi cititorii sau spectatorii, cu atât mai mult cu cât democraţia funcţionează doar ca teorie atât în societăţile comuniste, cât şi în cele capitaliste. Spre exemplu, majoritatea populaţiei votează un lucru, dar autorităţile statului refuză să pună în aplicare respectiva hotărâre a poporului, prevalându-se de nişte legi pe care le ignoraseră cu alte prilejuri.
Situaţia de la referendumurile din 2007 (cu privire la alegerea parlamentarilor în circumscripții uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi), 2009 (cu micşorarea numărului de porci, pardon!, de parlamentari) şi din 2012 (cu demiterea lui Napoleon, pardon a lui Băsescu) e o dovadă a faptului că democraţia nu funcţionează, iar restul animalelor (pardon, a oamenilor) nu reuşesc să-şi impună deciziile în Ferma lor. Astfel, câteva sute de porci reuşesc să subjuge un popor întreg, furându-i rezultatele muncii lui, în timp ce câinii negri scot cu forţa oamenii din biserici pentru a-i obliga să declare că nu s-au revoltat împotriva porcilor.
cosmin_kedii
pe 19 Aprilie 2013 07:52
Filmul de John Halas & Joy Batchelor este un clasic de animație (a fost, de asemenea, primul film animat britanic care a fost lansat în cinematografe)
diciluma
pe 31 August 2012 07:13
mda , toti zic ca e un film despre sistemul comunist .Dar nu vad de ce nu ar semana si cu sistemul asa zis democratic : avem niste porci la conducere care fac ce vreau cu banii nostri , iar noi tragem la plug precum bietul cal....
Iar pentru cei care o sa sara in sus ca sunt de stanga , le transmit ca filmul e valabil pentru orice sistem . Dar parca prea seamana cainii aia negri cu jandarmii nostri cei de toate zilele....
alex_il_fenomeno
pe 26 Aprilie 2012 14:26
un film formidabil , dar de apreciat cartea lui Orwell care a stat la baza acestei pelicule ! ce minte a putut sa aiba acel scriitor , reusind o astfel de opera prin care a ironizat atat de multe personalitati politice , pelicula de fata putand fi de asemenea ceva amuzant si intelept pentru copiii care o urmaresc ! firul narativ atat de bun , aratand cat de greu pot merge lucrurile cateodata din bine , si toate consecintele acestora . il urmarisem in trecut , insa l-am revazut recent cu mare placere . o pelicula care se adreseaza tuturor si nu ar trebui ratata !
ciprian34
pe 02 Decembrie 2011 18:56
O reusita transpunere in animatie a sistemului comunist de la revolutia bolsevica a lui Lenin la odiosul regim a lui Stalin
kakapo
pe 29 Octombrie 2011 08:33
...transpunerea pe ecran a unei situatii politice trecute...foarte bine 'intruchipata' prin intermediul personajelor desenate...
danymury
pe 11 Aprilie 2011 15:14
foarte buna animatia, plus cartea iara la fel de buna, foarte tare ideea cu clasele sociale si politica inserate in animatie..tare!!
Ancient
pe 17 Februarie 2011 14:06
Eu va recomand sa cititi si cartea,este mult mai bine deca filmul
pe 15 Noiembrie 2010 21:47
In anii cand la moda era video-ul si inchiriatul casetelor era in floare am vazut un desen animat care mi-a ramas foarte bine intiparit in minte chiar daca de atunci au trecut cativa ani. A fost primul desen din copilarie care nu mi-a placut si cu toate acestea l-am vazut cam de 10 ori. Chinuirea [...]
rizea.alex70
pe 02 Noiembrie 2010 10:41
In aceasta animatie este vorba despre neputinta unora de a conduce pe altii,despre inganfarea si rautatea celor care conduc(in acest desen este vorba de porcul Napoleon).O animatie reusita....merita!!!
cojy
pe 07 Mai 2010 20:20
Aveam 10 ani cand am vazut pentru prima data acest film...a fost difuzat inaintea concertului lui Michael Jackson din 1992...nu stiam eu pe atunci ca filmul realizat dupa scrierea lui George Orwell se refera la ierarhia comunista dar moartea magarusului m-a facut sa vars lacrimi amare...iar porcii si cainii mi-au trezit o ura puternica la acea varsta inocenta...azi cred ca pana si George Orwell si-ar revizui teoria dupa ce ar vedea efectele catastrofale ale capitalismului...
SomFlorin
pe 16 Februarie 2010 19:42
imi place filmul chiar daca am plans prima oara cand m-am uitat la el!:(!daca vedeti filmul sa citit si cartea!
Da-i unui om putere sau bani/ influenta și ii vei cunoaște caracterul. Un dicton dureros de real. Tentația dictaturii și cultul personalității cât de cunoscute la noi ce bine reprezentate în aceasta atât de inspirata animație.
Iar mesajul, bivalent, are pe langa intelesul imediat, modern si civilizator in mare masura, cel ce-si propune sa stopeze tratamentul brutal asupra animalelor, un inteles politic si civic educativ. Fiind o povestioara alegorica, animalele personificate in romanul lui George Orwell, (cate un exemplar al fiecarei specii de vietuitoare domestice ajuns exponential pentru intregul grup de surate), sunt tipologii sociale ce descriu clasele si paturile unei societati. In alegerea avatarilor reprezentativi ai unei clase sociale din randul necuvantatoarelor, Orwell nu apeleaza deloc la subtilitati. Porcul e porc si nu poate sa fie decat un politician grasun; caii sunt buni de munca ca doar nu degeaba exista expresia "muncesti cat un cal" sau cat trei cum e cazul lui Boxer, armasarul din film dedicat total cauzei fermei; oile putin ganditoare au singura menire de a se aduna in turma, de a prelua cel mai simplu slogan si de a-l scanda atunci cand situatia cere deturnarea atentiei de la probleme mai grave. Mai apar gainile, vacile, gastele, pisicile, cainii si magarii, ultimii incapatanati pana la refuz, magari ce in lungmetraj se raliaza cauzei lui Boxer, in timp ce in carte specia demonstreaza un pesimism contagios, replica "magarii au viata lunga" devenind un motto al muncii si actiunii acestor animale pe toata intinderea romanului.
Pentru a identifica regimul a carui doctrina este satirizata, e de ajuns sa citim succinta descriere oferita de autorul insusi, aceea ca intreaga carte a fost scrisa ca un "manifest contra lui Stalin”. Asadar, marxism-leninismul este cel pictat in imagini sugestive atat in carte cat si in film. Am folosit adjectivul "sugestiv" atunci cand am vorbit de substantivul "imagine", deoarece cred ca modul in care Joy Batchelor si John Halas, cei doi producatori, au creat o echipa de desenatori aproape perfecta, departament ce a reusit sa surprinda toate aspectele importante ale unui regim utopic ce a avut ca rezultate adevarate distopii, peste tot pe unde a fost implementat. Tragismul consta in realitatea acestor incercari, ele experimentandu-se pe populatii intregi. Una din specificitatile regimului socialist, pervertit ulterior in comunism, este tehnica de manipulare, o bijuterie artistica pe care Orwell o exemplifica atat de bine in cele 7 precepte ce au constituit legile fundamentale ale functionarii noului regim. Devize gen: "Animalele nu vor dormi in paturi", se transforma peste noapte in "Animalele.... in paturi cu cearsafuri". Manipularea e folositoare dar isi are limitele ei. Motiv ca Orwell sa gaseasca argumentatie pentru urmatoarea fateta odioasa a acestui regim si anume teroarea si frica. "Niciun animal nu va omara un alt animal!" suna o alta lege ce guverna ferma. Doar ca la nevoie, o mica completare nu strica. Un "fara motiv" adaugat la final ar inlesni atingerea obiectivelor fixate de noua ordine statala. Totul culmineaza cu excelentul citat "Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decat celelalte". Aceasta constructie antitetica demonteaza si ridiculizeaza toata gandirea marxista ce nu a luat niciodata in calcul necesitatea unei conduceri ce ar trebui sa implementeze intreaga doctrina si care automat s-ar situa in afara legilor ei.
Tot la capitolul dezinformare si deturnare a vigilentei cetatenesti gasim in carte ceva ce nu a fost surprins in animatie, din pacate. Acel "parea" inoculat in gandirea colectiva caracterizeaza societatea actuala mai bine ca niciodata. Animalele stiau ca Snowball s-a batut cu eroism pentru ca il vazusera alaturi de ele sau ... "parea ca l-au vazut". Dobitoacele "pareau" ca incep sa isi aminteasca faptele asa cum le relata Napoleon, porcul lider. Parca prea bine si prea in detaliu relata acest tiran faptele ca cineva sa il poata contrazice, caci, "cine mai tine minte exact ce s-a intamplat atunci?"
Elaborarea acestui lung-metraj aduce ca aspect, putin a realizare Disney. Asta doar la suprafata, la felul in care se prezinta grafic animalele. Modul de narare, mare parte din pelicula parand ca se prezinta diapozitive ce sunt explicate audio, alunga imediat acea prima senzatie. In putine momente animatia e cursiva. De regula, pentru a se construi iluzia de dinamism, se apeleaza la montajul repetitv. Beneficiind de o singura voce, cea a lui Maurice Denham, in dublajul tuturor personajelor, caracterul de poveste narata utilizand instantanee pentru edificare, devine si mai pregnant.
Concluzie: O critica evidenta a unui stil de gandire si de pasivitate criminala, pe care creatorii acestui desen animat o surprind in liniile mari, la fel de bine ca in carte. O alta omisiune ce ar fi trebuit inclusa si in film consta in modificarea sloganului oilor, animale incapabile sa inteleaga complexitatea intregii ordini. Pentru cei mai putini inzestrati dar care alcatuiau totusi grosul noii societati, a fost aleasa o formula simpla, usor de retinut si care sa simbolizeze noua oranduire: "Patru picioare bine, doua picioare rau". Doar ca atunci cand Napoleon s-a prezentat mergand pe picioarele din spate, multimea si-a insusit imediat vechiul discurs, actualizat: "Patru picioare bine, doua si mai bine.".Nota 8,02!
Ps. Pentru o contra-balanta a criticii aduse marxismului si formei lui de aplicare practica, comunismului, o sa postez un scurt citat al personalitatii britanice Alan Coren: "Democratia consta in libertatea de a-ti alege dictatorul care sa te conduca". Atentie, deci, la cine va ganditi!
Si pot spune ca mia placut la nebunie este foarte emotinanta.
Conceput ca o fabulă, ”Ferma animalelor” impresionează şi astăzi cititorii sau spectatorii, cu atât mai mult cu cât democraţia funcţionează doar ca teorie atât în societăţile comuniste, cât şi în cele capitaliste. Spre exemplu, majoritatea populaţiei votează un lucru, dar autorităţile statului refuză să pună în aplicare respectiva hotărâre a poporului, prevalându-se de nişte legi pe care le ignoraseră cu alte prilejuri.
Situaţia de la referendumurile din 2007 (cu privire la alegerea parlamentarilor în circumscripții uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi), 2009 (cu micşorarea numărului de porci, pardon!, de parlamentari) şi din 2012 (cu demiterea lui Napoleon, pardon a lui Băsescu) e o dovadă a faptului că democraţia nu funcţionează, iar restul animalelor (pardon, a oamenilor) nu reuşesc să-şi impună deciziile în Ferma lor. Astfel, câteva sute de porci reuşesc să subjuge un popor întreg, furându-i rezultatele muncii lui, în timp ce câinii negri scot cu forţa oamenii din biserici pentru a-i obliga să declare că nu s-au revoltat împotriva porcilor.
Iar pentru cei care o sa sara in sus ca sunt de stanga , le transmit ca filmul e valabil pentru orice sistem . Dar parca prea seamana cainii aia negri cu jandarmii nostri cei de toate zilele....